Sari direct la conținut

​​VIDEO – FOTOGALERIE Pasaje peste autostrazi pentru animalele salbatice

HotNews.ro
, Foto:
, Foto:

In Romania, autoritatile abia reusesc sa construiasca pasaje rutiere peste cele mai aglomerate intersectii. In tarile din Occident care si-au rezolvat de mult problemele de trafic, autoritatile construiesc pasaje pentru animale, atfel incat vietuitoarele sa poata traversa in siguranta autostrazile si drumurile intens circulate. Aceste pasaje sunt subterane sau supraterane, iar pe toata lungimea lor s-a plantat vegetatie pentru a se crea un mediu familiar animalelor. Pe langa protejarea animalelor, aceste pasaje sunt benefice si pentru oameni intrucat reduc numarul de accidente si, implicit, daunele rezultate din acestea.

Primele pasaje pentru animale au fost construite in anii ’50 in Franta. In Europa, printre tarile care au construit astel de treceri se numara: Olanda, Elvetia, Germania, Cehia si Franta. Potrivit Humane Society din Statele Unite, in Olanda au fost construite circa 600 de astfel de pasaje pentru animale, iar acestea au condus la ameliorarea problemelor pe care le aveau cateva specii pe cale de disparitie.

Doar in Regiunea Veluwe, Olanda, in 2012 erau noua ecoducte peste autostrazile care strabat zona. Primele două ecoducte din Veluwe au fost construite în jurul anului 1985 cand s-a construit autostrada A50. Potrivit worldchanging.com, in Olanda se afla si cel mai lung Ecoduct din lume – Natuurbrug Zanderij Crailo. Acesta a fost finalizat in 2006, are 50 m latime si peste 800 m lungime.

Video cu cel mai lung ecoduct din lume

Si Canada si Statele Unite ale Americii construiesc pasaje pentru a proteja animalele. Potrivit Wikipedia, 24 de astfel de puncte de trecere se gasesc peste autostrada Trans Canada in Parcul National Banff din Alberta. Oamenii de stiinta care au monitorizat in ultimii 25 de ani aceste pasaje spun ca 10 de specii de mamifere mari (inclusiv cerbi, elani, urs negru, ursul grizzly, leul de munte, lup, elansi coiotul) s-au folosit cele 24 de treceri, traversandu-le de 84. 000 de ori. Autoritatile doresc sa construiasca in urmatorii ani inca 17 astfel de pasaje.

În Statele Unite, in ultimii 30 de ani au fost construite mii de treceri pentru animale sălbatice. Acestea au fost folosite pentru a proteja caprele de munte din Montana, salamandrele tipătoare în Massachusetts, oaia Bighorn din Colorado, testoasele de desert din California si panterele din Florida, potrivit Wikipedia. Doar in Florida, in Collier and Lee counties, au fost construite 24 de puncte de trecere si 12 poduri pentru animalele salbatice, in special pentru a proteja panterele din aceasta zona, aflate pe cale de disparitie.

Beneficii

Pe langa protejarea animalelor, aceste pasaje sunt benefice si pentru oameni intrucat reduc numarul de accidente si, implicit, daunele rezultate din acestea. Potrivit virginiadot.org , in Europa au loc circa 500.000 de coeziuni intre masini si animale din care rezulta 30 de morti, 30.000 de raniti si pagube de un miliard de dolari. In SUA, anual au loc 1,5 milioane de astfel de accidente de masina (in principal cu cerbi) si implica daune de 1,1 miliarde de dolari. Potrivit Wikipedia, construirea unui astfel de pasaj pentru animalele salbatice reprezinta 7-8% din costurile necesare construirii unui drum.

Potrivit unui alt studiu facut de Virginia Department of Transportation beneficiile obtinute prin construirea acestor pasaje sunt mai mari decat costurile de construire si intretinere.

Mai multe imagini cu pasaje pentru animale aici.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro