Sari direct la conținut

VIDEO Göbekli Tepe, templul care a schimbă istoria religiilor, se deschide în Turcia

HotNews.ro
VIDEO Göbekli Tepe, templul care a schimbă istoria religiilor, se deschide în Turcia

​Când în 1963 arheologii turci și germani au început descoperirea structurilor circulare, au realizat că erau în fața unei descoperiri importante, dar nu au putut ști că au mutat acul istoriei religiilor cu mai multe milenii înapoi. Göbekli Tepe, în sud-estul Turciei, nu departe de orașul Urfa, are de fapt 12.000 de ani, fiind mult mai vechi decât Stonehenge și decât piramidele, iar prin succesiunea de structuri circulare concentrice pe care le prezintă, constituie ceea ce arheologia definește a fi un templu în toată regula, relatează La Stampa.

Excavațiile au arătat că structura nu a fost niciodată utilizată în scopul locuirii, cica un loc de cult în care au loc ritualuri religioase, lucru confirmat de descoperirile ulterioare. Nu era un Stonehenge, ci cel puțin 20 de structuri, fiecare dintreacesteaprezentând doi piloni monumentali la centrul său, înconjurat de ziduri și garduri amplasate într-o formă ovală sau circulară. Săpăturile turco-germane au relevat prezența unor obeliscuri în formă de T, înalte între 3 și 6 metri cu o greutate între 40 și 60 de tone, construcția lor rămânând un mister nerezolvat.

Arheologii cred că forma T este o referință la om, având în vedere că unele obeliscuri sunt sculptate încorespondență cu extremitățile corpului uman. Săpăturile au scos la iveală artefacte antice de 12.000 de ani și statuete reprezentând figuri umane, precum și sculpturi înpiatrăși gravuri înfățișând animale, simboluri abstracte și picturi rupestre. Un loc de cult construit înainte de inventarea roții, nașterea scrisului, prelucrarea ceramicii, care astăzi devine un muzeu în aer liber.

În timpul ceremoniei de inaugurare, Recep Tayyip Erdogan, și-a exprimat speranța că arheologia va aduce turiști în Anatolia Centrală, în prezența ministrului Turismului, a vice-președintele și a delegației UE reprezentate de Angel Gutierrez Hidalgo de Quintana. După ce a intratîn patrimoniul UNESCO în 2018, în 2019 în Turcia a fost declarat „anul Göbekli Tepe.“

O bijuterie pe care Turcia trebuie acum să o conserve și valorizeze, considerând că unul dintre cele maimari mistere care înconjoară site-ul se referă la faptul că cineva a vrut să-l conserve. Cu mii de ani în urmă, acești oameni misterioși au decis să umple spațiile goale pentru a le îngropa sub o masă impunătoare de pământ. Atât de impunătoareîncât de când obeliscurile au fost aduse la lumină, arheologii se întreabă cum oamenii din neolitic au reușit să transporte aceste blocuri de materiale către locul în care se află templul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro