VIDEO Google spune că a atins ”supremația cuantică” și că sistemul creat poate efectua în 200 de secunde operațiuni pentru care cel mai rapid computer de acum are nevoie de 10.000 de ani
Google a anunțat în revista Nature că a atins ”supremația cuantică”, anunțul oficial venind la o lună după ce a apărut pe surse informația despre reușita din complicatul domeniu al computerelor cuantice – care se folosesc de puterea mecanicii cuantice pentru a face un număr uluitor de calcule. Cu o zi înainte de publicare, rivalii de la IBM au contestat cele susținute de Google, spunând că studiul este eronat deoarece Google ar fi supraestimat drastic dificultatea sarcinii şi cât timp ar dura rularea acesteia pe un computer clasic. Reușita Google a fost lăudată de foarte mulți și considerată ca fiind o etapă majoră în tehnologie.
Computerele cuantice sunt cu totul speciale fiindcă NU funcționează pe bază de tranzistori, precum calculatoarele folosite în mod curent. Ele pot efectua mult mai multe operații, într-un timp mult mai scurt.
În loc să utilizeze biți, un calculator cuantic folosește așa-numiții qubiți, cea mai mică unitate de stocare a informației cuantice. Computerele cuantice se folosesc de faptul că qubiții pot avea starea 0 și starea 1 în același timp (adică o superpoziție), pe când un bit clasic poate avea fie valoarea 0, fie valoarea 1. Fiind atât de diferite și de puternice, computerele cuantice pot rezolva probleme mult mai complicate decât pot computerele convenționale de acum, mai ales în domenii precum descoperirea de noi medicamente sau de noi materiale.
Supremaţia cuantică marchează primul pas într-un domeniu despre care cercetătorii susţin că ar putea schimba lumea.
Google spune că procesorul Sycamore, cu 54 de qubiți, a putut să facă în doar 200 de secunde calcule pe care cel mai performant super-computer de acum le poate face în 10.000 de ani. Asta înseamnă că aceste calcule, care se refereau la numere generate la întâmplare, sunt imposibil de realizat pe un computer convențional.
”Vor mai trece ani de cercetări complicate de inginerie și de muncă științifică pentru a atinge capacitățile computaționale necesare. Dar calea este clară acum și suntem nerăbdători să o urmăm”, spun cei de la Google.
”Această creştere dramatică a vitezei în comparaţie cu toţi algoritmii clasici cunoscuţi este o realizare experimentală a supremaţiei cuantice pentru această sarcină de calcul specifică, anunţând o paradigmă de calcul mult aşteptată”, se spune în lucrarea științifică.
“Ca urmare a acestor evoluţii, calculul cuantic trece de la un subiect de cercetare la o tehnologie care dezleagă noi capacităţi de calcul pentru viitor”, mai spun cercetătorii.
Google spune că va construi versiuni și mai performante cât de repede posibil și vede aplicații în domenii precum construirea de baterii cât mai ușoare pentru mașini electrice și avioane și în realizarea de noi medicamente.
Nu este surprinzător faptul că cercetătorii IBM au criticat anterior anunţul Google cu privire la reuşită sugerând că noua descoperire nu este atât de revoluționară cum se promisese. IBM este principalul concurent al Google în domeniul computerelor cuantice.
IBM a spus că studiul este eronat deoarece Google ar fi supraestimat drastic dificultatea sarcinii şi cât timp ar dura rularea acesteia pe un computer clasic. În loc de 10.000 de ani, calculele ar putea fi făcute în două zile și jumătate, spune IBM care a adăugat că trebuie privite cu scepticism afirmații cum că un computer cuantic a făcut ceva ce unul clasic nu poate.
Sundar Pichai, șeful Google, a întărit cele susținute de Google și a făcut o comparație cu reușita fraților Wright, primii oameni care au zburat cu un aparat mai greu decât aerul. ”Primul avion a zburat doar 12 secunde, așa că nu exista o aplicație practică a acestui lucru. Dar a arătat că este posibil ca un avion să zboare”.