Sari direct la conținut

VIDEO GUR arată cum a scufundat nava rusească „Serghei Kotov” în Marea Neagră / Patru nave rusești distruse în decurs de 3 luni

HotNews.ro
Nava de patrulare din clasa „Project 22160”, Foto: Ozan KOSE / AFP / Profimedia
Nava de patrulare din clasa „Project 22160”, Foto: Ozan KOSE / AFP / Profimedia

Directoratul Principal de Informații (GUR) al Ucrainei a publicat marți dimineața o înregistrare video care arată cum a atacat cu drone navale nava rusească de patrulare „Serghei Kotov” în Marea Neagră, în apropiere de Crimeea.

Înregistrarea video arată cum nava a fost zguduită de explozii puternice în urma impactului cu dronele navale „kamikaze”, fiind foarte improbabil ca ea să se poată menține pe linia de plutire după acestea.

GUR a declarat mai devreme în cursul dimineții că unitatea sa specială Grupul 13 a atacat nava de patrulare Serghei Kotov a Flotei rusești din Marea Neagră în apropiere de strâmtoarea Kerci.

„Ca urmare a unui atac al dronelor maritime Magura V5, nava rusă Project 22160 Serghei Kotov a suferit avarii la pupa, la tribord și la babord”, a precizat aceasta, adăugând că nava valora aproximativ 65 de milioane de dolari. Rusia a făcut planuri să construiască doar 6 astfel de nave, dintre care 4 au fost finalizate și alte două se află încă în construcție.

Andrii Yermak, șeful de cabinet al președintelui Zelenski, a scris marți, pe Telegram, că „flota rusă din Marea Neagră este un simbol al ocupației” și că aceasta „nu se poate afla în Crimeea ucraineană”.

Mai devreme, pe rețelele de socializare a apărut și o înregistrare video separată, filmată aparent din partea rusă, despre care se crede că a surprins de la distanță explozia care a zguduit nava „Serghei Kotov”.

Ucraina a eliminat 3 nave ale Flotei Mării Negre în puțin peste o lună

Noua lovitură împotriva navei „Serghei Kotov” vine după ce luna trecută forțele ucrainene au reușit să scufunde nava de desant „Cezar Kunikov”, GUR arătând pe 14 februarie cum aceasta a fost lovită de un val de drone navale kamikaze.

GUR, serviciul de informații militare condus de generalul Kirilo Budanov, afirmă că „nava inamică a fost atacată de dronele de atac naval Magura V5. Acest lucru s-a întâmplat în Marea Neagră, lângă orașul Alupka, aflat în Crimeea ocupată temporar”.

„Operațiunea de căutare și salvare a invadatorilor nu a avut succes. Slavă Ucrainei!”, a mai notat GUR în comunicatul său. În condiții de echipaj complet, nava de desant ar fi avut 87 de marinari și ofițeri la bord.

Secretarul general al NATO a declarat în ziua respectivă că marina rusă a suferit „pierderi grele” în Marea Neagră, calificând acest lucru drept un „mare succes” pentru forțele ucrainene. „Ucrainenii au reușit să provoace pierderi grele marinei rusești în Marea Neagră”, a declarat Stoltenberg într-o conferință de presă, fără să menționeze explicit nava „Cesar Kunikov”.

Însă comentariile sale au venit în contextul în care pe 1 februarie, cu doar două săptămâni înainte de această reușită, GUR arăta cum agenții săi au reușit să scufunde pe timp de noapte corveta rusească „Ivanovets” din clasa Tarantul III, purtătoare de rachete ghidate.

Ca urmare a mai multor lovituri directe asupra corpului navei, corveta a fost avariată și s-a scufundat. Valoarea navei respective era de aproximativ 60-70 de milioane de dolari.

Corveta „Ivanovets” a fost scufundată după o altă reușită împotriva flotei rusești la sfârșitul lunii decembrie

Nava Ivanovets a fost implicată în exerciții cu focuri reale în Marea Neagră în iulie 2023, după ce Rusia s-a retras din Inițiativa Mării Negre privind cerealele și a declarat ulterior că toate navele care navighează spre porturile ucrainene vor fi considerate ținte militare.

Echipajul acesteia a lansat atunci o rachetă de croazieră anti-navă din complexul Moskit împotriva unui presupus inamic care a încălcat o zonă închisă temporar navigaţiei, în partea de nord-vest a Mării Negre.

Scufundarea navei „Ivanovets” a avut loc la rândul ei după ce la sfârșitul lunii decembrie debarcare rusă „Novocherkassk” a fost lovită de ucraineni cu rachete „Storm Shadow”, primite din partea Marii Britanii, în timp ce era ancorată la Feodosia, în Crimeea ocupată.

Lovitura a „distrus complet” nava, a declarat Ministerul britanic al Apărării.

Ucraina a lovit în mod repetat Flota rusă din Marea Neagră de la începutul invaziei la scară largă, inclusiv scufundarea crucișătorului Moskva, nava amiral, în aprilie 2022 și un atac devastator cu rachete asupra sediului flotei din Crimeea ocupată în septembrie 2023, care ar fi ucis peste 30 de ofițeri.

Urmărește ultimele evoluții din a 741-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro