VIDEO IBM lucreaza la un procesor care “gandeste” asemanator creierului uman
IBM a anuntat joi ca lucreaza la o noua categorie de procesoare care sunt proiectate sa lucreze intr-un mod asemanator creierului uman. Noua arhitectura reprezinta o premiera tehnologica si combina “neuroni” si “sinapse” digitale intr-un mod radical diferit de orice alta tehnologie existenta.
Noile procesoare fac parte din sisteme numite “computere cognitive”, care nu functioneaza cu limbajele de programare ale computerelor actuale. In loc sa raspunda unui set de comenzi, unui program clar scris, noile calculatoare vor “invata”, vor fi capabile sa faca diverse corelatii, sa emita ipoteze si sa retina rezultatele actiunilor lor, intr-un mod foarte asemanator cu creierul uman.
Proiectul IBM a primit 21 de milioane de dolari finantare din partea DARPA (Defence Advanced Research Projects Agency – Agentia pentru Proiecte de Cercetare Avansate in domeniul Apararii, n.r.) pentru a crea noul tip de procesoare. Numit SyNAPSE, programul urmareste sa “educe” noile computere pentru a procesa mai multe surse de date simultan, intr-un mod similar celui in care creierul proceseaza stimulii de la cele cinci simturi.
La ora actuala, prototipuripe produse folosesc 256 de “neuroni”, cu pana la 262.144 de sinapse (legaturi programabile intre “neuroni”) si memorie integrata. Compania spera ca in viitor sa produca sisteme cu zeci de miliarde de neuroni sintetici si multe mii de miliarde de sinapse, dar deja prototipurile pot indeplini sarcini simple, cum ar fi realizarea de clasificari si recunoasterea de tipare intr-un set de date.
Aplicatiile noilor sisteme vor fi mai ales in domenii in care programe presetate nu pot fi aplicate si in care sursele de informatie sunt extrem de multe si de diverse. IBM a realizat la inceputul acestui an si primul computer din istorie care poate fi comandat integral folosind comenzi vocale non-standard. Numit Watson, calculatorul a invins doi concurenti experimentati intr-un concurs de cultura generala.