VIDEO Incendiul de la Rafinăria Petromidia a fost stins şi se intervine pentru răcirea instalaţiei/ Nu se mai degajă fum în atmosferă
O explozie urmată de un incendiu puternic s-a produs miercuri la rafinăria Petromidia din Năvodari, iar flăcările au putut fi văzute de la o distanță de mai mulți kilometri, potrivit presei locale. În Constanța a fost activat planul roșu de intervenție, iar la fața locului au intervinit pompieri din mai multe județe, iar populației i-a fost transmis mesaj RO-Alert din cauza fumului dens.
Incendiul a fost stins, dar intrucât poate exista riscul de reaprindere a incendiului, personalul tehnic al obiectivului acționează pentru golirea instalației, iar forțele de intervenție continuă acțiunile de răcire. Misiunea este în dinamică, potrivt ISU.
Purtătorul de cuvânt al ISU Dobrogea, Ana Maria Stoica, a anunţat că un pompier a fost rănit în timpul intervenţiei de stingere a incendiului de la Rafinăria Petromidia.
Desfășurarea intervenției, LIVETEXT pe HotNews.ro:
19:30La acest moment, incendiul nu se mai manifestă cu flacără.
Întrucât poate exista riscul de reaprindere a incendiului, personalul tehnic al obiectivului acționează pentru golirea instalației, iar forțele de intervenție continuă acțiunile de răcire. Misiunea este în dinamică, potrivt ISU.
18:55 Incendiul de la Rafinăria Petromidia a fost stins şi se intervine pentru răcirea instalaţiei/ Nu se mai degajă fum în atmosferă
“În data de 21 iunie, ora 15.15, s-a produs o explozie urmată de un incendiu pe platforma Rompetrol Rafinare, uzina Rafinare, la instalaţia de prelucrare ţiţei hidrocracare blândă MHC. Comisarii Garzii de Mediu Constanţa care s-au deplasat pe amplasament au constatat că incendiul este localizat, arde în continuare cu flacără în instalaţia MHC. Produsul existent în instalatie este distilatul de vid, motorina grea. Instalaţia MHC este oprită. Se intervine cu mai multe echipaje de pompieri”, a precizat Garda de Mediu, potrivit News.ro.
Sursa citată a adăugat că nu mai sunt emisii de fum.
“Laboratorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Constanţa a efectuat analize pentru determinări de formaldehidă şi COV, la limita amplasamentului, urmând să emită buletinele de analiză”, a afirmat Garda de Mediu Constanţa.
Garda de Mediu a precizat ulterior că incendiul a fost stins şi se intervine pentru răcirea instalaţiei.
18:02Purtătorul de cuvânt al ISU Dobrogea, Ana Maria Stoica, a anunţat că un pompier a fost rănit în timpul intervenţiei de stingere a incendiului de la Rafinăria Petromidia.
“ Avem un coleg care prezintă traumatisme la picior şi a fost transportat la Spitalul Judeţean Constanţa de un echipaj din cadrul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Constanţa. De asemenea, a mai fost evaluată o persoană la faţa locului, dar, din fericire, nu a necesitat transportul la spital”, a afirmat purtătorul de cuvânt al ISU, potrivit News.ro.
17:43 „Nu există victime, toţi angajaţii instalaţiei, dar şi din celelalte secţii ale rafinăriei au fost evacuaţi. Până la sosirea autospecialelor ISU, primele intervenţii au fost realizate de pompierii rafinăriei Petromidia, care au reuşit să limiteze impactul. În colaborare cu autorităţile, depunem toate eforturile pentru stingerea incendiului şi remedierea situaţiei”, a transmis Rompetrol Rafinare, operatorul rafinăriei Petromidia.
17:35 Compania Rompetrol Rafinare a afirmat că incendiul izbucnit miercuri după-amiază la rafinăria Petromidia a avut loc în instalaţia de Hidrocracare Blândă, la finalul unor lucrări de mentenanţă specifice.
“În cursul acestei zile, un incendiu s-a produs în instalaţia de Hidrocracare Blândă (MHC), la finalul unor lucrări de mentenanţă specifice. Imediat, angajaţii instalaţiei au raportat incidentul către serviciul intern de situaţii de urgenţă şi către dispeceratul rafinăriei, care, la rândul ei, a informat autorităţile, conform procedurilor in vigoare”, a declarat compania, potrivit News.ro.
17:20„În acest moment, valorile înregistrate de Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului (RNMCA), pe amplasamentul Rompetrol Rafinare SA, se încadreaza în valori normale, dar vom supraveghea continuu întreaga evoluție a calității aerului în zona din apropierea locului în care s-a produs incidentul”, a anunțat Agenția Națională pentru Protecția Mediului.
Conform instituției, pentru a asigura monitorizarea calității aerului pe directia predominantă de dispersie a norului poluant la fața locului va fi trimis autolaboratorul din dotarea APM București, care poate furniza și mai multe date relevante, într-un timp mult mai scurt.
17:19 Purtătorul de cuvânt al ISU Dobrogea, Ana Maria Stoica, a declarat, conform News.ro, că trei angajaţi care s-ar fi aflat în zona exploziei au reuşit să iasă în timp util: „Avem informaţii că au fost trei angajaţi pe instalaţia de hidrocracat care, din fericire, se pare că s-au autoevacuat atunci când a avut loc explozia”.
Ministerul Mediului: Fumul se îndreaptă spre mare
17:10Direcţia vântului în zona Rafinăriei Petromidia va fi Est-Sud-Est, ceea ce înseamnă că fumul din incendiul de acolo se îndreaptă spre mare, iar în momentul de faţă nu se înregistrează depăşiri de particule în calitatea aerului, a declarat, Mihai Drăgan, director de Comunicare în Ministerul Mediului.
- „Conform modelelor de prognoză de la Administraţia Naţională de Meteorologie, direcţia vântului va fi Est-Sud-Est. Asta înseamnă că fumul se îndreaptă către mare, ceea ce este un lucru foarte bun şi va da timp echipelor de intervenţie să stingă deflagraţia produsă fără să existe pagube.
- Noi monitorizăm în timp real calitatea aerului şi cetăţenii o pot face de pe aplicaţia Calitateaer, pe care o pot descărca şi vedea în timp real toate staţiile din judeţul Constanţa. Avem şi o staţie la Năvodari şi în Municipiul Constanţa.
- În momentul de faţă nu se înregistrează depăşiri ale particulelor şi asta înseamnă calitate a aerului în limitele normale, acolo. Important este ca cetăţenii să respecte toate instrucţiunile pe care colegii noştri de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă le emit, mesajele Ro-Alert etc”, a declarat Drăgan la Digi24.
El a subliniat că nu există depăşiri la staţiile de monitorizare a calității aerului.
Arafat: Nu există victime / Doi pompieri, răniți ușor în timpul intervenției
16:50 Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a declarat că la acest moment nu există victime, însă doi pompieri – unul dintre ei de la serviciul rafinăriei – au fost răniți ușor la picioare în timpul intervenției, fiind duși la spital.
„În acest moment, în Constanța ISU a alertat întregul personal, este nivel roșu de alertă (…) și a primit în sprijin forțe din Călărași, Ialomița, Tulcea și București. Intervenția pompierilor este una dificilă și extrem de delicată, sunt echipaje care le înlocuiesc în permanență pe cele care intervin, din cauza temperaturilor foarte ridicate”, a declarat Arafat la Digi 24.
Peste 20 de echipaje de pompieri, mobilizați pentru stingerea incendiului. Participă şi o autospecială transport roboţi
16:20 ISU a transmis că nu ar fi persoane rănite în urma incendiului de la Rafinăria Petromidia.
De asemenea, ISU Dobrogea a precizat că la intervenția de stingere a incendiului participă şi o autospecială transport roboţi de la ISU Bucureşti-Ilfov.
- „Acest mijloc performant de intervenţie a intrat de curând în dotarea IGSU, iar datorită multiplelor caracteristici deţinute asigură, pe lângă eficienţa intervenţiei, protecţia echipajelor operative in misiuni complexe.
- Autospecialele au în componenţă patru roboţi (două cu motoare electrice şi două cu motoare termice) şi sunt destinate intervenţiei rapide în cazul incendiilor de mari proporţii înregistrate la obiective şi platforme industriale, fixe şi mobile, precum şi în zone comerciale (cu potenţial de explozie), în spaţii închise sau deschise (contaminate chimic, biologic şi nuclear), cu risc ridicat de producere a accidentelor sau contaminării personalului”, a mai transmis ISU Dobrogea, conform News.ro.
Sursa citată a menţionat că roboţii pot îndeplini misiuni de stingere a incendiilor, de evacuare a fumului şi a gazelor, de observare, iluminare a zonelor de acţiune, transport echipamente şi persoane rănite, analiză a mediului afectat cu ajutorul senzorilor şi transmiterea informaţiilor despre acesta către un monitor, colectarea şi transmiterea imaginilor foto şi video atât pe timp de zi, cât şi pe timp de noapte, detecţie chimică şi nucleară, precum şi eliberarea căilor de acces prin spargere/împingere, tractare/remorcare.
Incendiul – care se manifestă cu degajări mari de fum – a izbucnit la instalaţia de distilare a motorinei, fiind activat Planul Roşu de Intervenţie. Totodată, la ISU Constanța a fost suplimentat personalul de serviciu cu cel aflat în turele libere, a anunțat IGSU.
Conform acestuia, din ordinul inspectorului general al IGSU, forțele din teren sunt suplimentate cu 9 autospeciale de stingere, respectiv 2 din județul Călărași, 2 din județul Ialomița, 1 din județul Tulcea și 4 de la ISU BIF.
Anul trecut în iulie, în zona platformei Petromidia a avut loc o explozie urmată de un incendiu, în urma cărora o persoană a murit, iar alte cinci au fost rănite. Angajatul decedat avea 32 de ani.
Totul a pornit de la o conductă care s-a fisurat. Explozia a avut loc în cadrul instalației de hidrofinare petrol motorină.