Sari direct la conținut

​VIDEO INTERVIU Alergii si toxiinfectii la copii. Mihai Gafencu, pediatru: "E foarte rau cand sfertodoctia domina parintele, care are senzatia ca e informat"

Dr. Mihai Gafencu, medic primar pediatru, Foto: MedLive.ro
Dr. Mihai Gafencu, medic primar pediatru, Foto: MedLive.ro

„Aproape tot ce ne inconjoara este un potential alergizant pentru organism.” Polen, par de animale, substante iritante din aerul pe care il respiram, insecte, acarieni, mancare, medicamente, creme cosmetice. „Daca va uitati cu ochi studiosi asupra site-urilor medicale care analizeaza ce substante sunt bagate in cremele la care se face reclama agresiva de catre producator, pentru ca el vrea sa vanda, vom fi un pic mai speriati, dar nu stiu daca o sa preferam seul de oaie. Sau detergentii: „De unde lesia si sapunul facut in casa ajungea, acum avem o paleta extrem de larga in care se regasesc tot felul de particule colorate si bilute.” Cat despre alergenii de pe langa casa omului, „sa nu uitam de acarieni, organisme cu care nu ne-am gandit niciodata pana in ultimii 50 de ani ca vietuim”.

Despre alergii, toxiinfectii, copii iritati, parinti panicati, geluri de toaleta frumos colorate si inghitite de copiii mici, scutece, histamine sau fructe de mare, am discutat cu dr. Mihai Gafencu, medic primar pediatru, in cadrul unui amplu interviu acordat MedLive.ro la MedLife Timisoara. Citeste interviul, vezi VIDEO si comenteaza pe MedLive.ro.

Informatia pe scurt:

  • Aproape tot ce ne inconjoara este un potential alergizant pentru organismul nostru
  • Pierdem din vedere ca tot ceea ce se manifesta la suprafata unui organism se manifesta si in interiorul sau. Iata de ce alergia trebuie privita ca o reactie a intregului organism la ceva.
  • Pielea absoarbe deseori cam tot din ceea ce i se ofera, asa ca „inghitim” multe substante care ne pot alergiza. Dupa piele, furia organismului in fata alergenului se manifesta prin mucoase. Forma finala si de gravitate maxima este reactia anafilactica, care poate urma absolut oricarui tip de reactie alergica.
  • Antihistaminicele trebuie prescrise de un medic pregatitcand intervii asupra reactiei organismului trebuie sa stii ce faci. Organismul stie uneori sa faca lucrurile mai bine decat noi.
  • Testele alergologice, de la acarianul din covorul de la bunica pana la fructele de mare.
  • Cel mai bun medic al copilului ramane parintele. Suntem intr-o lume in care putem folosi inclusiv poze cu alergia copilului.
  • Despre diferenta dintre toxiinfectii si alergii.
  • Internetul este o sursa de informatii, numai ca este si o mare galeata in care fiecare pune cam ce vrea, deseori neselectat. Chiar si site-urile cu iz medical pot fi conduse sau manuite de oameni fara pregatire, pot scrie acolo si oameni care copiaza, si oameni care au ceva de spus, dar si oameni care au un interes sa vanda si atunci, asa, cu dubito ergo sum, ar trebui sa privim cu o spranceana ridicata, sau sa consultam site-urile profesionistilor.

Dr. Mihai Gafencu este medic primar pediatru la Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii Louis Turcanu Timisoara si in cadrul spitalului MedLife Timisoara. Este doctor in medicina, cu competente in ecografie generala si dializa pediatrica, masterand in epurare renala/dializa.

A absolvit un master de management sanitar si detine atestatul in management sanitar. Este membru in boardul Societatii Nationale de Pediatrie si secretar al Societatii Romane de Genetica Medicala. De asemenea, este membru fondator si vicepresedinte al Societatilor romane de nefrologie si urologie pediatrica, de terapie familiala si sistemica, de hemostaza, flebologie. Este vicepresedinte al organizatiei Salvati Copiii Romania.

Face parte din societati internationale, printre care Asociatia Europeana de Farmacologie Clinica si Terapeutica si Societatea Dunareana de Nefrologie. Este autor al aproape 200 de lucrari publicate in tara si strainatate.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro