Sari direct la conținut

​​VIDEO-INTERVIU Alexandru Nazare, candidatul PNL la Primaria sectorului 1: Marian Munteanu este un om cu foarte mult curaj. Bucurestiul are nevoie de un om curajos care sa ia decizii transante / Vreau sa impun standarde de cost pentru spatiile verzi/ Fara blocuri intre case

HotNews.ro
Alexandru Nazare - interviu Hotnews, Foto: Hotnews
Alexandru Nazare - interviu Hotnews, Foto: Hotnews

Marian Munteanu, candidatul PNL la Primaria Capitalei, este un caracter care a marcat istoria postdecembrista a Romaniei, cu mult curaj, iar Bucurestiul are nevoie de un primar foarte curajos care sa ia decizii transante in niste probleme extraordinar de dureroase, decizii pe care un alt fel de primar nu le-ar putea lua, a declarat Alexandru Nazare, candidatul PNL la Primaria sectorului 1, intr-un interviu acordat HotNews.ro. Nazare spune ca dreapta trebuie sa castige si ca in batalia de la sectorul 1 este dispus sa il sustina pe candidatul dreptei cotat cel mai bine in sondaje. „Eu sunt dispus sa il sustin pe oricare dintre cei mentionati sau altii care se mai inscriu in cursa daca sunt in stare sa invinga PSD-ul”, spune acesta.

In ceea ce priveste strategia pentru sectorul 1, Nazare vrea sa continue programul de reabilitare termica la blocuri si sa faca acelasi lucru si la case. Fara blocuri intre case este strategia pe urbanism a candidatului PNL, iar daca va fi ales primar, vrea sa impuna standarde de cost pentru spatiile verzi. Nazare locuieste cu chirie intr-un apartament din zona Piata Romana platind circa 1.200 – 1.500 lei pe luna. Merge cu bicicleta si alearga in parcul Herastrau.

Filmare si editare video: Balazs Nitsch-Petioky / Video realizat cu echipament Nikon

Catiusa Ivanov: Mai candidati la Primaria sectorului 1? Luati in calcul retragerea dupa ce PNL l-a desemnat pe Marian Munteanu candidat la Primaria Generala?

Alexandru Nazare: Bineinteles ca voi candida. Am un parteneriat pornit cu locuitorii din sectorul 1, deja suntem intr-un stadiu foarte avansat, discutam, ne intalnim, in piete, pe strazi si le-am promis niste lucruri. Nu o sa ma las influentat acum de diverse alte lucruri. Acum d-voastra discutati despre asta ca si cum ar fi un eveniment negativ.

CI: Au fost reactii negative…

AN: Sunt reactii negative, dat sunt si reactii pozitive si sunt oamenii care sunt placut impresionati de aceasta candidatura si eu zic ca trebuie sa luam in calcul toate opiniile, nu numai opiniile negative, trebuie sa fim un pic mai pozitivi, sa privim lucrurile optimist.

CI: Si cine a fost asa multumit de dl. Munteanu?

AN: Eu imi doresc sa devin un primar proactiv, optimist si sa privesc in viitor cu incredere.

CI: Puteti sa ne spuneti cine a fost multumit de dl. Munteanu?

AN: Eu va spun opinii de pe strada. Nu va spun opiniile din partid. Va spun ce discut cu oamenii pe strada.

CI: D-voastra ce parere aveti de dl. Marian Munteanu?

AN: Cunosc legenda lui Marian Munteanu si este, dupa cum stiti, un caracter care a marcat istoria postdecembrista a Romaniei. Nu am avut placerea sa il cunosc personal, dar sunt convins ca acest lucru se va intampla. Chiar astazi (n.r. joi) participa la o sedinta la noi la sectorul 1, la ora 18.00, ca atare sunt convins ca isi va prezenta atat ideiile pentru Bucuresti cat si pe dumnealui ca persoana si vom avea ocazia sa ne pozitionam.

CI: D-voastra sunteti in regula cu profilul lui ultranationalist, de extrema dreapta? Sunt niste lucruri destul de gingase….

AN: Stiti, ar trebui sa facem diferenta intre un profil fabricat si profilul real. Domnul Munteanu inca nu s-a prezentat ca si candidat, nu si-a prezentat programul ca si candidat si eu cred ca ar trebui sa avem un pic de rabdare sa vedem ce propuneri are si cum se profileaza in aceasta noua calitate in care nu il cunoastem inca. Cunoastem anumite lucruri despre dansul, dar nu cunoastem ce planuri are pentru Bucuresti. Cert este ca este un om cu foarte mult curaj. Cert este ca Bucurestiul are nevoie de un primar foarte curajos, un primar general curajos care sa ia decizii transante in niste probleme extraordinar de dureroase care va sunt foarte cunoscute, pe care un alt fel de primar nu le-ar putea lua. Deci cred ca acest element este foarte important. Bucurestiul a ramas in urma din foarte multe puncte de vedere si ca sa prindem din urma anumite aspecte, alte capitale Europene, cred ca avem nevoie de curaj si determinare. Sunt convins ca in prezentarea programului, dl. Marian Munteanu va atinge aceste probleme foarte clar si se va profila public. Evident ca profilandu-se public, putem sa facem o analiza a profilului public. Dar, in momentul de fata inca nu avem un profil public clar in calitatea de candidat la Primaria Generala.

CI: Daca sunt alegeri intr-un singur tur, clar este favorizat PSD fiindca dreapta are mai multi candidati si se impart voturile. Daca pe sondaje unul dintre candidatii de dreapta este cotat mai bine ca d-voastra, v-ati retrage din cursa?

AN: Nu conteaza cati suntem. Conteaza ca trebuie sa castige reprezentantul dreptei. Reprezentantul dreptei trebuie sa castige fiindca dreapta este singura care are o viziune pentru acest oras. Si pentru sectoare si pentru Primaria Capitalei. Noi ne-am pregatit, avem un program, stim ce vrem sa facem in sectorul 1. Pe acest program se poate construi. PSD nu are nimic si cand nu ai nimic este haos, iar din haos vedeti si d-voastra cum arata orasul, vedeti ce probleme de urbanism avem, vedeti cum se comporta Politia comunitara care trebuie organizata, vedeti ca nu exista o viziune de dezvoltare, vedeti ca nu folosim fonduri europene. Lucrurile acestea se intampla tocmai pentru ca nu exista o viziune. De aceea, ca sa fie lucrurile simple, cel mai bun de pe dreapta trebuie sa fie si cel care este sustinut si castiga. Eu sunt dispus sa il sustin pe oricare dintre cei mentionati sau altii care se mai inscriu in cursa daca sunt in stare sa invinga PSD-ul. Voi sta de-a dreapta lor pentru ca trebuie sa castigam astfel incat sa protejam ce este bun in sectorul 1 fiindca sunt foarte multe proiecte bune incepute si ar fi pacat sa pierdem ce a fost bun.

CI: Bine, stiti ca dl Chiliman a dat cu subsemnatul pe la DNA…

AN: Este adevarat ca sunt si lucruri unde trebuie sa reparam si pe lista de lucruri de reparat trebuie neaparat sa reglam aceasta problema de comportament, de integritate, atat a personalului Primariei cat si a consilierilor, lipsa de transparenta. Sunt lucruri care au suparat foarte mult bucurestenii, iar pe acestea le vom repara. Dar este pacat sa pierdem ce este bun si sunt foarte multe lucruri bune si blocate, sa stiti. Reabilitarea termica s-a blocat. Mai aveam 165 de blocuri, s-a blocat. 800 sunt facute, 165 sunt blocate de cand conduce PSD Primaria, fiindca PSD-ul conduce Primaria Sectorului 1, sa ne intelegem.

De 8 luni de zile, de cand PSD conduce Primaria sectorului1, locuitorii au observat ca situatia s-a degradat vizibil, atat din punct de vedere al curateniei, cat si din punctul de vedere al intretinerii infrastructurii rutiere si din punctul de vedere al atitudinii.

CI: Este adevarat, domnul Chiliman a fost apreciat de locuitorii din sector, exceptand problemele cu legea.

AN: Este in continuare foarte apreciat gratie proiectelor bune demarate. Oamenii stiu ca niciun alt sector nu a mai avut eficienta energetica pusa in practica la modul real, nu la modul inchipuit. Chiar a fost o prioritate si 800 de blocuri reabilitate inseamna enorm. Deci, s-a blocat programul de reabilitare termica. Nu se mai fac investitii. Calitatea curateniei a scazut foarte mult in multe zone, inclusiv in parcuri.

CI: Este impardonabil la cat plateste sectorul 1 pentru curatenie…

AN: Exact. Deci, situatia se degradeaza si lumea face diferenta intre administratia liberala si administratia PSD. Vorbesc de administratia liberala in principii, in idei, nu administratia liberala per se a PNL. Bineinteles ca PNL a fost partidul care in ultimii 10 ani a initiat aceste proiecte, ca atare mi se pare foarte important a proteja ce este bun si, daca este un alt candidat care este mai bine plasat decat mine, il voi sustine.

CI: D-voastra spuneti ca faceti acest lucru, dar ati discutat cu ceilalti candidati de dreapta ca sa il sustina si ei pe cel mai bine clasat in sondaje?

AN: Trebuie sa ne unim fortele.

CI: Dar ati discutat ceva concret cu dansii?

AN: Da, am discutat.

CI: Si ar fi dispusi sa faca acest lucru?

AN: Doamna, nu stiu. Acest lucru trebuie discutat public. Eu am curaj sa il spun public. Eu am curaj sa mi-l asum.

CI: Dar din discutiile cu dansii? Ce au spus?

AN: Au oscilat. Nu vreau sa spun acum ce discutii si cu cine am avut, ca nu este frumos si nu fac lucruri de acest gen, dar cred ca victoria dreptei este mai importanta decat persoanele. Victoria dreptei cu un program de bun-simt, un program de viitor pentru sectorul 1, este mult mai importanta decat persoana lui X sau Y.

CI: Vrem sa stim cateva lucruri despre d-voastra. Ce studii aveti si cu ce va ocupati?

AN: Am fost pasionat de stiinta politica, nu de politica per se, de stiinta politica, inca de mic. Stiti ca am dat la stiinte politice, am absolvit Scoala Nationala de Stiinte Politice din Bucuresti. Am studiat la Berlin timp de aproape 3 ani, la un colegiu in Berlin – Bard College, este acreditat de un colegiu Bard din NYC. Este o educatie care mi-a permis sa am o deschidere mult mai larga decat o scoala de politica propriu-zisa. In momentul de fata, incepand de anul trecut, am fost ales la Hertie School of Governance, care este din punctul meu de vedere cea mai buna scoala de governance din Berlin, unde aproape am terminat jumatate din acest masterat in administratie publica. Se numeste Executive Master in Public Administration unde am invatat foarte multe lucruri utile si aplicabile in adminsitratia centrala si locala din Romania. Este o scoala pe care o recomand oricui vrea sa acceada la o functie administrativa importanta.

In momentul de fata sunt deputat. Sunt membru in Comisia de infrastructura si in Comisia de afaceri europene din Parlament. Sunt unul dintre cei mai activi deputati ai PNL, atat din punctul de vedere al initiativelor legislative, cat si al luarilor de cuvant pe anumite probleme importante in Parlament. Am cateva initiative legisaltive care au suscitat foarte mult interesul public. Sunt impotriva inaugurarilor premature din ratiuni electorale a autostrazilor si a oricaror obiective de interes public – fie vorba de scoli, de gradinite. Nu mai facem inaugurari de dragul voturilor. Toate partidele au facut-o. Nu a fost deloc bine pentru Romania ca am avut un asemenea comportament. Trebuie oprit. Acelasi lucruru l-as spune si despre proiectele din fonduri europene. Am o initiativa prin care prioritizam utilizarea fondurilor europene inaintea bugetului de stat. Daca un proiect poate fi facut prin fonduri europene, nu il facem prin bugetul de stat, il facem din fonduri europene. Bucurestiul sufera enorm si a pierdut enorm de multi bani atat din proiecte gestionate prost cat si din proiecte care nu au aplicat pentru finantare, atunci cand erau banii pe masa. De aceea, eu cred ca Bucurestiul trebuie sa isi gestioneze singur relatia cu finantatorii, trebuie singur sa discute si cu Banca Europeana de Investitii si cu BERD si cu Bruxelles si cu oricare fond de investitii care ar veni si eu cerd ca avem nevoie de o reprezentanta a Bucurestiului la Bruxelles unde sa discutam si in comitetul Regiunilor si la Comisie si peste tot cu o singura voce. Sa nu mai discutam ca si oras prin intermediari.

CI: O mare problema la fondurile europene a fost lipsa profesionistilor din adiministratia publica locala si a fost si acel scandal cu retele edilitare. De exemplu, la Piata Sudului si in Pipera s-au pierdut o parte din bani din cauza faptului ca nu stia nimeni ca avem o teava de apa sau de gaz unde se facea lucrarea si pe banii cui sa se mute. De unde scoatem acesti profesionisti?

AN: Vom avea profesionisti cand vom avea un sistem de salarizare care sa atraga profesionisti. In momentul de fata nu avem un astfel de sistem si orice altceva v-as spune eu acum ca vom face nu are substanta. In momentul cand vom avea o grila de salarizare in administratia locala care sa atraga plus valoarea dinspre mediul privat spre cel public atunci vom avea profesionisti. Dorim ca tara sa avem profesionisti in administratia publica, rezolvam problema salarizarii unitare!

CI: Si cu retelele edilitare ce facem fiindca si Enel si Apa Nova si Distrigaz sunt stat in stat?

AN: Poate despre multe companii s-a spus ca sunt stat in stat si ati vazut incet-incet ca aceasta idee incepe sa fie demontata. Ca atare eu cred ca un primar implicat care preia initiativa, discuta cu Electrica, cu ENEL-ul, el in persoana, nu prin consilieri, functionarasi, scrisori. Prin scrisori nu rezolvi nimic si va dau trei exemple din sectorul 1 unde este clar ca aberatia, blocajul in care se afla administratia in acest moment este ingrozitor de mare. Si imi propun sa descalcesc aceste fire pentru ca in cei zece ani de experienta pe care ii am in administratie am invatat cum sa rezolv aceste probleme chit ca sunt la nivel de agentie publica, secretar de stat ministri, guvern, Secretariatul General al Guvernului, stiu sa le rezolv. Sunt trei blocaje mari si late. Va dau trei exemple: Teatrul din Parcul Bazilescu. Mi se pare inadmisibil ca asa o bijuterie de teatru sa fie lasat in paragina doar pentru ca nu sunt unite sursa de finantare care este la Primaria sector 1 cu obiectivul care este la Ministerul Culturii.

CI: Chiar ieri discutam despre asta. Ministerul Culturii spune ca acum este in avizare proiectul de hotarare prin care teatrul sa treaca la administratia locala. Ei au spus ca de teama nu l-au dat pana acum, ca sunt foarte multe teatre lasate in paragina.

AN: Numai PNL s-a preocupat de aceasta problema. Colegii mei au initiat-o iar eu o voi finaliza. Am facut apel la premierul Ciolos si sper ca saptamana viitoare sa intre totusi pe ordinea de zi a Guvernului. Exista un mare interes al bucurestenilor pentru a avea acest teatru in patrimoniu. Odata ajuns in patrimoniul Primariei sectorului 1, atunci putem sa-l reabilitam, avem surse de finantare. Acelasi lucru l-as spune si despre teatru Masca fiindca cele doua au fost construite impreuna in ’52-’53 tocmai pentru a ridica nivelul cultural al zonei, dar acum de ce sa nu ne bucuram de amandoua. Facem un centru cultural la Primaria sectorului 1 si le gestionam. Avem resurse pentru asa ceva.

Punctul doi, baza Ciresarii. Pai cat de aberant este ca doua cartiere sa se plimbe in jurul unui gard si dincolo de gard sa vada bancile din parc si sa nu poata intra acolo. Uitati cat de aberanta poate sa fie administratia si in ce situatie am ajuns. Baza este la Ministerul Educatiei. Copii din sectorul 1, elevii, sportivii si locuitorii din zona, unii nu pot sa intre in baza sa faca sport, altii nu pot sa stea in parc din cauza unui gard, din cauza cuiva de la Ministerul Educatiei care spune ca nu domnule, este teritoriul nostru. Pai, nu mai poate fi teritoriul cuiva, al unui functionar de la un minister fiindca oamenii il reclama si datoria primarului este sa-l obtina. Si noi am facut un cros saptamana trecuta pentru a a marca faptul ca nu ne vom lasa batuti pana nu vom obtine acel parc.

Punctul trei si cel mai interesant – CFR-ul care administreaza parcul garii de Nord. De cand CFR-ul administreaza parcul, nu stiu, in orice caz, in 2001 cand era secretar de stat la Transporturi si stiu ca venise solicitarea de a transfera parcul la primarie si am rezolvat problema. Am dat parcul la ALPAB, la Primaria Capitalei, am zis ca am rezolvat si este OK, primaria se va ocupa de parc. Ce s-a intamplat pana la urma, in 2012 CFR-ul nemultumit ca a ramas fara parc, ca suferea ca nu mai are parcul, da in judecata si obtine de la ALPAB in 2013 parcul inapoi ca sa ramana acelasi focar de infectie si aceeasi mizerie. Acum am solicitat in Consiliul General al municipiului Bucuresti saptamana trecuta sa dea parcul inapoi la Primaria Capitalei. PSD-ul nu a votat, nu stiu ce este in capul lor. Noi o vom pune pe ordinea de zi in fiecare luna pana cand o va vota si PSD-ul fiindca vrem binele locuitorilor de acolo. Daca ar avea curiozitatea sa se plimbe prin cartier sa vada ce le spun bucurestenii de acolo, ei vor de ani de zile sa se plimbe prin acel parc. Este o rusine sa intri in Bucuresti si sa dai in acea mizerie, este si un monument al eroilor CFR acolo care nu vreau sa va zic in ce hal arata. Este o rusine ca nu ne ingrijim de aceste lucruri.

Sunt pregatit sa combat aceste anomalii ale sistemului, cred eu, mult mai bine pregatit decat altii pentru ca am experienta aceasta administrativa.

CI: Vad ca tot la administratie am ajuns… Unde locuiti si ce masina conduceti?

AN: Locuiesc in sectorul 1 in chirie, platesc circa 1.200 – 1.500 lei pe luna chiria. Nu stau in cine stie ce casa. Bineinteles, vreau sa imi cumpar la un moment dat un apartament. Ca masina conduc Tico, acum mai conduc Skoda din cand in cand, iar mai nou nu prea mai conduc eu si am inceput sa merg cu bicicleta.

CI: Aveti pe unde, aveti curaj?

AN: Mi-am facut curaj si cred ca trebuie sa incurajam bucurestenii sa foloseasca aceste mijloace de transport alternative, cat si transportul in comun.

CI: In ce zona locuiti?

AN: Locuiesc aproape de centru, in zona Romana.

CI: Cateva informatii despre viata personala, familie, ce faceti in timpul liber? Si sa nu mai aduceti in discutie probleme de administratie, ca ajungem si la ele.

AN: Alerg in Herastrau. Mi-am facut un obicei de cand m-am lasat de fumat acum doi ani de zile.

CI: Cati kilometri?

AN: Anul trecut am alergat 270 km in total. Am o aplicatie si ma uit acolo.

CI: Cam cat alergati o data?

AN: Mi-a fost greu. La inceput abia reuseam sa dau o tura de Herastrau. Mai mult mergeam. Acum reusesc sa fac o tura. Cand sunt in forma fac chiar doua ture de parc – 12 km. In general fac in jur de 6 km, o tura de parc, dar imi place foarte mult. Este bijuteria Bucurestiului Herastraul.

CI: Va place asa cu terasele alea multe?

AN: Cred ca as putea ca si primar sa ma ingrijesc mult mai mult.

CI: Si eu alerg acolo si ma deranjeaza cumplit tot acel haos. Multe dintre ele cred ca functioneaza ilegal, nu au autorizatie de construire de la Primarie, dar nu le verifica nimeni.

AN: Trebuie sa facem ordine si din acest punct de vedere nu numai in acel parc, peste tot si cred ca trebuie sa avem un proiect pentru Herastrau. Este adevarat ca trebuie sa fie bine ingrijit si poate fi mult mai bine ingrijit si putem sa facem si un proiect pe termen mai lung unde vedem noi Herastraul in 5 ani. Avem si teatrul de vara cu care se pot face multe lucruri. Avem muzeul. Deci, lasand la o parte zona aceasta sunt lucruri care se pot face mult mai bine. Spre exemplu, orice alergator urca acel pod de cale ferata ca sa-l coboare pe partea cealalta fiindca nu exista un drumeag facut pentru sutele de oameni care fac sport in Herastrau. Cred ca sunt niste lucruri de bun simt care daca ar fi facute atunci ar face viata mai usoara multor oameni.

CI: Si noi am scris despre asta si nu s-a rezolvat nimic…

AN: De aceea cred ca un primar de sector proactiv, implicat, ar putea sa ingrijeasca mult mai bine Herastraul.

CI: Revenind la viata personala, in afara de faptul ca alergati in Herastrau, ce puteti sa ne mai spuneti?

AN: Parintii m-au incurajat cat au trait sa merg pe aceasta directie. Parintii mei au fost profesori, mama profesoara de germana, tata – profesor de sport. Am invatat de la amandoi, in primul rand de la mama, aceasta obstinatie si ambitie si pana la urma incapatanarea de a rezolva lucruri. Cred ca treaba asta o mostenesc de la mama, iar de la tata mostenesc aceasta atitudine pozitiva si calda fata de oameni. Pun binele inainte. Nu numai Bucurestiul cat si Romania are nevoie sa puna binele inainte cumva pentru ca este prea multa cearta si vrajba in peisajul public. Amandoi m-au indrumat pe aceasta cale si mi-au dat curaj ca pot sa fac in primul rand foarte mult bine prin politica si cred ca si ei de unde sunt acum, se bucura de faptul ca mi-am asumat aceasta responsabilitate. In rest ce sa va spun. Frati si surori nu am, iar restul familiei, unchiul meu, matusa mea se bucura asa de la distanta de traseul acesta pe care l-am ales. Bineinteles, vreau sa imi fac o familie si as vrea ca si primar sa le ofer mai mult timp bucurestenilor pentru familie si prieteni pentru ca isi pierd foarte mult timp in trafic, isi pierd mult timp si isi fac foarte multi nervi dand in gropi, ocolind parcangii ambulanti, in cozi inutile care pot fi rezolvate foarte usor.

Daca am lega Sos. Nordului printr-o bariera ca sa facem legatura cu DN1 am putea foarte simplu sa scapam de un blocaj pe Nicolae Caranfil.

CI: Trebuie puse practic niste covorase la trecerea cu calea ferata si o bariera si s-a rezolvat situatia. Era in plan un pasaj, dar nu s-a mai facut.

AN: Asta spun, unele probleme nu au nevoie de mari investitii. Ele au nevoie doar de grija si atentie. Podul Constanta – sta sa cada. De 50 de ani nu s-a mai umblat la el. L-am convins pe actualul primar sa porneasca reactualizarea studiului de fezabilitate ca sa ii dam drumul, ca intr-un an sa-l putem reabilita. Acolo iar se fac niste cozi interminabile si nu sunt singurele lucruri din sectorul 1.

Filmare si editare video: Balazs Nitsch-Petioky / Video realizat cu echipament Nikon

CI: Care este strategia d-voastra pentru sectorul 1?

AN: Pe scurt, pastram tot ce este bun. Continuam toate proiectele bune. Reparam acolo unde s-au facut greseli si unde avem puncte slabe si privim spre viitor. Sectorul 1 este genul de loc unde poti sa dai un exemplu, un fel de blueprint pentru ceea ce inseamna viitor al Capitalei pentru ca reprezinta o treime din Capitala ca si teritoriu, spatiu verde mai mult decat in celelalte sectoare. Cea mai dezvoltata comunitate urbana din Romania este in sectorul 1 si bineinteles si cel mai exigent public din Romania, cel mai critic si cel mai implicat. Cu continuarea proiectelor, mai avem cele 165 de blocuri, le vom reabilita, terminam cu reabilitarea termica, dar mergem mai departe decat atat, fiindca avem acel credit de la Banca Europeana de Investitii pentru schimbarea coloanelor, partea de sistematizare a blocurilor, in etapa II, iar in etapa III, panouri solare pentru cladirile de utilitate publica si blocuri. Panourile se pot instala pe terasa blocurilor si aceasta este de fapt finalizarea programului de eficienta energetica pornit de primarul Chiliman. In acelasi timp, cred ca trebuie sa facem ceva in privinta modului in care trateaza Primaria educatia. Mi se pare inadmisibil cand ai 13 elevi de la Vianu care de 5 ani de zile iau premii la NASA, tu ca primarie sa nu le platesti biletul de avion sa se duca sa isi ia premiul. Deci nu este o intamplare. De 5 ani de zile elevii de la Vianu castiga premiul I, II, III, mentiune la concursul organizat de NASA, adica gandesc statii spatiale. Cand ai copii atat de talentati, tu ca primaria nu numai ca trebuie sa le platesti biletul, trebuie sa te duci acolo sa vezi ce se intampla, ce viitor poti sa le asiguri acelor copii, sa pui mana pe telefon, ministrul Educatiei, am niste copii talentati. Universitati, haideti sa facem parteneriate, sa le oferim un viitor in Romania acestor copii. O sa le cer in Consiliul Local sa rezolve aceasta problema, sa avem un fond pentru premiere.

CI: Dar pentru restul copiilor, este o problema cu cresele, cu gradinitele, after-school-urile, ce faceti cu partea asta?

AN: In primul rand avem un model de succes in sectorul 1, pentru Bucuresti si pentru Romania, cresa daneza. Este o bijuterie de proiect pentru tot ce inseamna cresa in Romania si vreau sa extind acel model la toate cresele din sector. Vreau sa construim si noi crese in cartiere in care nu sunt. Sunt oamenii care mi-au spus pe strada ca trebuie sa mearga kilometri pana la prima cresa si vreau sa extind modelul danez pentru ca din ce am vazut acolo, daca il continuam, copiii vor intra in gradinita altfel pregatiti, se pot gestiona singuri de la varste foarte fragede. Avem nevoie si de locuri in gradinite, nu sunt suficiente, iar pentru tot ce inseamna scoala si licee, trebuie sa investim in viitor. Ce inseamna aceasta investitie din punctul meu de vedere? In primul rand, mi-as dori ca primar sa fiu un mediator intre angajator si scoala, sa o fac in calitate de primar, sa nu ii las pe altii sa o faca. Tot ce inseamna laborator in toate cele 77 de unitati scolare din sector trebuie sa fie dotat. Ma angajez sa dotez tot ce inseamna laborator. Si avem tehnologie pentru asa ceva, inclusiv asa numitele clase inteligente unde copiii pot sa invete in laboratoare cu ajutorul acelor holograme. Sunt niste lucruri care nu s-au mai intamplat in Romania pana acum, dar se pot intampla si primaria isi poate permite acest lucru. De asemenea, voi incuraja cele 10 colegii tehnice si le voi dota. Avem copii foarte talentati, de exemplu la Colegiul Tehnic Media nu au o sala de festivitati. Daca esti acolo nu poti sa faci media, sa inveti, daca nu ai o sala de festivitati sau nu ai o sala de sport. Vom rezolva si problema cu salile de sport acolo unde acestea lipsesc. La Berlin am avut o prezentare a celor de la Teach Deutschland care sunt un ONG care impreuna cu cateva primarii din Germania recruteaza profesori de limbi straine foarte buni, cei mai buni din scoala si ii aduc pentru a pregati elevii din anumite scoli, pe anumite discipline. Putem face acest lucru si primaria se poate implica si gestiona independent acest proiect. Este genul de proiect pe care il asteapta sectorul.

After- school-urile. Unele scoli fac after-school-uri, altele nu fac. Avem nevoie de un model de after school pentru tot ce inseamna scoala in sector. Si inca ceva, sunt dispensare, dar sunt goale. Trebuie sa incurajam doctorii sa fie prezenti in scoala pentru ca sanatatea copiilor este extraordinar de importanta. Sunt multe scoli unde nu mai este doctor in dispensar. Vreau sa-i incurajez, sa creez un program prin care sa incurajez doctorii sa fie prezenti in scoala si sa aiba controale stomatologice si oftalmologice regulate, care pentru multi copii, in special cei din familii care nu isi permit sau nu sunt suficient supravegheati, ar fi extraordinar de bun.

CI: Vorbeati mai devreme de reabilitarea termica. Continuati gratuit pentru proprietari acest program si daca veti avea un program similar si pentru case? Eu de exemplu locuiesc la casa, platesc taxe mai mari ca la bloc si nu primesc nimic? Fostul primar Chiliman promitea ca va demara acest program si la case. Care este abordarea d-voastra?

AN: Apropos de programul de eficienta energetica aplicat la scoli, daca punem panouri solare la scoli si avem un studiu de fezabilitate in acest sens, deja finalizat, putem sa salvam 300.000 euro anual. Cred ca sunt bani cu care se pot face multe alte lucruri bune. Evident ca acest program poate fi extins si la case. Daca nu am fi intampinat acest blocaj din partea PSD pentru continuarea programului la blocuri,e evident ca si la case ar fi inceput acest program.

CI: Dar, juridic este posibil?

AN: Doamna, nu credeti ca este o nedreptate atata timp cat 80% din sector a primit gratis reabilitare la bloc sa nu facem acelasi lucru si pentru case. Daca PSD nu ar fi blocat acest program pilot pentru reabilitarea termica la case, el incepea din acest an, cum s-ar fi finalizat programul pentru blocuri. Trebuie sa pornim programul de reabilitare la case si fac un apel la PSD sa nu mai blocheze acest program.

Pentru blocuri vom continua tot gratuit programul de reabilitare, asa cum a fost pornit.

CI: Ce rezolvare vedeti pentru spatiile verzi sa nu mai dam banii pe panselute? Ati vazut ca Primaria sectorului 1 da cam 90 milioane lei pe an pentru panselute.

AN: Standarde de cost pentru tot ce inseamna intretinerea spatiilor verzi. Eu asa as face si stiu ca primarul general interimar a pus in dezbatere un astfel de regulament. Asa facem ordine peste tot si nu mai poate cineva sa dea 200 lei pe o crizantema. Daca avem standarde de cost, stim exact intre cat si cat trebuie toata administratia locala din Bucuresti sa se inscrie. Nu trebuie acum sa spunem ca nu ne vom ocupa de spatii verzi in continuare si nu vor fi spatiile verzi intretinute. Ba da. Vor fi intretinute dar la niste preturi decente.

CI: In cartierele Bucurestii Noi si Damaroaia este un haos urbanistic de nedescris, s-a construit foarte mult, o parte dintre cladiri sunt construite ilegal, spun vecinii de acolo. Pentru o parte Primaria sectorului 1 a dat autorizatie de construire, cu niste indicatori urbanistici foarte mari, sunt multe litigii, proteste din partea locuitorilor din zona. Cum vedeti rezolvarea problemei? Ca sa intelegeti, langa o casa cu parter si etaj s-a construit un bloc de 5 etaje pe toata parcela si oamenii sunt sufocati de masinile atrase de noua constructie, de faptul ca nu mai au lumina etc…

AN: In zona respectiva eu am preluat aceste nemultumiri. Practic, sloganul meu este „Fara blocuri intre case” si mai mult decat atat, „Fara blocuri intre blocuri” pentru ca mai nou se construiesc si blocuri intre blocuri.

CI: In cartierul Floreasca este o mare problema, s-au construit blocuri noi, intre blocuri, pe spatiile verzi.

AN: Si in Aviatiei, peste tot apar blocuri intre blocuri, iar in cartierele Damaroaia si Bucurestii Noi, Chitila, apar blocuri intre case. Este clar ca trebuie sa oprim aceasta practica. Putem sa ii punem stop impreuna cu Primaria Capitalei pentru ca Primaria Capitalei stiti foarte bine aproba niste PUZ-uri care difera ca regim de inaltime de ce are Primaria sectorului 1 in regulamentul pe care il foloseste. Si ce putem sa facem este sa avem o inspectie mult mai atenta sa nu mai construim regim de inaltime diferit, sa existe locuri de parcare la toate constructiile. Iar asta nu inseamna ca nu mai construim deloc. Nu, construim dar in regulile stabilite. Nu am fi ajuns la aceste nemultumiri daca aceste constructii respectau toate regulile, iar inspectia trebuie sa isi intre in rol.

CI: Veti fi surprins, dar o mare parte dintre autorizatii au fost date de Primaria sectorului 1, nu de Primaria Capitalei, si prin autorizare directa, fara PUZ-uri. Am facut o investigatie pe zona aceea si stiu…

AN: Ce pot sa va spun este ca o sa verific tot ce s-a facut.

CI: Si ii demolati pe cei care au construit ilegal?

AN: Pana cand nu o sa luam prima initiativa, sa dam un exemplu de acest gen, nu se vor potoli, deci trebuie sa avem curaj si sa spunem. Acesta este punctul 0, sa facem inspectia de la momentul constructiei, nu la sfarsit, cand avem blocul in picioare si ce ne facem. In momentul de fata sunt foarte ingrijorat de un bloc care rasare intr-un cvartal de blocuri din Aviatiei, pe str. Smaranda Braescu, un bloc de 7 etaje care rasare intre blocuri de 4 etaje si situatia acolo este foarte grava. Aceste lucruri tot pe un PUZ dat de Capitala. A fost contestat in instanta, instanta a dat dreptate dezvoltatorului. Eu cred ca trebuie sa fim mult mai implicati, atat ca primar de sector cat si Capitala pentru a preveni aceste lucruri. Rasare un bloc de 7 etaje, unde parcheaza oamenii aia? Stiti ce probleme de trafic sunt in zona.

CI: In mod normal trebuie sa respecte HCGMB 66, privind locurile de parcare, dar nu o respecta. Eu stiu blocuri noi unde in locul parcarii subterane au fost amenajate apartamente la subsol. Au vandut mai ieftin, dar nu este in regula fiindca oamenii aceia parcheaza pe trotuar. Ca tot vorbim de parcare, care este strategia pe parcare? In marile cartiere de blocuri este o mare problema si mai este problema cu parcangii din centrul capitalei…

AN: Trebuie reorganizata Politia Locala care trebuie sa isi intre in rol si sa fie mult mai activa si mult mai hotarata in a face lucruri. In momentul de fata nu au nici personal suficient si nici personalul nu este calificat si atent supravegheat in multe zone din Bucuresti. Gara de Nord, 250.000 de oameni sunt acolo in fiecare zi, nu avem suficiente patrule pentru acea zona. Sunt doar 40 de patrule care pot gestiona practic o treime din Bucuresti. Daca vorbim de parcari, este o problema foarte importanta, si cine spune ca o rezolva peste noapte, nu cred ca poate face acest lucru.

CI: Sectorul 1 sta cel mai bine dintre toate sectoarele fiindca s-au introdus sensuri unice si s-a alocat o banda pentru parcari. Dar mai sunt probleme…

AN: In ultimii ani s-au facut multe lucruri pentru a ameliora problema din sectorul 1 si aceste sensuri unice au fost create. Vom continua programul de sensuri unice fiindca in multe dintre cartierele din sectorul 1 acest lucru este posibil. Chiar este tehnic posibil si ajuta foarte mult, dar trebuie sa si construim parcari. Lumea spune hai sa taxam. Bun, vom taxa, dar intai sa facem un program de constructie de parcari. Faptul ca nu s-au construit parcari in ultimii 10 ani, reflecta lipsa de preocupare. Buget eu cred ca a fost.

CI: Unde veti construi aceste parcari?

AN: Sunt cele doua tipuri de parcare despre care se vorbeste. Parcari subterane – 14 parcari in planurile capitalei pentru sectorul 1. Va spun ca o sa fac presiune atat pe primar cat si pe aparatul administrativ sa se faca.

CI: Bine d-voastra puteti sa faceti parcari intre blocuri, in sectorul 6 s-au amenajat cateva.

AN: Am propus pe Facebook, am chiar si macheta de parcare supraterana dedicata cvartalelor de blocuri si zonelor unde este posibil acest lucru si care rezolva multe dintre problemele acestea stringente. Acolo unde bineinteles, locuitorii din zona accepta proiectul. Ma duc, ma consult cu locuitorii din zona, daca sunt de acord construim o parcare. Putem sa construim cel putin 10 astfel de parcari in zone unde sunt probleme. Nu suntem limitati, dar acum identificam spatiile unde pe terenul primariei se poate construi. Acolo unde sunt parcari de resedinta, dublam numarul de locuri de exemplu. Dar nu este doar o parcare, este o parcare unde pot sa isi depoziteze si anvelopele, este si un spatiu de socializare, poate fi partea de terasa un loc cu flori, sa fie un pic de verde. Nu poti sa iei spatiul verde sa faci parcare, dar iei parcarea si pui si un pic de spatiu verde. Cu grija se poate crea un astfel de program de constructie de parcari si bineinteles, in momentul in care ai construit aceste parcari, poti sa mergi si mai departe impreuna cu Capitala sa gandesti un sistem de parcare prin sms asa cum au toate capitalele europene. Sa construiesti la periferie acele parcari mari – park&ride, cum se construieste la Doi Cocosi acum, unde se finalizeaza metroul. Stiu acest lucru fiindca am participat la proiectul magistralei 4, am pornit, am terminat doua statii, la Bazilescu si la Jiului.

CI: Lipsa pistelor de biciclete este o mare problema in Bucuresti. Primaria Capitalei nu a facut nimic in acest sens. A facut niste piste pe trotuar a cheltuit 11 milioane de euro si Politia Rutiera le-a inchis fiindca nu erau sigure. Aveti vreun plan in acest sens?

AN: Eu inainte sa comentez ce face Capitala, as comenta ce face Primaria de sector pentru ca au atat un program de biciclete care pot fi inchiriate, traditional acest program incepea pe 15 aprilie, La pedale se numeste, exista inclusiv o aplicatie pe care am vazut-o, functiona axetraordinar, erau trecute acolo inclusiv monumentele din sectorul 1, adica este unul dintre proiectele bune care se blocheaza pentru ca PSD-ul nu mai vrea sa il continue.

CI: De ce?

AN: Nu imi explic de ce. Sunt 350 de biciclete care puteau fi inchiriate din 3 locatii din sectorul 1. Nu inteleg de ce PSD nu vrea sa continue acest proiect. Si nu este singurul. Sunt niste semnale de alarma pe care le primesc fiindca multe dintre lucrurile bune incepute inainte nu mai sunt continuate. Nu cred ca ne permitem sa nu continuam aceste proiecte bune incepute.

CI: Ca tot vorbim de transportul alternativ, aveti ceva proiecte pe car share-ing?

AN: Sa stiti ca daca nu sunt atat de populare in Romania, in Germania cat am stat foloseam foarte des car share-ingul. Sa stiti ca trebuie sa vina si dinspre public. Primaria poate sa incurajeze un astfel de sistem, asa cum am facut aceasta aplicatie pentru biciclete, putem sa gandim o aplicatie pentru car share-ing ca sa incurajam transportul alternativ. Cred ca avem nevoie de un studiu si de o aplicatie pentru a vedea orice metoda prin acre se poate incuraja transportul alternativ.

CI: Pe colectare selectiva, reducerea poluarii?

AN: Stiti ca am fost primul sector in privinta colectarii selective. Este clar ca trebuie sa mergem un pic mai departe. Si daca tot gandim after-school-uri, trebuie sa le folosim si pentru educatie in privinta gestionarii deseurilor, a conduitei in societate, in general. Ca atare trebuie sa pornim din scoala cu educatia in privinta modului in care copiii sa trateze aceste chestiuni. Daca ii inveti de mici cum sa gestioneze si ca trebuie reciclat tot ce inseamna gunoi menajer, atunci ei vor sti si nu vom mai avea aceste probleme. Trebuie sa o gandim pe termen lung. In momentul de fata programul trebuie asezat cumva pe o directie functionala pentru ca daca trantesti niste tomberoane din acelea mari pe care nu le foloseste nimeni, degeaba. Intentia este buna, efectul nu a fost cel dorit, dar putem sa regandim programul astfel incat sa fie eficient.

CI: Cand va lansati programul electoral?

AN: Cat mai repede, pe 24 am acest eveniment, voi lansa atat proiectele pentru sector cat si proiectele pentru cartiere, fiindca am gandit micro proiecte pe fiecare cartiere. Acestea sunt publice pe pagina mea de Facebook numai ca imi propun sa le prezint intr-un eveniment comun.

CI: Am uitat sa va intreb de contractul de salubrizare cu Romprest. A starnit foarte multe controverse, ca este foarte scump, ca s-a incheiat pe o perioada foarte lunga. Ce veti face cu acest contract?

AN: Eu nu cunosc contractul, nu stiu ce clauze are, il voi studia impreuna cu oamenii care se ocupa de acest lucru, cu specialisti, cu avocati, sa vedem cum este el facut, ce clauze are, si cand am o analiza serioasa, voi sti. Ma preocupa foarte mult ca actul de salubritate nu mai are aceeasi calitate, sectorul nu mai este la fel de curat cum era pe vremea primarului Chiliman.

CI: Este inadmisibil la cat costa…

AN: Costa enorm si la cati bani platim cred ca ar trebui sa fie luna. Acum doua seri am alergat prin centru, pe langa respectivii domni care colectau sacii si degeaba colectezi sacii daca ramane in urma mizerie.

Inadmisibil in centrul Bucurestiului sa lasi hartii, mucuri de tigara.

CI: Apropos de mizeria de pe strazi, eu am o mare problema cu proprietarii de caini care isi plimba animalul pe strada, nu strang si calcam printre rahati de caine. Ce faceti cu oamenii astia?

AN: Asa este. Este o problema reclamata de multi bucuresteni care imi spun in intalniri de aceasta treaba. Trebuie fara sa descurajam oamenii care au animale de casa, fiindca este o comunitate frumoasa a Bucurestiului, trebuie sa ne comportam civilizat si sa ne respectam unii pe altii.

CI: Veti da amenzi daca ajungeti primar?

AN: De asta spun ca vreau sa reorganizez politia locala fiindca comunitarii trebuie sa fie activi pe strada, nu doar sa doarma prin masini sau sa se uite la parcangii. Trebuie sa fie activi, sa le explice, si asta este o cerinta a publicului, oamenii vor sa vada politia in actiune, dand amenzi. Fara o sanctiune, unii nu se conformeaza.

CI: Ce faceti cu pietele din sector? Avem piata Amzei unde s-au cheltuit o multime de bani si sta nefolosit acel spatiu?

AN: Piata trebuie sa fie o sursa de sanatate, locuri de unde sa cumperi legume proaspete, lactate, branzeturi, de la producatori si lumea ma intreaba ce ai de gand sa faci cu Piata Amzei care sta goala. Exista un model, m-am tot gandit cum sa fac, este pacat ca intreg cartierul nu se poate bucura de piata si am gasit un model bun – Piata San Miguel din Madrid care este una dintre atractiile Madridului. De ce? Pentru ca acolo producatorii vin si desfac marfuri, este o piata gourmet, o piata de tapas, nu o piata propriuzisa, dar atrage foarte multi turisti. Reprezinta un obiectiv turistic. Acelasi lucru trebuie sa reprezinte si Piata Amzei. Acesta este modelul si poate fi replicat in multe alte piete centrale din Bucuresti. In acelasi timp, pentru restul de piete trebuie sa avem o strategie sa atragem producatorii, sa cream conditiile fiindca in multe locuri nu exista nici toalete, nici aer conditionat. Trebuie ca producatorii sa fie incurajati sa vina in piata in loc de diversi retaileri care au impresurat pietele din sector.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro