Sari direct la conținut

​​VIDEO-INTERVIU Eugen Tomac, candidat PMP la Primaria sector 1: Turcescu este un candidat foarte bun pentru Primaria Capitalei, mult mai bun decat Predoiu.  Traian Basescu este cel mai mare sustinator al luptei anticoruptie

HotNews.ro
Eugen Tomac - PMP, Foto: Hotnews
Eugen Tomac - PMP, Foto: Hotnews

Robert Turcescu este un candidat foarte bun pentru Primaria Capitalei, mult mai bun decat Catalin Predoiu, a declarat intr-un interviu acordat HotNews.ro, Eugen Tomac, candidatul PMP la functia de primar al sectorului 1. In ceea ce priveste atacurile lui Traian Basescu la adresa justitiei, acesta spune ca Traian Basescu este cel mai mare sustinator al luptei anticoruptie.

“Presedintele nu a avut alt discurs decat acela ca lupta impotriva coruptiei trebuie sa continue, insa dumnealui, spune public de un an de zile incoace ca exagerarile, si anume chestiuni ce tin de demnitatea umana, trebuie tratate cu maxima responsabilitate si seriozitate”, a spus Tomac.

In ceea ce priveste proiectele pentru sectorul 1, Tomac vrea sa puna panouri solare pe toate blocurile din sector si pe case si sa inlocuiasca lifturile din blocurile vechi.

Referitor la haosul urbanistic din anumite cartiere din sectorul 1, Tomac spune ca va emite autorizatiile de construire in termenul prevazut in lege, iar unde autorizatiile nu se respecta, se va trece la demolare.

“Ceea ce pot sa va spun este ca, din pacate, in jurul Primariei Sectorului 1 s-au creat grupuri mari de interese, inclusiv pe aceasta chestiune si eu cred ca pe oameni trebuie sa ii lasam sa construiasca respectand legea”, spune Tomac.

Acesta nu este de acord cu construirea moscheei de pe bd. Expozitiei si spune ca va da bani de la bugetul local la biserici, mai ales pentru cladirile monument istoric, plus, va incerca sa acceseze fonduri europene pentru reabilitarea acestora.

Eugen Tomac a terminat Facultatea de Istorie din Cadrul Universitatii Bucuresti, a fost consilierul presedintelui Traian Basescu, in prezent este deputat, are doi copii, locuieste cu chirie langa Parcul Cismigiu si conduce un Logan. Eugen Tomac este presedinte executiv PMP.

Filmare si editare video: Balazs Nitsch-Petioky / Video realizat cu echipament Nikon

Catiusa Ivanov: Ce credeti despre candidatul PMP la Primaria Capitalei, Robert Turcescu?

Eugen Tomac: Este un om care cunoaste foarte bine realitatile politice, ce se intampla dincolo de culise, este un jurnalist care a facut performanta in meseria sa, un om cu foarte mult curaj si nu pot decat sa ma bucur ca s-a decis sa se implice in politica intr-un moment in care noi construim un partid politic nou, cum este Partidul Miscarea Populara, condus de presedintele Traian Basescu. L-am sustinut cu toata forta in acest demers si cred ca este nevoie in viata politica romaneasca de cat mai multe voci care sa aiba curaj si determinare si care sa nu paseasca pe scena politica cu teama. Pentru ca foarte multi politicieni nici nu se pot exprima sau nici nu au curajul sa-si asume, sa spuna raspicat ceea ce gandesc.

Turcescu este un candidat foarte bun pentru Primaria Capitalei pentru ca este un om care poate, este mult mai bun decat Catalin Predoiu, pentru ca vorbim de candidati de dreapta, si o spun asumat, il cunosc pe dl. Predoiu, am lucrat cu dansul, mi-a fost ministru cand am fost secretar de stat si cred ca din punct de vedere al atitudinii si implicarii politice Robert Turcescu este un candidat bun.

CI: Intrebarea cheie este daca a fost sau nu a fost ofiter acoperit?

E. Tomac: El a explicat aceasta chestiune.

CI: Dar d-voastra ce credeti?

E. Tomac: Eu cred exact ceea ce spune Robert Turcescu.

CI: Ce anume, ca a revenit…

E. Tomac: 2.000 de cetateni ai acestei tari, oameni care proveneau din presa si institutii publice cu anumita influenta in societate, Gabriel Oprea i-a facut fara numar, dandu-le grade in rezerva.

CI: Bine, asa cu de-a sila?

E. Tomac: Pai, el a cerut public sa i se retraga si mai sunt si altii, trei persoane care au facut acelasi lucru. Deci atat timp cat este un om onest, care nu si-a ascuns identitatea si a avut curajul sa spuna, da, domnule, am avut aceasta chestiune, ma simt mai comod sa va matrurisesc si voua si are vocatie de om care vrea sa schimbe ceva in aceasta tara fiindca sunt foarte putini oameni la aceasta ora, care au curajul sa vina, sa spuna raspicat “asta sunt si vreau sa fac ceva pentru comunitate”. Este bine-venit si eu sunt convins ca va face o figura foarte frumoasa in aceasta competitie pentru Primaria Generala.

CI: Considerati ca Traian Basescu greseste cand ataca justitia, reprosurile adresate DNA si SRI sunt justificate?

E. Tomac: In mandatele presedintelui Traian Basescu lupta anti coruptie a trecut de la capitolul slogan si deziderat la actiune. Presedintele Basescu este cel care a scos de sub influenta politicului actul de justitie si stim foarte bine cum aratau stenogramele de la PSD cu privire la numiri in Parchete samd, deci este un om politic care a avut aceasta tarie si curaj.

CI: Bine, in ultimii 2 ani s-a schimbat foarte mult, inainte stim cu toti ce a facut dl. Basescu…

E. Tomac: Presedintele nu a avut alt discurs decat acela ca lupta impotriva coruptiei trebuie sa continue, insa dumnealui, citez din ceea ce spune public de un an de zile incoace, ca exagerarile, si anume chestiuni ce tin de demnitatea umana, trebuie tratate cu maxima responsabilitate si seriozitate. Si aici cred ca toata lumea este de acord, ca un cetatean, pana cand nu are o decizie definitiva in instanta, de a fi condamnat, trebuie tratat cu multa responsabilitate si respectandu-i demnitatea umana. Pe acest capitol insista, spune foarte clar ca nu a avut viziunea necesara pentru a pune acest echilibru in procesul de lupta impotriva coruptiei, dar nu cred ca presedintele Traian Basescu a criticat vreodata lupta impotriva coruptiei. Este cel mai mare sustinator, este omul care a creat, a avut rabdarea sa ii dea forta necesara DNA-ului sa sustina procurorii, sa isi faca datoria cu onestitate si cu mult curaj, deci din acest punct de vedere cred ca abordarea pe care o are in legatura cu demnitatea umana sunt lucruri firesti, care trebuie privite prin abordarea omului politic Traian Basescu, care stie foarte bine aceasta tara si nu cred ca este un om care regreta ceea ce a facut pana acum.

CI: Ati merge de mana cu dl. Traian Basescu si cu dl. Turcescu sa va faceti campanie?

E. Tomac: Chiar astazi mi-am pus o poza pe Facebook impreuna cu presedintele Basescu si cu Robert Turcescu tocmai pentru a contura si mai mult aceasta identitate politica pe care o avem. Impreuna cu dl. presedinte construim acest partid, Miscarea Populara, cred cu tarie ca Romania are nevoie de o forta politica noua. Din Partidul Miscarea Populara fac parte foarte multi oameni tineri, foarte multi oameni noi si nu neaparat tineri, ci oameni care se inscriu pentru prima data intr-o formatiune politica – in Miscarea Populara. De altfel, eu sunt candidat la sectorul 1 si ma uitam cu multa satisfactie ca toata echipa mea de consilieri sunt oameni care s-au inscris pentru prima data intr-un partid aici la noi, in PMP. Deci este nevoie de un suflu nou in politica si am curaj sa merg cu toata convingerea, impreuna cu cel care a fost, fara sa o spun doar eu, cel mai bun primar general al Bucurestiului in cei 25 de ani de tranzitie.

CI: Ca tot am ajuns la asta. A fost un primar bun, dar nu a avut Consiliul General. Cu cine ati prefera sa va aliati in Consiliu General pentru a face majoritate, cu PSD sau cu PNL?

E. Tomac: Obiectivul nostru este sa avem primar general si sunt convins ca echipa de consilieri sustinuta de presedintele Traian Basescu poate avea o majoritate in guvernarea locala la Capitala.

CI: Si daca nu?

E. Tomac: Daca nu, vom vedea atunci care este situatia.

CI: Dar preferinta care ar fi, PNL sau PSD?

E. Tomac: Va dau un indiciu foarte important.

CI: La capitala, de exemplu, USL traieste…

E. Tomac: La capitala USL traieste, PNL-ul a tradat de foarte multe ori electoratul de dreapta din Bucuresti, a si fost sanctionat. Va aduc aminte ca in 2014, la alegerile europarlamentare, dupa PSD, al doilea partid in Bucuresti a fost PMP, un partid infiintat in cateva luni. Deci, bucurestenii nu pot fi atat de naivi si usor de pacalit cum cred cei din PNL, imbatandu-se doar cu sondaje. Realitatea este mult mai dura si eu sunt convins ca vom avea prilejul in aceasta campanie electorala sa le demonstram bucurestenilor ca suntem mult mai buni decat ceilalti si speram sa primim aceeasi incredere pe care mi-au acordat-o si la alegerile europarlamentare.

CI: Totusi, nu mi-ati raspuns la intrebare….

E. Tomac: Dupa 6 iunie vedem exact care este configuratia. In mod sigur va intra PNL-ul, USB-ul in viitorul Consiliu General.

CI: Excludeti o alianta cu cineva?

E. Tomac: Pai, in mod natural nu avem cum sa facem alianta cu PSD-ul.

CI:Care este strategia d-voastra pentru sectorul 1 si ce proiecte aveti?

E. Tomac: Cred ca in sectorul 1, in sectorul in care locuiesc mai bine de jumatate de viata, avem cateva probleme pe care trebuie sa le tratam cu multa seriozitate. Una dintre chestiunile pe care le privesc cu multa atentie si responsabilitate este chestiunea legata de locurile de parcare.

CI: Unde vreti sa faceti locuri de parcare si cum?

E. Tomac: Majoritatea cetatenilor sunt de-a dreptul stresati atunci cand ajung acasa si nu isi gasesc locul de parcare liber sau atunci cand ies in oras, nu au pur si simplu unde sa isi lase masina intr-un loc civilizat si sigur. Este o problema serioasa care reprezinta pentru mine o preocupare majora. Cred ca in curtile blocurilor, acolo unde in clipa de fata Primaria a amenajat locuri de parcare trebuie sa avem curajul de a crea parcari subterane, iar spatiul ramas la suprafata devine o oaza de verdeata unde locatarii, parintii, bunicii, pot sta.

CI: De unde bani? Costa foarte mult. Avem exemplul de la parcarea subterana de la Universitate unde pentru aproape 400 de locuri de parcare s-au platit 10 milioane de euro.

E. Tomac: Exista resurse. In mod clar mi-am si propus in primul mandat de primar sa cream in jur de 1.000 de locuri de parcare. Intr-adevar ele costa foarte mult, dar este singura solutie pentru a rezolva pe termen mediu si lung aceasta problema. Eu imi propun sa incepem acest proiect, in mod clar, am facut si o evaluare, un loc de parcare costa in jur de 10.000 de euro. la bugetul pe care il are Primaria pentru investitii, precum si posibilitatile pe care le avem pentru imprumut, in mod sigur putem crea in medie 400 de locuri de parcare subterana pe an.

Mai exista un alt aspect important, parcarile supraetajate, exista foarte multe spatii unde, de exemplu, pe Calea Grivitei, vizavi de blocurile care se afla acolo, exista suficient spatiu pentru a crea aceste parcari de resedinta supraetajate pentru a putea debloca si aerisi orasul. Deci, reprezinta o prioritate pentru mine aceasta problematica. In mod clar, parcarile mari tin de Primaria Generala si voi lucra cot la cot cu Primarul General astfel incat in marile piete sa incepem sa avem curajul sa construim aceste parcari subterane, fiindca este singura solutie pentru a face mult mai aerisit acest oras si posbil de locuit in el.

CI: Veti permite parcarea pe trotuar?

E. Tomac: Nu, exclus.

CI: Si cum veti impiedica parcarea pe trotuar?

E. Tomac: Pai, este simplu. Deja exista foarte multe trotuare unde acest lucru nu mai este posibil. Amplasam acei stalpisori speciali pentru a bloca trotuarul, astfel incat acest lucru sa nu se mai intample. Asa cum s-a reusit pana in prezent pe anumite bulevarde, putem extinde peste tot, pentru ca este regretabil atunci cand oamenii pur si simplu nu pot merge cu un carucior cu un copil, nu pot trece cu o bicicleta, samd. Deci, in clipa de fata, din punct de vedere al parcarilor, situatia este absolut haotica.

CI: Bine, in sectorul 1 stam cel mai bine la locurile de parcare dintre toate sectoarele. S-a rezolvat cat de cat problema, mult mai bine decat in sectorul 2, unde se omoara lumea pe un loc de parcare.

E. Tomac: D-voastra poate treceti mai rar prin sectorul 1. Va spun eu, care bat zi de zi acest sector, ca nu este chiar asa.

CI: Nu spun ca este o situatie ideala, ci este mai bine decat in alte parti. Adica nu compari cu Drumul Taberei si Militari, va desumfla rotile.

E. Tomac: Nu compari sectorul 1 cu sectorul 6 sau sectorul 5, dar ce pot sa va spun este ca exista aceasta problema si ea trebuie tratata cu foarte multa seriozitate si cu viziune. Vroiam sa inchei spunand ca am cerut Primariei Generale sa ma informeze exact ce suma a strans din taxele pe care cetatenii le platesc pentru locurile de parcare. Nu stiu daca aveti aceasta informatie.

CI: Sunt sume foarte mici, daca va referiti la parcarile de resedinta sau va referiti la parcarile publice? La parcarile publice – cred ca 1,5 milioane lei pe an.

E. Tomac: Eu va informez ca in ultimii 7 ani, Primaria Generala a strans din aceste taxe de parcare in jur de 6 milioane de euro. Stiti cati bani a investit in crearea de parcari publice, zero. Asta este realitatea si eficienta.

CI: Sunt vreo 3 milioane de lei pe an si jumatate se duc pentru angajati, pentru ca nu s-au facut acele automate de parcare.

E. Tomac: Aici vorbim de lipsa de vizune si de determinare in a pune la punct un sistem civilizat.

CI: Si taxa de parcare este prea mica pentru parcarile publice – 1,5 lei pe ora. Toate marile capitale europene au taxe mai mari.

E. Tomac: Dar toate Capitalele europene au locuri de parcare.

CI: Nu o sa ai niciodata locuri de parcare suficiente pentru a parca toata lumea, ideea este sa cresti taxa de parcare pentru a descuraja masinile sa vina in centru. Daca vin masinile in centru, noi deja avem infringement pe poluare, este o situatie delicata.

E. Tomac: Pai, la Londra…

CI: La Londra ai parcare, dar nu iti permiti sa parchezi in centru ca este prea scump.

E. Tomac: Aceasta functiune de parcare publica, sigur, la costurile aferente zonei..

CI: 1,5 lei pe ora este foarte putin…

E. Tomac: Atat timp cat nu a existat o viziune de a rezolva aceasta problema si nu a existat niciun fel de abordare in aceasta chestiune, in mod clar cuiva i-a convenit sa culeaga aceste taxe de pe strada si sa nu faca nimic pentru a debloca aceasta problema legata de locurile de parcare.

O alta chestiune care ma intereseaza foarte mult si cred ca poate fi rezolvata, de altfel am initiat si un proiect de lege astfel incat Primariile sa poata avea dreptul de a implementa un asemenea proiect, vreau ca in sectorul 1 cetatenii sa plateasca facturi cu 60% mai mici. In mod concret, sa instalam panouri solare pe blocuri, inclusiv la case.

CI: Ati facut un calcul cat costa?

E. Tomac: Da, am facut si un asemenea calcul, pe bloc, nu pentru toate cele aproape 1.000 de blocuri din sector, dar se poate calcula foarte simplu. Deci, pentru un bloc cu 50 de apartamente ar veni o medie de 150.000 de euro.

CI: Si iarna?

E. Tomac: Iarna factura costa cu 20% mai putin fata de factura obisnuita folosind acest instrument. Ce este cel mai important insa, aproape 7 luni pe an, cetatenii nu mai platesc deloc apa calda si atat timp cat tehnologia ne ofera aceasta posibilitate, eu cred ca ar fi pacat sa nu o utilizam.

CI: Ati spus 150.000 de euro pe bloc. Cine ar urma sa dea acesti bani? Locatarii sau primaria?

E. Tomac: Primaria. Deci, cred ca este o investitie de viitor, o investitie sigura, vine in sprijinul cetatenilor si ea poate fi implementata cu foarte mult succes. S-a reusit prin reabilitare sa se faca o economie foarte mare in ceea ce priveste factura la intretinere, dar cred ca putem merge mult mai departe pentru a veni in sprijinul cetatenilor. Este o masura concreta cu care vin in sprijinul cetatenilor.

CI: Ca a venit vorba de reabilitare termica. Aveti de gand sa continuati programul de reabilitare termica? Tot in forma cu 100% gratuit pentru proprietari?Il veti extinde si la case? Fostul primar asa a promis.

E. Tomac: Acum, ca exista cadru legal pentru a putea extinde reabilitarea termica la case, nu vad o problema in a o implementa. Va fi mult mai dificil acolo unde sunt casele foarte vechi si necesita renovare.

CI: Plus ca le distrugeti daca le reabilitati termic, le distrugeti ornamentele de pe fatada….

E. Tomac: Exista si blocuri de acum 100 si ceva de ani, sunt blocuri de locuit, deci nu sunt monumente istorice. Este un alt subiect.

CI: Bine, toata lumea se gandeste numai la monumentele istorice, dar trebuie sa va ganditi si la zonele protejate, fiindca si acolo sunt foarte multe case care au valoare de context si au fost distruse de reabilitarea termica, facuta de proprietari aiurea.

E. Tomac: Aici, tine iarasi de responsabilitatea Primariei in a gestiona ceea ce legea ii pune in sarcina. Exista foarte putine sanctiuni pe care le da Primaria atunci cand oamenii incalca cu buna stiinta legea. Ma refer strict la cladirile de patrimoniu, care sunt pur si simplu mutilate de proprietari. Nu se respecta de multe ori reglementarile legale, dar ceea ce vreau sa spun este ca USL-ul, marele PNL, marele luptator pentru drepturile cetatenilor care creaza si produc in aceasta societate, le-a oferit oamenilor o povara foarte mare prin noul cod fiscal, de exemplu eu nu sunt de acord ca acei cetateni care au proprietati declarate monumente istorice sa plateasca impozit. Pana in prezent erau scutiti de aceste taxe.

CI: Bine, autoritatea locala poate decide sa nu plateasca impozite, daca isi reabiliteaza casa, la nivelul Bucurestiului s-a decis.

E. Tomac: Este o mare problema aceasta chestiune si cred ca trebuie sa mergem mai departe si sa fim foarte eficienti. Primaria sectorului 1 nu a tras niciun cent din fonduri europene de cand am intrat in Uniunea Europeana. Exista fonduri direct la Bruxelles, inclusiv prin POR, posibilitatea de a aplica cu sume cuprinse intre 100.000 si 5 milioane de euro pentru a reabilita cladirile vechi. Avem nevoie ca de aer, Bucurestiul, sectorul 1 in special, este plin de asemenea bijuterii care au fost abandonate, mergi pe strazi centrale, pe bulevarde si vezi cladiri vechi, bijuterii abandonate, deci pentru mine va reprezenta o prioritate aceasta chestiune pentru ca mi se pare vital sa redam Bucurestiului acea identitate pe care o merita, de capitala a Romaniei.

CI: Nu ati spus daca veti face reabilitarea termica gratuit la blocuri si la case…

E. Tomac: In mod sigur. La case da, mai sunt 160 de blocuri care trebuie reabilitate, sunt in studiu parte din aceste proiecte, ele au fost abandonate pentru ca exista mai multe dosare pe rol in ceea ce priveste aceasta chestiune, acesta este unul dintre motivele pentru care fostul primar Chiliman are o serie de probleme in justitie. Deci, proiectele bune trebuie continuate fara discutii si extinse la case. Acolo unde oamenii isi doresc ca statul sa intervina sa le ofere acest suport, trebuie facut pentru ca nu implica resurse foarte multe si in mod sigur trebuie sa se bucure de acelasi tratament si platitorii de taxe si impozite care locuiesc la case individuale.

Filmare si editare video: Balazs Nitsch-Petioky / Video realizat cu echipament Nikon

CI: Ce rezolvare vedeti pentru spatiile verzi, sa nu mai dam banii pe pansele? Primaria sectorului 1 este campioana la acest capitol…

E. Tomac: Este campioana si este iarasi un motiv pentru care parerea mea este ca gastile din PNL l-au ingropat pe dl Chiliman in jurul acestor contracte paguboase pentru Primaria sectorului 1. Nu avem nevoie de panselute in octombrie. Nu avem nevoie de flori si panselute pe toate bulevardele. In toata lumea civilizata, ne referim la Statele Unite, Europa Occidentala, peste tot exista gazon pentru a proteja spatiul, atat, nu avem nevoie de gradini publice la fiecare colt.

CI: Si veti continua contractele acelea de intretinere a spatiilor verzi, sunt niste acorduri-cadru pe 4 ani, ce faceti cu ele?

E. Tomac: Exclus. Pot fi acorduri si pe 100 de ani. Atat timp cat din punct de vedere al oportunitatii, din punct de vedere al costurilor, ele sunt depasite si gasim pe piata oferte mult mai avantajoase, totul se rediscuta, se renegociaza si daca este nevoie se ajunge si in instanta. Eu am suficient curaj, asta este si motivul pentru care am intrat in aceasta competitie, sa tin cont in primul si in primul rand de interesele cetatenilor sectorului 1, nu am in spate nicio gasca, nu sunt un om politic naiv care sa spuna – vin dintr-un partid si mi se cuvine sa fiu ales pentru ca am o sigla pe spate. Daca voi fi pus in aceasta situatie, de a reevalua toate contractele, practic o voi face cu sange rece, fara nicun fel de retinere.

CI: Ce parere aveti despre contractul cu Romprest, ca tot vorbim de contracte. Este considerat unul dintre cele mai paguboase contracte incheiate de autoritatea locala pentru curatenie. Ce faceti cu el? Aveti un punct de vedere?

E. Tomac: Toate contractele, inclusiv contractul la care faceti referire, daca voi considera ca trebuie sa renegociem fiecare capitol din contract, pentru ca pana la urma o entitate cum este Primaria, trebuie sa ofere servicii de foarte buna calitate, atat timp cat o societate, fie ca ne referim la Romprest sau alta, care are contract cu Primaria, nu isi achita obligatiile pe care si le asuma prin contract. In primul rand nu voi mai suporta o zi in plus sa vad vreo masina care strange deseurile pe strada dupa ora 6 dimineata. In toata lumea civilizata acest lucru se intampla noaptea. Doi, cred, colectarea selectiva mimata in clipa de fata trebuie sa inceteze. Pentru ca m-am uitat stupefiat cum avem pubele prin tot orasul, cu diferite culori, cu precizarea ca poate fi depozitat gunoi – hartie, plastic samd- iar cand vine masina, le strange pe toate in aceeasi masina care duce aceste deseuri.

Deci, din acest punct de vedere, avem nevoie de o politica responsabila de colectare selectiva, de a incuraja populatia.

CI: Bine, eu vreau sa colectez selectiv si de exemplu, stau in sectorul 2, si nu prea am unde sa duc. M-am plimbat intr-o zi cu sacii de sticle de plastic juma de sector ca sa gasesc un tomberon…

E. Tomac: Este vital ca firmele care isi asuma acest rol, indiferent de numele companiei, sa respecte tot ce isi asuma prin contract, pentru ca nu ma poate pacali pe mine nimeni, iar eu am intrat in aceasta competitie nu pentru ca vreau sa ma aflu in treaba sunt un om care este puternic legat de comunitate, sunt un om politic responsabil si cu viziune pe termen mediu si lung. Imi place ca lucrurile pe care le incep sa aiba anumita finalitate si sa cred in ele. Atat timp cat eu cred ca avem nevoie de o colectare selectiva sanatoasa si dusa pana la capat, exact asa cum ne asumam, merita orice efort si daca este nevoie intrerupem orice contract cu orice furnizor.

CI: In cartierele Bucurestii Noi si Damaroaia este un haos urbanistic de nedescris, s-a construit foarte mult, o parte dintre cladiri sunt construite ilegal, spun vecinii de acolo. Pentru o parte Primaria sectorului 1 a dat autorizatie de construire, cu niste indicatori urbanistici foarte mari, sunt multe litigii, proteste din partea locuitorilor din zona. Cum vedeti rezolvarea problemei?

E. Tomac: M-ati provocat si ma obligati sa dau un raspuns politic.

CI: As prefera unul administrativ.

E. Tomac: Va dau si unul administrativ, dar as incepe cu un raspuns politic. Primaria sectorului 1, in ultimii ani, a fost condusa de PNL. Atat primarul cat si Consiliul local. Astazi a aparut un baiat care vrea sa para foarte naiv, Alexandru Nazare, si vine si le spune oamenilor, nu se vor mai ridica blocuri printre case. Oare cat de tupeist poti sa fi ca sa mergi pe aceasta abordare?

CI: Eu va intreb practic, ce faceti daca sunteti maine primarul sectorului 1, cum rezolvati situatia? Demolati casele construite ilegal? Nu mai dati autorizatii? Oamenii de acolo vor sa stie….

E. Tomac: As merge pe o abordare foarte corecta. In primul rand, as respecta legea, as emite autorizatiile de construire in termenul prevazut in lege, iar cei care nu le respecta, voi trece imediat la demolare.

CI: Dar legea iti permite sa construiesti aproape orice, stiti ca prin PUZ-uri faci derogari de la regulament si poti sa construiesti si un bloc de 10 etaje langa o casa.

E. Tomac: Aici reglementarile sunt foarte clare si exista inclusiv decizii ale Consiliului local care reglementeaza exact cat poti construi. Ceea ce pot sa va spun este ca, din pacate, in jurul Primariei Sectorului 1 s-au creat grupuri mari de interese, inclusiv pe aceasta chestiune, si eu cred ca pe oameni trebuie sa ii lasam sa construiasca respectand legea. Si nu cred ca zona Damaroaia sau Bucurestii Noi trebuie sa devina un fel de oras in oras cu cladiri de 7-8-20 de etaje.

CI: Ce faceti cu cele construite ilegal?

E. Tomac: Vom sanctiona prin lege. Nu pot sa ma pronunt pe chestiuni… Atat timp cat nu respecta legea, nu am niciun fel de retinere in a pune in aplicare o hotarare judecatoreasca. Pe de alta parte, nu ma pot pronunta pe chestiuni pe care nu le cunosc. Nu am un dosar in fata sa spun, la adresa X avem un bloc care s-a construit ilegal. Dar repet, ceea ce mi se pare mie foarte important este sa deblocam tot ceea ce inseamna act care are un iz de coruptie in Primaria sectorului1, pentru ca oamenii acest lucru il reproseaza administratiei. Depun dosare pentru constructii si desi prin lege trebuie sa le primeasca dupa 30-45 de zile, asteapta cate un an/doi/trei pana cand functionarii din Primarie isi fac datoria, fie le resping, fie cauta diferite motive pentru a respinge aceste dosare, deci noi avem nevoie de o dezvoltare sanatoasa. Insa, acolo unde nu se respecta legea, daca un primar are curaj si trebuie sa ii sanctioneze imediat pe cei care fac acest abuz, ori dincolo de aceasta abordare noi am avut in primarie oameni care au incercat sa interpreteze dupa bunul plac tot ceea ce inseamna reglementare legala. Repet, zonele acestea trebuie protejate, dar acolo unde putem, si slava domnului, sa stiti ca avem foarte multe suprafete de teren pe care se poate construi in sectorul1 si eu imi doresc ca acest lucru sa se intample.

CI: Nu a zis nimeni sa nu construim nimic nicaieri, sunt zone in sectorul 1 unde se pot construi turnuri de 45 de etaje, dar nu intre case.

E. Tomac: Atat timp cat aceste proiecte nu respecta reglementarile in vigoare in ceea ce priveste disciplina in constructii, trebuie sanctionati imediat, nici nu trebuie sa se discute.

CI: Problema este ca multe se construiesc cu autorizatie si ca Primaria a dat autorizatie, iar Consiliul General aprobare. Aici este problema..

E. Tomac: Eu am inteles exact cum s-au construit aceste blocuri in cele doua cartiere pe care le-ati mentionat d-voastra, sunt dispus sa merg pana la capat pentru a opri tot ceea ce inseama abuz in constructie.

CI: Ca tot vorbim de aprobari si autorizatii de construire, veti da autorizatie de construire pentru moscheea de pe bd. Expozitiei?

E. Tomac: Aici este o chestiune pe care eu vreau sa o explic foarte clar. In Bucuresti avem 5 moschei. In Romania exista o comunitate de aproape 65.000 de musulmani. Noi suntem o tara majoritar crestina. Musulmanii din Romania s-au integrat foarte bine. Nu sunt de ieri, de azi, sunt de cateva secole pe teritoriul Romaniei. In Bucuresti avem asa cum am spus 5 moschei. Insa, cred ca in clipa de fata nu este oportuna abordarea pe care o are Guvernul in aceasta chestiune. Si anume, fostul Premier Ponta, pentru a intra in gratie si mai mult presedintelui turc, a oferit cu titlu gratuit un teren care valoreaza vreo 4 milioane de euro in bd. Expozitiei – 11.256 mp – pentru a se ridica una dintre cele mai mari moschei din Europa la Bucuresti. Am dat aceasta comparatie concreta legata de comunitatea muslmana tocmai pentru a spune ca nu e oportun sa se ridice un asemenea proiect in Bucuresti.

CI: Deci nu veti da autorizatie?

E. Tomac: Exclus. In primul rand pentru ca, si o anunt in premiera la d-voastra, de doua luni de zile am inceput o campanie de strangere de semnaturi prin care am consultat cetatenii in legatura cu acest subiect. Va spun ca sunt mai mult decat informat pe aceasta tema. 21.000 de cetateni au semnat aceasta petitie pe care am initiat-o noi, oameni care desi nu sunt mari sustinatori ai partidului pe care il reprezint, au spus, da, suntem impotriva acestui obiectiv. Motivele sunt simple: moscheea va deveni in mod automat un obiectiv de atractie pentru toti musulmanii din Europa sau Orient care si-au propus sa emigreze in urmatoarea perioada in Europa, au probleme mari in tarile lor. Nu suspectez pe nimeni de rea credinta, fereasca Dumnezeu aceasta chestiune, dar cred ca nu este oportun sa ridicam acest obiectiv in Bucuresti pentru ca in mod clar, in primul rand va afecta comunitatea din sectorul 1, va creste intr-un timp record numarul cetatenilor care vin din aceste state in sectorul 1. Si eu sunt convins ca, daca ridicam moscheea in urmatoarea perioada, in 20-30 de ani, numarul cetatenilor care vin in mod voluntar, ca si migranti in Bucuresti, va creste la cateva sute de mii.

CI: Veti da bani de la bugetul local la biserici?

E. Tomac: Voi sustine biserica si voi cauta chiar si fonduri europene pentru a sprijini lucrarile pe care le au bisericile din Bucuresti pentru ca sunt foarte multe bijuterii, si aici ma refer la monumentele istorice care au nevoie de un suport real, pentru ca ele fac parte din identitatea Bucurestiului. Imaginati-va cum ar arata Bucurestiul fara biserica Kretzulescu care are nevoie de sprijin din partea statului.

CI: Dar pentru biserici noi?

E. Tomac: Vreau sa imi spun punctul de vedere pana la ccapat. Imaginati-va cum ar arata Bucurestiul fara Catedrala Catolica Sf. Iosif.

CI: Am inteles, cladirile monument au nevoie de sustinere, total de acor cu d-voastara.

E. Tomac: Au nevoie de sustinere, acesta este punctul meu de vedere.

CI: Dar la bisericile noi?

E. Tomac: Nu cunosc nicio biserica care sa se construiasca in clipa de fata in sectorul 1, de asta nu imi pot da cu parerea. Daca se va construi intr-un cartier unde cetatenii, sa presupunem, nu au o biserica acolo, nu cunosc o asemenea situatie, dar sunt platitori de taxe si impozite si va veni preotul cu un numar de o mie de enoriasi care cer ca primaria sa aiba in vedere oferirea unui suport, voi analiza. Dar decizia o ia Consiliul local impreuna cu primarul. Insa, in chestiunea bisericilor, cred ca trebuie facuta distinctia foarte clar, exista foarte multe monumente istorice care trebuie sustinute de stat si Primaria are aceasta obligatie. Deci am aceasta abordare cu atat mai mult cu cat exista fonduri direct de la Bruxelles pentru patrimoniu si primariile din pacate nu aplica pentru ca se fura mai greu din bani europeni.

CI: Am vazut ca aveti un proiect foarte interesant cu inlocuirea lifturilor vechi la blocurile din Bucuresti. Ne puteti spune cateva cuvinte?

E. Tomac: Asa este. Sunt parlamentarul care a propus in Parlament o initiativa legisaltiva prin care primariile sa aiba dreptul sa intervina si sa sustina asociatiile de proprietari care nu isi permit prin contributia locatarilor sa schimbe lifturile. Exista foarte multe blocuri din anii 50 -60, cu lifturi foarte vechi, care necesita reparatii curente foarte des. Aceste este si motivul pentru care am venit in sprijinul cetatenilor.

CI: Tot cu bani de la bugetul local?

E. Tomac: Cu bani de la bugetul local sau cu imprumuturi.

CI: Proiectul in ce stadiu se afla. A fost aprobat de Parlament?

E. Tomac: Nu, este depus, urmeaza sa obtina avizele din partea comisiilor, dar este sustinut de toate partidele politice si este o initiativa care va fi usor de aplicat in toata tara. Este foarte important ca primarii sa aiba instrumentele necesare pentru a putea interveni. Am avut parte, din nefericire, in Bucuresti cel putin, de exemple in ceea ce priveste proasta gestionare. Poate nu este cazul la sectorul 1, fiindca Primaria sectorului 1, avand un buget foarte mare, s-a concentrat pe cateva proiecte, insa sunt foarte multe proiecte care trebuie continuate si sunt foarte multe proiecte care trebuie incepute, iar, in clipa de fata, ceea ce ma deranjeaza cel mai mult la sectorul 1 este ca un sector de dreapta, cum este sectorul 1, este lasat pe mana PSD-ului pentru ca asa vrea PNL-ul. Este regretabil.

CI: Haideti sa terminam cu politica si cu administratia.

E. Tomac: Poate nu stiati, dar Primarul interimar de la sectorul 1 este de la PSD si ma mira, fiindca am vazut chiar la d-voastra in studio, domnul Nazare cu cata seninatate spune ca PSD-ul conduce. Doamna, este un mincinos omul acesta, fiindca PSD-ul conduce cot la cot cu PNL-ul.

CI: In incheierea interviului as vrea sa imi spuneti cateva lucruri despre viata personala. Ce studii aveti si ce experienta profesionala?

E. Tomac: Sunt absolvent de Istorie, mi-am facut studiile aici, in Piata Universitatii, la Facultatea de Istorie, licenta, master, am urmat si cursurile de doctorat, am lucrat la revista Magazin Istoric, am predat, insa fiind un om de actiune, mi-am dat seama ca pot face mai mult si oferi mai mult comunitatii. Am fost consilierul presedintelui Traian Basescu, am fost secretar de stat in Ministerul de Externe, sunt un om cu vocatie de a construi, am creat mai multe institutii, am o experienta bogata in administratie, am deblocat lucruri care pareau de neatins. Am colaborat cu Ambasada Statelor Unite ale Americii pe un proiect de succes, implementat in 2004-2005 in vreo 20 de judete din Romania.

CI: Despre ce era acest proiect?

E. Tomac: Un proiect de educatie civica. Am predat cursuri de presa pentru elevi din zone defavorizate. Sunt foarte mandru de ce am realizat, sunt un om dedicat comunitatii si in clipa in care am constientizat ca pot oferi mai mult, am luat aceasta decizie de a ma implica in politica. Nu m-am dus langa partide mari, nu m-am lipit de proiecte mari, imi place sa construiesc. Acesta este si motivul pentru care astazi fac parte din echipa celor care creaza un proiect politic nou cum este PMP-ul. Sunt convins ca sunt cel mai bun candidat in clipa de fata, care poate bate PSD-ul si nu lasa partidul lui Iliescu sa puna mana pe Primaria sectorului 1.

CI: Unde locuiti si ce masina conduceti?

E. Tomac: Am Logan si un Sandero. O masina o conduce sotia mea, eu mai mult cu Loganul, dar imi plac masinile romanesti, sunt foarte eficiente si comode. Conduc singur si locuiesc in zona centrala, langa Parcul Cismigiu. Am doi copii si pentru ei m-am mutat.

CI: Locuiti cu chirie?

E. Tomac: Cu chirie.

CI: Cat platiti chirie?

E. Tomac: 1.500 lei. Este un apartament mic, viata a facut ca ne-am dorit foarte mult sa investim in noi, in proiectele noastre si va veni si ziua in care vom avea o casa mare.

CI: Ce faceti in timpul liber?

E. Tomac: Am foarte putin timp liber din nefericire.

CI: Dar trebuie sa aveti un hobby?

E. Tomac: Timpul pe care il am, de obicei il petrec cu fiul meu Radu, fie la film, fie in parc, fie la fotbal, dar din nefericire am foarte putin timp liber, sunt un om de actiune, am multe responsabilitati, si in tara si in strainatate, asta este si motivul pentru care, din nefericire, regret foarte mult ca nu am acest timp liber pentru a putea sa-l petrec cu cei doi copii ai mei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro