VIDEO interviu. Noul ministru al Fondurilor UE, Marius Nica, despre anchetele DNA: Aceasta lupta antifrauda este foarte apreciata de Comisia Europeana. O sustin. Plus: Ce facea locotenentul Nica in MApN
Lupta antifrauda a procurorilor DNA este foarte apreciata de Comisia Europeana, a declarat, joi, ministrul Fondurilor Europene, Marius Nica, intr-un interviu acordat HotNews. El a apreciat ca actiunile DNA in domeniul fondurilor europene sunt pozitive, privite ca mecanism national antifrauda, dar, negative ca efect imediat asupra absorbtiei fondurilor europene de catre Romania, insa ministrul si-a declarat sustinerea fata de anchetele procurorilor anticoruptie.
In interviul acordat HotNews, Marius Nica (34 de ani) a mai spus ca Romania a trimis deja la Bruxelles o lista de proiecte de transporturi si de mediu de 1,1 miliarde de euro, cheltuieli efectuate din bugetul de stat sau imprumuturi, pe care sa i le deconteze Comisia Europeana, intr-o procedura de finantare retroactiva.
In prezent, Romania a ajuns la o rata de absorbtie de circa 50% ca bani platiti efectiv de Comisia Europeana Romaniei pentru cheltuielile eligibile din proiectele pe fonduri structurale si de coeziune, ceea ce inseamna ca in lunile martie si aprilie avansul este de numai 2 puncte procentuale (2,19 puncte, mai exact). “In analiza a acestei luni de mandat, nici sumele pe care noi le-am platit catre beneficiari efectiv nu sunt multumitoare”, recunoaste ministrul, aflat in functie de o luna.
In context, el promite o serie de masuri de micromanagement, un fel de asistenta manageriala de la Guvern catre autoritatile locale si ceilalti beneficiari care deruleaza proiecte europene.
Cele mai importante declaratii ale noului ministru Marius Nica:
- “Analiza de risc si recrutarea de personal erau doua componente ale activitatii din acel moment (ca locotenent in Ministerul Apararii Nationale – n.r.). Persoanele noi, care doreau a fi incadrate, erau proceduri noi de verificare, prezentau garantii, prezentau factori de risc pentru incadrarea in MApN”.
- “Nu sunt politician, nu o sa ma gasiti la sedintele de partid, o sa ma vedeti foarte rar si in Parlament, stau de dimineata pana seara aici (in MFE – n.r.) (…), nu voi da raspunsuri la acuzele pertinente sau mai putin pertinente din partea colegilor care sunt membri de partid, in toate partidele”.
- “Parte din aceste sume pe care noi le-am platit catre beneficiari, dar care nu se regasesc in absorbtia curenta, sunt datorate acestor intreruperi de plati, pe care le platim catre beneficiari dar nu le putem trimite pentru a ne fi rambursate de catre Comisie”.
- “In analiza a acestei luni de mandat, nici sumele pe care noi le-am platit catre beneficiari efectiv nu sunt multumitoare”.
- “La POS CCE sunt intreruperi e 3 axe. Avem axele I, III si IV. In afara de aceasta intrerupere despre care stiti dvs, in primele mele zile de mandat au venit scrisorile de la Comisie (…)”
- “Avem si la POS Mediu intrerupere de plati, pe axa V”.
- Lupta antifrauda a DNA, la fondurile UE. “Daca o privesc din punctul de vedere al absorbtiei, pot sa o privesc ca pe un lucru negativ. Daca o privesc din punctul de vedere al mecanismului institutional si al unui stat care isi doreste sa ajunga la un deziderat astfel incat sa avem o societate care sa nu se mai confrunte cu aceste tipuri de probleme, este un lucru pozitiv si il sustin”.
- “Ca si risc, putem prezenta urmatoarele informatii: corectiile financiare aplicate – pentru ca practic acestea ar trebui sa se regaseasca tot in absorbtie si probabil ca vorbim despre o suma de peste 1 miliard de euro -, sume blocate in investigatii DLAF, DNA, OLAF, ANI si sume pe care autoritatile de management si organismele intermediare le-au taiat beneficiarilor, iar acestea au fost contestate in instante si procesele s-au pierdut. Acesti trei piloni se puteau regasi in absorbtie”.
- “Action Web (interfata pentru depunerea proiectelor POSDRU – n.r.) a fost rezolvat in doua nopti, cu sprijinul reprezentantilor Serviciului de Telecomunicatii Speciale, s-au mutat serverele, s-au mutat informatiile”. Pe noul Program Capital Uman “gandim un modul electronic”, impreuna cu STS.
- “Acele proiecte pe care noi am dori sa le decontam de la Comisie si care au fost derulate din alte surse de finantare sunt aproximativ 800 de milioane de euro pe transport si 300 de milioane de euro pe Mediu”.
Interviul pe larg:
- Ce facea locotenentul Nica in MApN
Material realizat cu echipament Nikon / VIDEO: Balázs Nitsch-Petioky
HotNews: Aveti 34 de ani, sunteti absolvent al Academiei Natioanle de Informatii din cadrul SRI si ati fost numit membru al Guvernului in urma cu o luna. In ce arma ati activat?
Marius Nica: Am absolvit Liceul Militar la “Dimitrie Cantemir” din Breaza, au existat locuri speciale care apartineau institutiilor militare de invatamant, dar cu scolarizare la SRI, in Academia Nationala de Informatii, iar specialitate absolvita la ANI a fost Comunicare sociala.
HotNews: In MApN ati lucrat 5 ani.
Marius Nica: Da, am lucrat la MApN din 2003 pana in 2008, perioada in care m-am ocupat, conform specialitatii, de comunicare sociala, probleme interne, resurse umane.
HotNews: Deci in ce arma, in aparatul central al MApN?
Marius Nica: Da, in aparatul central al MApN.
HotNews:In CV precizati ca v-ati ocupat cu recrutarea de personal si cu analizele de risc. Concret, in ce consta activitatea dvs. ?
Marius Nica: Analiza de risc si recrutarea de personal erau doua componente ale activitatii din acel moment. Persoanele noi, care doreau a fi incadrate, erau proceduri noi de verificare, prezentau garantii, prezentau factori de risc pentru incadrarea in MApN.
HotNews: Dar ce grad ati avut?
Marius Nica: Locotenent.
HotNews: Sunteti locotenent in rezerva acum…
Marius Nica: Da.
HotNews: Membru de partid sunteti?
Marius Nica: Nu… Aici as vrea sa punctam, pentru ca m-ati intrebat. Supriza nu e (numirea ca ministru – n.r.). A fost acel moment in care domnul Darius Valcov a trebuit sa paraseasca Ministerul de Finante, solutia a reprezentantat-o in viziunea domnului premier mutarea dl. Teodorovici (fostul minstru al Fondurilor UE – n.r.) acolo.
Va spun sincer ca nu mi-a fost usor sa accept aceasta functie, au existat multe contradictii inclusiv in mine, dar am considerat ca cel putin in aceasta perioada minuni nu se mai pot face, dar putem sa asiguram o coerenta si o logica a lucrurilor pana la sfarsitul anului, bazat pe experienta mea si pe pragmatismul meu putem asigura acest mecanism coerent pana la sfarsitul anului, astfel incat sa putem sa inchidem aceste programe. Suntem in ultimele 7-8 luni in care putem realiza absorbtoia aceasta efectiva de bani europeni, dar foarte important este ca trebuie sa si inchidem aceste programe.
Nu sunt politician, nu o sa ma gasiti la sedintele de partid, o sa ma vedeti foarte rar si in Parlament, stau de dimineata pana seara aici (in Ministerul Fondurilor – n.r.), n-o sa ma vedeti la emisiuni, la dezbateri politice si, mai mult, nu voi da raspunsuri la acuzele pertinente sau mai putin pertinente din partea colegilor care sunt membri de partid in toate partidele.
HotNews: Ce fel de acuze vi s-au adus?
Marius Nica: Nu mi s-au adus pana in prezent acuze, dar sunt inerente, traim intr-o societate inclinata spre scandal si spre disputa…
HotNews: Cariera dvs, tot potrivit CV-ului, este legata foarte mult de persoana doamnei Rovana Plumb, presedinta Consiliului National al PSD, ati lucrat cu dansa si la Parlamentul European, ati fost consilierul dansei, la Ministerul Muncii, la Ministerul Mediului, ati fost secretar general, sef de cabinet. Acum, pentru noul cadru financiar multianual, Romania trebuie sa rezolve o serie intreaga de conditionalitati ex-ante, printre care si acea harta sociala care revine Ministerului Muncii. Ati discutat cu doamna Plumb?
Marius Nica: Am discutat, stiu de cand eram la Ministerul Muncii cele doua strategii – incluziunea sociala si imbatranirea activa – erau termene asumate undeva la sfarsitul lunii mai sa fie aprobate aceste conditionalitati. Au reprezentant un subiect de discutie si in Guvern acum doua saptamani. Strategiile sunt realizate impreuna cu Banca Mondiala, au mai necesitat anumite imbunatatiri din punctul de vedere al Ministerului Muncii, ne-am asumat ca la sfarsitul lunii mai – prima strategie, privind incluziunea sociala, va fi aprobata si, la sfarsitul lunii iunie, cealalta.
- “Va garantez ca in luna iunie beneficiarii vor putea depune proiecte pe” noul POSDRU, pe Capacitate Administrativa si pe Competitivitate
Material realizat cu echipament Nikon / VIDEO: Balázs Nitsch-Petioky
HotNews: O alta conditionalitate ex-ante este legata de achizitiile publice. Trebuie realizat acel cadru legislativ conform directivei europene in domeniu.
Marius Nica: Saptamana trecuta am avut reprezentantii de la DG Growth si DG Market (din Comisia Europeana) in Romania, sunt multumiti de progresele pe care le-am realizat, ramanem cu termenul asumat de mine si de dl. prim-ministru la intalnirea cu dl. vicepresedinte al Comisiei Europene (Valdis Dombrovskis – n.r.) ca la inceputul lunii iunie sa avem aceasta strategie definitivata, dar nu vom avea doar aceasta strategie. (…) Deci ramanem pe termen asumat -sfarsitul lunii iunie – ca aceasta strategie sa fie definitivata si plecata din Guvern.
HotNews: Plecata din Guvern, dar nu garantati pentru adoptarea in Parlament…
Marius Nica: Este un proces pe care ni-l asumam. In discutiile tehnice cu Comisia, au un orizont de timp ca pana la sfarsitul acestui an sa fie aprobata, adica in ianuarie 2016.
HotNews: Altfel, ce risc exista?
Marius Nica: Practic, este un risc ca toate aceste greseli pe care le-am facut in trecut si care se regasesc in corectii financiare – in mare parte, dl. Teodorovici a estimat anul trecut o suma de 1 miliard de euro, mare parte din aceste corectii se regasesc in procedurile de achizitii publice.
Al doilea risc pe care il avem este blocarea proiectelor de infrastructura, unde, dupa cum ati observat, majoritatea s-au blocat in proceduri de achizitile publica, in primul rand din cauza capacitatii institutionale a statului roman de a derula aceste proceduri, cat si a proiectelor si a studiilor de fezabilitate tehnice care au fost slab intocmite.
HotNews: Ramanem la cadrul financiar 2014-2020, ati lansat de curand Programul Operational Capital Uman, “noul POSDRU”. Dar fara ghiduri, nu sunt inca aprobate ghidurile. Cand veniti cu acele ghiduri?
Marius Nica: Pentru a putea lansa efectiv aceste programe, trebuie indeplinite doua conditii minime: sa avem hotararea de guvern privind cadrul institutional care reglementeaza toate institutiile pe toate programele, si hotararea de guvern privind cheltuielile eligibile, pentr ac beeficiarii sa cunoasca ce tipuri de cheltuieli eligibile vor fi prezente in ghidurile respectie. Aceste doua proiecte de HG sunt puse pe site-ul MFE la sfarsitul lunii aprilie. Nu saptamana viitoare, cealalalta saptamana vom intra in sedinta de guvern si vom aproba aceste doua acte normative.
Am avut intalniri cu reprezentantii ONG-urilor – pentru ca vorbim despre POCU – nu erau familiarizati cu existenta acestor doua acte, le-am lasat timp de consultare pana saptamana viitoare si de a ne trimite observatii, pe care trebuie sa le agreem cu autoritatea de audit, cu Autoritatea de Certificare si Plati (din Ministerul Finantelor), cu celelalte institutii. Practic, va garantez ca in luna iunie beneficiarii vor putea depune proiecte atat pe POCU cat si pe Capacitate Administrativa, cat si pe Competitivitate. Practic, vorbim despre doua axe pe POCU, o axa de cercterae-inovare pe competitivitate si axa de pe Capacitate administrativa. Vorbim despre depunerea proiecteleor efectiv.
HotNews: Pe POCU care axe vor fi deschise primele?
Marius Nica: Axele I si II, avem acei tineri NEET’s, care nici nu lucreaza, nici nu sunt intr-o forma de formare si educatie si gandim strategii astfel incat sa-i formam si sa-i aducem in campul muncii.
HotNews: Cand se lanseaza Programul Infrastructura Mare si Programul Operational Regional, cele mai mari (circa 17 miliarde de euro impreuna, de la bugetul UE)?
Marius Nica: Am vorbit ieri la sedinta de guvern cu dl. Dragnea (ministrul Dezvoltarii Regionale, Liviu Dragnea – n.r.). Practic este ca si aprobat acest program (POR). Si el, ca si celelalte programe, depinde de aceste hotarari de guvern de care am amintit. Estimam ca in a doua parte a anului sa poata beneficiarii deja sa depuna efectiv proiecte pe POR.
La POIM, nu este aprobat, mai avem de indeplinit cateva conditii in sectorul Mediu si in sectorul Transport. In sectorul Mediu, vorbim despre politica regionala privind tariful la apa. Am vorbit ieri si cu domnul Dragnea si cu dl. Daniel Constantin (ministrul Agriculturii – n.r.). Comisia doreste o uniformizare a politicilor in domeniul apei, astfel incat, daca dansii considera ca finanteaza o investitie din fonduri europene, ei ar trebui sa i se aplice aceleasi conditii si alasi regim si atunci cand finantam din surse din bugetul de stat sau de la DG AGRI sau de la DG REGIO (directii ale Comisiei Europene – n.r.). Aceasta este o conditie pe care trebuie sa o indeplinim.
Cealalta, legata de transport, se refera la investitiile din Master Plan care se vor regasi in Programul Operational Infrastructura Mare (POIM) . Am vorbit ieri cu dl. ministru Rus (Ioan Rus, ministrul Transporturilor – n.r.), au definitivat acest Master Plan si probabil ca astazi (joi, 7 mai 2015 – n.r.) vom avea lista acestor investitii pentru a le include in program. Vorbim de contractele de performanta ale beneficiarilor din Ministerul Transporturilor si de reforma in domeniul feroviar, unde avem doar planul de actiune de prezentat Comisiei. Estimam undeva spre sfarsitul lunii iunie sa avem acest program aprobat. Marti sunt la Bruxelles, ma intalnesc cu doamna comisar Corina Cretu tocmai pentru a puncta aceste aspecte.
HotNews: Beneficiarii publici – Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale, CFR – acolo sunt cei mai multi bani pentru proiecte si vedeti ca sunt impotmolite…
Marius Nica: (…) Referitor la beneficiarii publici, asa este, daca vorbiti despre Transporturi, din ceea ce statul roman si-a propus sa aduca anul acesta in tara, ca bani, suntem undeva, dupa 4 luni de zile, la 3% . Asta inseamna ca am facut un plan de actiune cu dl. Rus, micromanagement, fiindca in aceste 7 luni (care au mai ramas din cadrul financiar 2007-2013 – n.r.), modificari legislative astfel incat sa facilitezi implementarea acestor proiecte sunt greu de realizat dupa ce nu s-au facut in atatia ani de zile.
Am creat o structura de micromanagement in care reprezentantii MFE impreuna cu directiile tehnice din Transporturi sa se ocupe de fiecare proiect. Situatiile sunt diferite. Daca in partea IMM-urilor vorbeam despre birocratie, despre lipsa instrumentele financiare, despre conditiile pe care noi le-am impus, dincolo, la proiecte mari de infrastructura, vorbim in special de calitatea proiectelor, cum au fost intocmite, si blocajele pe care le au sunt legate de modul cum au fost intocmite aceste proiecte, studii de fezabilitate, proiecte tehnice care nu au prevazut anumite conditionalitati – in care ei sunt blocati acum.
- STS a rezolvat sistemul electronic pentru POSDRU “in doua nopti”
Marius Nica a depus juramantul ca ministru pe 30 martie 2015 (Fotor: Administratia Prezidentiala)
HotNews: Apropo de POCU si de banii din zona sociala, la POSDRU au fost acele probleme cu Action Web, acea interfata prin care beneficiarii isi depun proiectele pentru program.
Marius Nica: Action Web a fost rezolvat in doua nopti, cu sprijinul reprezentantilor STS, s-au mutat serverele, s-au mutat informatiile, Action Web este activ, nu mai prezinta acele greutati pentru beneficiari, pentru ca practic noi le spuneam “depune, fa absorbtie!”, ii grabeam si ei ne spuneau “da, dar dureaza 3 zile, 5 zile sa incarce acele documente”. Problema este rezolvata si am verificat-o la intalnirea cu beneficiarii.
HotNews: Si mai departe, colaborati cu STS pentru noul Cadru Financiar 2014-2020?
Marius Nica: Colaboram cu toate institutiile statului, astfel incat sa flexibilizam cat mai mult. Vorbim in special de POCU, in care au fost cele mai multe probleme. Da, gandim un modul electronic, dar vreau in momentul in care am o chestie foarte sigura si functionala, sa facem o conferinta de presa sa vi-l prezint.
Oricum, mi-am asumat fata de beneficiari – nu voi lansa niciun proiect pe POCU pana nu va exista, impreuna cu beneficiarii, o rulare a acelui proiect. Adica ne adunam toti – administrativ si beneficiari – si scriem un proiect. Haideti sa-l rulam de la inceput pana la sfarsit. La ce ne ajuta? Atat electronic – hai sa-l depunem, hai sa-l completam impreuna, dar si din punct de vedere al derularii. Acest exercitiu pe care eu, ca tehnocrat, mi-l asum impreuna cu beneficiarii, ne va ajuta sa nu mai intervenim cu toate acele tipuri de instructiuni care au produs disconfort si fata de noi si fata de beneficiari. Si am fost si foarte vulnerabili la controalele efectuate de Autoritatea de Audit si de Comisia Europeana si aici au intervenit intreruperile de plati in special. Din cauza acestui mecanism de control, verificare si de utilizare a fondurilor bugetare.
Este un lucru pe care mi-l asum, ca nu voi lansa pana cand cu beneficiarii nu voi rula un proiect pentru a putea vedea unde apar principalele probleme – schema de ajutor de minimis, schema de ajutor de stat, instructiune, cheltuieli de tip FEDR (Fondul European pentru Dezvoltare Regionala – n.r.) . Acest lucru nu s-a intamplat in trecut, de aceea a fost nevoie de instructiuni peste instructiuni.
- Absorbtie 2% pe martie si aprilie 2015: “Nici sumele pe care noi le-am platit catre beneficiari efectiv nu sunt multumitoare“
HotNews: Pe vechiul cadru financiar, care se incheie la finele acestui an, avem o absorbtie de 53,12% ca bani ceruti de la Bruxelles, la 31 martie 2015.
Marius Nica: Aproape de 55% la 30 aprilie.
HotNews: Practic in luna martie ati avut un avans de numai 0,13 puncte procentuale ca bani ceruti de la Bruxelles. Se mai adauga si luna aprilie. Ca bani rambursati, sume efective intrate in perioada 2007 – 31 martie avem 48,91%.
Marius Nica: Aproape de 50% acum.
HotNews: Deci in jur de 2 puncte procentuale in lunile martie si aprilie. Cam putin – v-ar spune oricine…
Marius Nica: Asa este. Observam ca in ultima perioada cifrele acestea au devenit un motiv de disputa si, de cele mai multe ori, sunt speculate politic de diferiti actori. In momentul cand am dat acea declaratie cu 60-80% (estimare pentru absorbtia de fonduri structurale si de coeziune la finalul anului 2015 – n.r.), nu am coborat stacheta. Depinde la ce date se raporteaza fiecare. Pentru mine, absorbtia-absorbtie sunt sumele pe care le primesc de la Comisie. De aceea, eu am preconizat intre 60% si 80% – sume intrate in tara. Daca vorbim despre sume platite de noi ca stat catre beneficiari, suntem la un grad de absorbtie de peste 57%. Si atunci, parte din aceste sume pe care noi le-am platit catre beneficiari, dar care nu se regasesc in absorbtia curenta, sunt datorate acestor intreruperi de plati, pe care le platim catre beneficiari dar nu le putem trimite pentru a ne fi rambursate de catre Comisie.
Tot ca in analiza acestei luni de mandat, nici sumele pe care noi le-am platit catre beneficiari efectiv nu sunt multumitoare si aici am stabilit pe fiecare program, de saptamana viitoare, daca vorbim de Mediu, de POS CCE, deja de saptamana aceasta sunt la intaliri cu beneficiarii din fiecare judet pentru analiza de micromanagement. Acest lucru se va intampla si la Transport, sapatamana viitoare, dupa ce ma intorc de la Bruxelles, unde voi discuta cu doamna comisar Cretu, tocmai pentru a putea vedea care sunt problemele, blocajele pe care le au beneficiarii, pentru ca nu am facut plati nici catre beneficiari ca sa putem trimite (cereri de rambursare – n.r.) la Comisie la un grad multumitor.
(Click pe foto pentru a extinde) Sursa: MFE
- Intreruperi noi la POS Mediu si POS CCE. Presiune pe bugetul de stat
HotNews: POSDRU este in continuare in aceeasi situatie de intrerupere a platilor de la Comisia Europeana catre Romania, deja din decembrie 2014. Ce se mai intampla, care e situatia la zi.
Marius Nica: Am o intalnire cu auditorii de la Comisia Europeana, DG EMPL. Suntem in verificari, exista un plan de masuri foarte clar, l-am discutat cu dansii, astazi (joi, 7 mai 2015 – n.r.) au venit intr-o misiune care nu avea legatura efectiv cu aceasta intrerupere de plati, dar le-am prezentat mecanismul pe care noi dorim sa-l implementam, astfel incat sa putem sa ridicam aceasta intrerupere de plati.
Este vorba despre deficiente pe care autoritatea de audit si Comisia le-a constat la sfarsitul lunii decembrie 2014 si in ianuarie 2015. Eu mi-as dori sa grabim acest proces. Riscul unde apare? Riscul apare ca atunci cand tot ceea ce eu intreprind ca actiuni pentru a ridica aceasta intrerupere de plati va fi obiectul unui control al Autoritatii de Audit.
Raportul Autoritatii de Audit pe ceea ce noi spunem ca am intreprins si vom intreprinde se va trimite la Comisia Europeana si Comisia va veni in verificari. Deci putem sa ne asumam ca stat o verificare rapida cu acei factori de risc ca lucrurile sa u fie foarte bine puse la punct si atunci vom fi descoperiti si rscul este de presuspendare. Dar agreez acum cu dansii sa putem sa avem verificari temeinice pana undeva in luna iunie, cu organismul intermediar – practic sunt in reverificare a tuturor procedurilor de achizitie, a cotractelor in derulare, ceea ce este un efort imens, astfel incat undeva in iunie sa putem avea vizita Comisiei Europene si feed-back astfel incat sa putem sa ridicam aceasta intrerupere de plati.
HotNews: Acea celebra aplicatie de aproape jumatate de miliard de euro pe POSDRU, blocata…
Marius Nica: Face obiectul acestor verificari.
HotNews: Cam cand ne-am putea astepta sa primim banii?
Marius Nica:Probabil undeva in luna iulie.
HotNews: La fel, la POS CCE era acea axa III, IT&C din POSCCE, intrerupta de la finalul anului 2014. A fost deblocata?
Marius Nica:La POS CCE sunt intreruperi pe 3 axe. In afara de aceasta intrerupere despre care stiti dvs, in primele mele zile de mandat au venit scrisorile de la Comisie, sunt reverificari, tot asa, proceduri de achizitie, derularea contractelor cu suspiciuni privind conflictul de interese. Lucram, practic avem de reverificat 2.800 de firme din punct de vedere al conflictului de interese, de exemplu.
Avem instrumentul, Consiliul Concurentei ne-a ajutat cu un soft prin care reverificam aceste firme, Registrul Comertului, datele trebuie interpretate, nu este o simpla introducere in sistem. Vorbim si de investigatii ale institutiilor statului, de Departamentul de Lupta Antifrauda (DLAF – din subordinea Guvernului) pe anumite spete din aceste intreruperi, avem comunicare institutionala cu ei si i-am rugat sa ne ajute cu urgentarea acestor verificari.
Termenul asumat este ca in iunie sa putem avea raportul catre Autoritatea de Audit cu actiunile intreprinse si asumate. Am fost saptamana trecuta la Bruxelles, s-au prezentat planurile de masuri, s-a discutat cu auditorii Comisiei si s-a agreat acest plan de masuri. Reprezinta doar capacitatea noastra de a pune in practica acele masuri.
HotNews: Celelalte doua axe intrerupte din POS CCE care sunt?
Marius Nica: Avem axele I, III si IV.
HotNews: Cea legata de IMM-uri am inteles ca are anumite probleme, ca unele firme sunt considerate IMM-uri si au aplicat ca IMM-uri si s-a demonstrat ca nu ar fi IMM-uri?
Marius Nica: Nu. Este o informatie care trebuie verificata. E foarte important de precizat la ce moment ne gandim ca ele erau IMM-uri – la momentul cand au depus proiectul, la momentul cand au semnat contractul de finantare. Aceste aspecte le-am lamurit cu reprezentantii Auditului. Problema este ca el (o firma beneficiara care a derulat un proiect pe fonduri UE – n.r.) cand a depus, prin actionariat, era incadrat in IMM, dar acei actionari prosibil sa se regasesca si in alte structuri, in alte intreprideri care, cumulat, ca actionariat sa ne duca spre suspiciunea ca ar fi intreprinderi mari. De aceea verificam cu Consiluul Concurentei, cu Registrul Comertului, dar datele trebuie si interpretate. Si, fiind vorba de un numar foarte mare – 2.800 -, este un proces care dureaza.
HotNews: La POS Mediu, am inteles – tot asa – ca exista anumite suspiciuni legate de lucrari de prevenire si combatere a inundatiilor. A fost si acolo intrerupere?
Marius Nica: Avem si acolo intrerupere de plati. Pe axa 5, daca vorbim de Administratia Nationala a Apelor Romane (ANAR), principalul beneficiar, ieri am fost la Ministerul Mediului, la doamna ministru Gavrilescu, si am stabilit foarte clar: practic, Comisia Europeana vrea sa vada capacitatea institutionala a ANAR-ului de monitorizare si control al investitiilor in derulare si capacitatea institutionala a Apelor Romane de a derula procedurile de achiiztii publice fara a avea corectii, fiindca aproape toate contractele de finantare derulate pe aceasta axa au o anumita corectie.
HotNews: In tot acest timp, domnule ministru, platile interne catre beneficiari se fac din Trezorerie…
Marius Nica:Sunt asigurate, prin acele imprumuturi, exista o presiune pe bugetul de stat, dar in acelasi timp eforturile sunt cumulate, in acelasi timp trebuie sa acordam acesti bani beneficiarului, pentru a putea inchide proiectele la incheierea de program, anul acesta. Beneficiarii pot aduce facturi – inclusiv facturi care sunt platite – pot fi depuse pana in 31 decembrie, urmand ca procesarea lor si transmitrea la Comisie putand sa se faca si anul viitor. Dar factura efectiv taiata trebuie sa fie cel tarziu in 31 decembrie 2015.
De aceea, va spun ca inchiderea de program este un exercitiu dificil si mai ales absorbtia efectiva n-o s-o putem vedea decat anul viitor. Exista meteahna romaneasca de a termina pe ultima suta de metri, putem sa ne asteptam si cu siguranta asa se va intampla, rezultate efective in absorbtie vor fi in doua parte a anului 2016.
Noi incercam sa prevenim prin acest micromanagement si analiza fiecarui proiect astfel incat sa respectam acel calendar de finantare asumat.
- Despre actiunea DNA: Din punctul de vedere al absorbtiei, pot sa o privesc ca pe un lucru negativ. Daca privesc din punctul de vedere al unui stat care isi doreste o societate care sa nu se mai confrunte cu aceste probleme, este pozitiva si o sustin
Material realizat cu echipament Nikon / VIDEO: Balázs Nitsch-Petioky
HotNews: Apropo de controale. Ati spus 60-80% – absorbtia fondurilor structurale si de coeziune la finalul anului 2015. Poate si din cauza controalelor si a anchetelor DNA ati mai scazut aceasta stacheta cand v-ati referit la banii europeni care vor fi absorbiti pana la finalul perioadei de programare 2007-2013 (predecesorul lui Nica, Eugen Teodorovici, dadea ca sigur cel putin 80% absorbtie, ca bani ceruti de la Bruxelles, la finalul anului 2015 – n.r.)?
Marius Nica:Este o realitate a societatii romanesti aceasta lupta antifrauda, foarte apreciata de Comisia Europeana.
HotNews: Deci nu e un lucru negativ…
Marius Nica: Daca o privesc din punctul de vedere al absorbtiei, pot sa o privesc ca pe un lucru negativ. Daca o privesc din punctul de vedere al mecanismului institutional si al unui stat care isi doreste sa ajunga la un deziderat astfel incat sa avem o societate care sa nu se mai confrunte cu aceste tipuri de probleme, este un lucru pozitiv si il sustin.
HotNews: Deci sprijiniti actiunile procurorilor DNA?
Marius Nica: Le sprijinim prin punerea la dispozitie a acestor documente pe care dansii le solicita si prin aplicarea acelor analize si a capacitatii institutiilor – organisme intermediare si autoritati de management – de a controla efectiv investitiile pe care le finanteaza.
HotNews: Dar vi se par oportune pentru statul roman. E bine ca se fac aceste anchete acum si in maniera in care se fac?
Marius Nica: Nu ma pot pronunta asupra actiunilor, dar este un lucru pe care Comisia il apreciaza si pentru care un stat care isi doreste sa ajunga in randul…, care spera sa se compare cu Germania, cu statele civilizate, este o lupta pe care …
- Romania cere Comisiei Europene sa-i plateasca 1,1 miliarde de euro, lucrari facute din bani nationali si imprumuturi
Marius Nica a preluat mandatul la MFE de la Eugen Teodorovici, in 30 martie 2015 (Foto: Administratia Prezidentiala)
HotNews: Comisia Europeana a avertizat recent ca la finalul anului 2015 Romania va pierde banii europeni necheltuiti sau, chiar mai rau, risca sa sa plateasca de la buget proiectele europene nefinalizate sau sa dea inapoi si banii deja absorbtiti, daca nu sunt gata acele proiecte. S-a efectuat acea refazare a proiectelor incepute si impotmolite?
Marius Nica: Lista proiectelor pe care dorim sa le fazam – si ne referim in special la proiecte de infrastructura – este trimisa la Bruxelles, o discutam, face parte din planul de actiuni, face parte din task-force-ul stabilit de doamna comisar Cretu pentru cele 8 state cu absorbtie scazuta. Da, reprezinta o solutie, dupa cum sunt o solutie si acele proiecte alternative derulate din alte surse de finantare si pe care inceram sa le decontam de la Comisia Europeana.
HotNews: Aveti o estimare globala, care este riscul bugetar pentru Romania sa nu termine proiectele europene mari si sa fie nevoita fie sa plateasca de la bugetul national terminarea, fie sa dea banii deja absorbiti inapoi?
Marius Nica: Aceasta estimare nu pot sa o am decat daca urmaresc graficul de contracte de lucrari, care nu este intotdeauna corect si real, pentru ca beneficiarii isi asuma de multe ori, prin contracte, anumite termene care de cele mai multe ori nu sunt respectate. Daca vorbim de impact, cuantificat pe Mediu si pe Transporturi, acele proiecte pe care noi am dori sa le decontam de la Comisie si care au fost derulate din alte surse de finantare, pot sa va spun ca sunt aproximativ 800 de milioane de euro pe transport si 300 de milioane de euro pe Mediu.
HotNews: Ca risc?
Marius Nica: Nu. Proiecte decontate din buget si din alte surse pe care sa le decontam din bani europeni.
Daca doriti, ca risc, putem sa facem o analiza si sa organizam o conferinta de presa in care va pot prezenta urmatoarele informatii: corectiile financiare aplicate – pentru ca practic acestea ar trebui sa se regaseasca tot in absorbtie si probabil ca vorbim despre o suma de peste 1 miliard de euro -, sume blocate in investigatii DLAF, DNA, OLAF (Oficiul European de Lupta Antifrauda – n.r.), ANI (Agentia Nationala de Integritate – n.r.) si sume pe care autoritatile de management si organismele intermediare le-au taiat beneficiarilor, iar acestea au fost contestate in instante si procesele s-au pierdut. Acesti trei piloni se puteau regasi in absorbtie. Facem aceasta analiza si intr-o saptamana-doua va putem prezenta.