Sari direct la conținut

​VIDEO INTERVIU Povestea românilor cu sânge albastru / Irina Bossy-Ghica: ”Nu descendența nobiliară contează, ci meritrocrația! Bunica mea a mobilizat toată diplomația franceză, de la președintele Pompidou până la ministrul de finante Giscard, pentru a ne scoate din România comunistă!” (Partea I)

Irina Bossy - Ghica, Foto: Hotnews
Irina Bossy - Ghica, Foto: Hotnews

Irina Bossy-Ghica, descendentă a mai multor familii domnitoare și boierești, are o viață de film. Discretă, dar conștientă de amprenta profundă pe care au lăsat-o bunicii și străbunicii ei asupra istoriei, Irina Bossy-Ghica a povestit într-un interviu emoționant, momente grele din viața familiei sale.

Când avea 18 ani, a fost nevoită să părăsească România. ”Am avut senzația că asistam la propria înmormântare. Plecam spre o viață mai bună, părăsindu-i pe toți cei pe care îi iubeam”. Ea a vorbit și despre efortul extraordinar făcut de bunica sa, care l-a convins pe ministrul francez de finanțe să se prezinte la București cu o listă, unde erau trecute numele a cinci români (membri ai familiei sale) care ar fi trebuit lăsați să plece la Paris. ”Din cei cinci, autoritățile de la București au păstrat doar trei persoane: eu, tatăl meu și soția lui”. Pe bunicul său, generalul Bossy nu l-a cunoscut niciodată. Acesta a fost nevoit să fugă ascuns într-un poloboc, pe Dunăre, în martie 1948. Era aghiotantul regelui și – dacă ar fi rămas în țară – nu ar fi avut decât un singur destin: închisoarea și, probabil, moartea.

”Să uit cine sunt, de unde am venit și cine erau cei care m-ai precedat ar fi un gest de trădare dublă: față de familia mea și față de România. (…) La un moment dat, mă uitam cu bunica mea la un meci de baschet la televizor si ea m-a întrebat cu cine tin. ”Cu Franța”, i-am răspuns . ”Nu există așa ceva, tu trebuie să ții cu țara ta”, mi-a spus. La fel și cu limbile străine. Bunica îmi zicea că mai întâi trebuie să învățăm limba română și pe urmă învățăm și alte limbi”, a mai spus Irina Bossy-Ghica.

Irina Bossy Ghica este jurnalist, diplomat și reprezentant al Ministerului Culturii din Franța

A lucrat la BBC și Reuters, iar de peste 20 de ani lucrează in diplomația și administrația franceză, specializată fiind în afaceri europene.

Este urmaşa directă a scriitorului şi omului politic Ion Ghica (1816-1897), prim-ministru al României în trei rânduri şi preşedinte al Academiei Române, dar şi a prinţului Gheorghe Grigore Cantacuzino (1832-1913), supranumit „Nababul”, cel mai bogat român al epocii lui, şi el prim-ministru al României de două ori. Bunicul ei, generalul Bossy, urmaş al unei vechi familii boiereşti, a fost aghiotant al Regelui Mihai. Unchiul ei, Raoul Bossy, diplomat de carieră, a fost ambasador al României în Germania lui Hitler. Bunicul ei, generalul Bossy, urmaş al unei vechi familii boiereşti, a fost aghiotant al Regelui Mihai. Unchiul ei, Raoul Bossy, diplomat de carieră, a fost ambasador al României n Germania lui Hitler.

Nota redactiei: Declarațiile Irinei Bossy-Ghica au fost facute in nume personal, si nu ca reprezentant al Ministerului Culturii din Franța

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro