VIDEO INTERVIU Prof. dr. Eduard Apetrei: “Oamenii care sunt saraci au un procent de suprapondere mai mare fata de cei cu venituri medii, pentru ca alimentele care de obicei ingrasa sunt mai ieftine”. Paradoxul obezitatii
Oamenii nu se ingrasa din cauza ca sunt stresati, pentru ca stresul nu este o caracteristica exclusiv a timpurilor noastre. „Atunci cand creeaza, omul se afla sub asediul stresului. Marile creatii isi au originea intr-o astfel de stare si nu intr-o lipsa de activitate”, este de parere prof. dr. Eduard Apetrei, de la Institutul de Cardiologie „C.C. Iliescu” Fundeni. Specific acestor vremuri este faptul ca lumea obisnuieste sa consume mult si sa faca efort fizic putin, acestea fiind doua obiceiuri ce conduc la instalarea obezitatii. Totusi, exista un paradox: in anumite cazuri, obezitatea poate avea efecte de protejare a inimii, asociate cu o rata de supravietuire mai mare in randul persoanelor in varsta sau care sufera de boli cronice.
Pe scurt:
- Oamenii nu mai au bani pentru a-si cumpara mancare de calitate si atunci consuma paine, paste fainoase, cartofi.
- Obezitatea este un factor de risc important pentru bolile cardiovasculare.
- Observam scaderi exagerate in greutate uneori. Prin regim, diete, efort fizic unele persoane ajung la o greutate inadmisibil de joasa, iar dupa un timp observam ca sufera de diferite afectiuni.
- Cel mai ieftin efort fizic este mersul pe jos. In loc sa mergem cu tramvaiul doua statii, mai bine mergem pe jos doua statii. In loc sa urcam cu liftul, mai bine urcam pe scari.