Sari direct la conținut

​VIDEO Metrou sau tren din București până la Aeroport? Ministrul Transporturilor explică de ce merge în paralel cu ambele proiecte

HotNews.ro
Cale ferata sau linie de metrou pana la Aeroportul Otopeni, Foto: Hotnews
Cale ferata sau linie de metrou pana la Aeroportul Otopeni, Foto: Hotnews

În 2021-2022 Bucureștiul ar trebui să fie legat de Aeroportul Otopeni și printr-o linie de cale ferată cu tot cu gară sub terminal, și printr-o magistrală de metrou. Proiectul pe calea ferată e mai ieftin și mai rapid de făcut, în timp ce Magistrala 6 ar ajunge la aproape 1 miliard de euro și mulți se întreabă dacă nu cumva cele două se vor “canibaliza” între ele. Ministerul Transporturilor vrea sa pornească amandouă proiectele în paralel, iar ministrul justifică: “După ce va fi gata metroul, pe calea ferată va fi conexiunea Aeroportului cu restul ţării, mai ales sudul ţării şi cu Bulgaria. Va funcționa și în timpul nopții când metroul nu circulă spre Capitală”.

Video realizat cu echipament Nikon

—-

Victor Cozmei: Pe feroviar, legătura Bucureştiului cu aeroportul e un proiect pe care l-aţi readus la viaţă, dar despre care multă lume spune că se canibalizează cu Magistrala 6 de metrou.

Sorin Bușe: Nu, nu este adevărat şi n-au înţeles de ce. Este un proiect – tocmai acesta e foarte inteligent făcut – pentru că proiectul acesta are două faze. Magistrala 6 pe care eu mă străduiesc să o trec prin Guvern într-o săptămână-două, este marea mea dorinţă… Dacă este ceva ce vreau într-adevăr să las în spate este această Magistrală 6 – o să fie, dacă o să fie începută acum, în 2021-2022. Ce se întâmplă până atunci? Se întâmplă acest proiect. Dar cum? Flexibil. Deci noi putem lansa garnituri [n.r. trenuri] la fiecare 15 minute, da? Practic aproape ca un tren, metrou de suprafaţă, da? Bun. Se deschide metroul în 2021. Ei, atunci nu o să mai fie conexiunea pe cale ferată cu Otopeni. O să fie conexiunea cu restul ţării, mai ales sudul ţării şi cu Bulgaria. Deci o să fie, poate, un singur tren Gara de Nord-Otopeni şi o să fie trei-patru trenuri Ploieşti, Buzău, Otopeni, Ruse. Şi vrem să atragem, spre Otopeni, din tot acest bazin, călători.

Victor Cozmei: Şi, practic, legătura cu Capitala să fie pe metrou?

Sorin Bușe: Să fie pe metrou şi, de exemplu – ştiţi că metroul nu funcţionează noaptea, dar și atunci sunt călători la aeroport. Şi-atunci trenul acesta poate să intervină cu o garnitură noaptea, pentru că trenul circulă 24 din 24 şi să asigure călătorilor un acces în Bucureşti, între, să zicem, 12 noaptea şi 6 dimineaţa, când nu circulă metroul.

Victor Cozmei: Un singur aspect de precizat, totuşi. Vorbim de două proiecte din care unul, vorbim de Magistrala 6, este foarte scump, este aproape un miliard de euro comparativ cu celălalt. Şi-atunci vine întrebarea: de ce ne concentrăm pe două şi nu doar pe unul, pentru că e foarte scump?

Sorin Bușe: Este scump, dar este clar că un proiect de metrou are cu totul alte valenţe decât acest proiect [n.r. legatura pe cale ferată], mini-proiect, dacă vreţi, care este complementar. Să nu uităm că o magistrală de metrou – şi aici, de exemplu, în proiectul acesta de legătură de tren, este practic, între, să zicem, Gara de Nord Otopeni sau între restul ţării şi aeroport… dar nu rezolvă toată problema acestei părţi a Bucureştiului, care este în continuă dezvoltare, nu? Inclusiv Voluntari, care, totuşi, o să aibă nevoie de o legătură. Deci nu vorbim numai de metrou. Şi mai este şi altă treabă. Acest tren are o capacitate, totuşi, mai limitată faţă de o garnitură de metrou. Nu se canibalizează, sunt absolut complementare şi partea frumoasă este că ăsta este foarte ieftin şi, mai mult decât atât, este făcut în regie proprie de CFR.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro