VIDEO Mii de oameni au participat la Budapest Pride, denunțând politicile anti-LGBTQ+ ale guvernului Orban: „Existăm și suntem importanți”
Premierul Viktor Orban, aflat la putere din 2010, promovează o agendă creștin-conservatoare, iar în 2021 a interzis „promovarea homosexualității” în rândul minorilor sub 18 ani, în ciuda criticilor puternice din partea organizațiilor pentru apărarea drepturilor omului și a Uniunii Europene.
„Este foarte important să fim aici (…) pentru a arăta că existăm și că suntem importanți”, a declarat Anna Reti, o femeie în vârstă de 30 de ani, care a participat la marșul din capitală, adăugând că mulți cetățeni din comunitatea LGBTQ+ se confruntă cu discriminare și ostilitate în viața de zi cu zi.
„De exemplu, am ieșit pe stradă zilele trecute cu niște accesorii în culorile curcubeului și oamenii se holbau”, a spus ea.
Budapest Pride just started with an amazing @amnesty crowd, hundreds of activists from all around 🇭🇺 #Hungary! 💪🏾💪🏾💪🏾🏳️🌈🏳️⚧️🇭🇺 pic.twitter.com/AMdqGkm3e0
— Vig Dávid (@divaDgiV) June 22, 2024
Căsătoria între homosexuali nu este recunoscută în Ungaria și doar cuplurile heterosexuale pot adopta copii în mod legal. Guvernul lui Orban a redefinit în Constituție căsătoria ca fiind uniunea dintre un bărbat și o femeie și a limitat adopțiile gay.
Guvernul de la Budapesta susține că legea din 2021 este menită să-i protejeze pe copii și nu vizează comunitatea LGBTQ+, dar a provocat neliniște în rândul homosexualilor, bisexualilor și transsexualilor din Ungaria.
Anul trecut, unele librării au fost amendate pentru că au vândut cărți adresate comunității LGBTQ+ care nu erau învelite în folii de plastic, așa cum prevede legislația.
Iar în noiembrie, un director de muzeu a fost demis după ce instituția a permis vizitarea unei expoziții World Press Photo, cu conținut LGBTQ+, de către persoane care aveau sub 18 ani.
Înaintea marșului de sâmbătă, ambasadele Statelor Unite, Germaniei și ale altor 33 de țări au îndemnat Ungaria să protejeze drepturile persoanelor LGBTQ+ și să elimine legile care-i discriminează pe membrii comunității.
De altfel, ambasadorul SUA, David Pressman, a fost unul dintre diplomații care s-au alăturat evenimentului Pride.