Sari direct la conținut

VIDEO Mii de oameni au participat la Budapest Pride, denunțând politicile anti-LGBTQ+ ale guvernului Orban: „Existăm și suntem importanți”

HotNews.ro
Fluturând steaguri curcubeu și dansând pe străzi, mii de persoane au participat sâmbătă la parada anuală Budapest Pride și au promis că vor continua să protesteze față de politicile anti-LGBTQ+ ale guvernului ungar, relatează Reuters.
VIDEO Mii de oameni au participat la Budapest Pride, denunțând politicile anti-LGBTQ+ ale guvernului Orban: „Existăm și suntem importanți”
Parada Budapest Pride, Ungaria, 22 iunie 2024. Sursa foto: Ferenc ISZA / AFP / Profimedia

Premierul Viktor Orban, aflat la putere din 2010, promovează o agendă creștin-conservatoare, iar în 2021 a interzis „promovarea homosexualității” în rândul minorilor sub 18 ani, în ciuda criticilor puternice din partea organizațiilor pentru apărarea drepturilor omului și a Uniunii Europene.

„Este foarte important să fim aici (…) pentru a arăta că existăm și că suntem importanți”, a declarat Anna Reti, o femeie în vârstă de 30 de ani, care a participat la marșul din capitală, adăugând că mulți cetățeni din comunitatea LGBTQ+ se confruntă cu discriminare și ostilitate în viața de zi cu zi.

„De exemplu, am ieșit pe stradă zilele trecute cu niște accesorii în culorile curcubeului și oamenii se holbau”, a spus ea.

Căsătoria între homosexuali nu este recunoscută în Ungaria și doar cuplurile heterosexuale pot adopta copii în mod legal. Guvernul lui Orban a redefinit în Constituție căsătoria ca fiind uniunea dintre un bărbat și o femeie și a limitat adopțiile gay.

Guvernul de la Budapesta susține că legea din 2021 este menită să-i protejeze pe copii și nu vizează comunitatea LGBTQ+, dar a provocat neliniște în rândul homosexualilor, bisexualilor și transsexualilor din Ungaria.

Anul trecut, unele librării au fost amendate pentru că au vândut cărți adresate comunității LGBTQ+ care nu erau învelite în folii de plastic, așa cum prevede legislația.

Iar în noiembrie, un director de muzeu a fost demis după ce instituția a permis vizitarea unei expoziții World Press Photo, cu conținut LGBTQ+, de către persoane care aveau sub 18 ani.

Înaintea marșului de sâmbătă, ambasadele Statelor Unite, Germaniei și ale altor 33 de țări au îndemnat Ungaria să protejeze drepturile persoanelor LGBTQ+ și să elimine legile care-i discriminează pe membrii comunității.

De altfel, ambasadorul SUA, David Pressman, a fost unul dintre diplomații care s-au alăturat evenimentului Pride.

INTERVIURILE HotNews.ro