Sari direct la conținut

VIDEO Armata rusă susține că a distrus 3 sisteme HIMARS într-o singură lovitură. Informații neobișnuit de detaliate / Câte lansatoare americane a pierdut în total Ucraina

HotNews.ro
Atac ucrainean cu rachete Himars, Foto: east2west news / WillWest News / Profimedia
Atac ucrainean cu rachete Himars, Foto: east2west news / WillWest News / Profimedia

Ministerul rus al Apărării a publicat luni o înregistrare video despre care afirmă că arată cum o lovitură cu rachete a distrus 3 lansatoare multiple HIMARS primite de armata ucraineană din partea Statelor Unite. Înregistrarea a fost difuzată de TASS, cea mai cunoscută agenție de presă a statului rus.

Potrivit Ministerului Apărării de la Moscova, lovitura a avut loc în regiunea Sumî din nord-estul Ucrainei. Sursa citată afirmă, de asemenea, că 30 de militari ucraineni au fost uciși în timpul loviturii.

Armata rusă susține că lovitura cu rachete a fost lansată împotriva unei poziții aflate la 20 de kilometri sud-est de orașul Sumî, în zona așezărilor Osoevka și Glîbnoîe, unde spune că lansatoarele multiple de rachete de fabricație americană erau camuflate.

Deși ministerul rus al Apărării a revendicat de nenumărate ori distrugerea unor sisteme HIMARS, informațiile transmise acum de acesta sunt neobișnuit de detaliate.

Informațiile nu au fost deocamdată confirmate independent, în condițiile în care știrea difuzată de TASS este una de ultima oră. Oryx, cel mai cunoscut site independent care monitorizează pierderile de echipament înregistrate atât de armata ucraineană, cât și de cea rusă, nu a recunoscut sau dezmințit încă informațiile Ministerului rus al Apărării.

Oryx a confirmat însă pierderea de către ucraineni – de la începutul războiului – a 4 sisteme HIMARS, dintre care 2 au fost distruse și 2 avariate. Prima lovitură confirmată a avut loc în luna martie a acestui an, când pe rețelele de socializare a apărut o înregistrare video în acest sens.

Rusia a reușit să distrugă în martie un prim sistem HIMARS primit de armata ucraineană

În afară de Oryx, agenția Forbes s-a numărat printre sursele care au considerat imaginile suficient de convingătoare pentru a concluziona că Rusia a reușit să distrugă un sistem HIMARS după doi ani de încercări.

În luna mai, SUA au aprobat vânzarea de urgență către Ucraina a altor 3 sisteme HIMARS.

Ucraina a recepționat primele sisteme HIMARS livrate de SUA în data de 23 iunie 2023, fostul ministru ucrainean al apărării Oleksii Reznikov preconizând atunci o „vară fierbinte pentru invadatorii ruși”.

Armata ucraineană a folosit pe larg aceste lansatoare multiple de rachete cu rază medie înspre lungă pentru a ataca liniile de aprovizionare al forțelor ruse staționate pe malul de Vest al râului Nipru, în regiunea Herson. Loviturile au dus în cele din urmă la retragerea în noiembrie 2022 a forțelor ruse de aici și eliberarea de către Ucraina a orașului Herson.

Herson era singura reședință administrativă a unei regiuni ucrainene pe care forțele ruse au reușit să o ocupe de la lansarea invaziei pe scară largă în data de 24 februarie 2022.

Însă The Washington Post transmitea în cursul acestui an că lansatoarele HIMARS se numără printre sistemele occidentale primite de Ucraina care au devenit ineficiente din cauza progreselor realizate de ruși în materie de război electronic.

Cotidianul american a scris pe baza informațiilor obținute de la sursele sale că sistemele rusești de război electronic au reușit să bruieze sistemele de ghidare ale unor arme occidentale moderne, printre care obuzele Excalibur și sistemele HIMARS, care au o rază de acțiune de până la 80 km.

Sursa citată a transmis de asemenea că situația i-a făcut pe oficialii de la Kiev să ceară ajutor urgent de la Pentagon pentru a obține anumite îmbunătățiri la producătorii acestora.

Ucraina nu a confirmat această informație.

INTERVIURILE HotNews.ro