Sari direct la conținut

VIDEO Ministrul Mediului, despre disperarea cetățenilor față de urși: Peste 4.400 de apeluri la 112 în acest an, față de peste 200 de apeluri acum 5 ani

HotNews.ro
VIDEO Ministrul Mediului, despre disperarea cetățenilor față de urși: Peste 4.400 de apeluri la 112 în acest an, față de peste 200 de apeluri acum 5 ani

Românii au făcut peste 4.400 de apeluri la 112 în acest an cu privire la atacuri de urs sau prezența de urs în localități ori în afara acestora, în comparație cu peste 200 de apeluri acum 5 ani, o agravare a situației, a precizat joi Tanczos Barna, ministrul Mediului, pe baza datelor comunicate de STS. Acesta a spus că e nevoie de măsuri urgente și a prezentat un proiect de 10 milioane de euro pentru evaluarea populației de urși și implementarea primelor măsuri de protecție pentru fermieri.

‘Managementul populației de urși a fost abandonat de autorități din 2016 și în ultimii ani situația s-a agravat în foarte multe zone, familii distruse, vieți omenești pierdute, drame personale, gospodării culturi distruse, munca multor fermieri distrusă și mai ales, din păcate s-a instaurat o spaimă cu care trăiesc foarte mulți copii, foarte mulți adulți, zi de zi în localități, inclusiv în localitatea Băile Tușnad.”, a spus ministrul Mediului, în conferința de lansare a unui proiect cu fonduri UE de 10 milioane euro pentru gestionarea problemei urșilor.

Acesta a subliniat că Ordonanța de Urgență pentru intervenția împotriva urșilor în interiorul localităților a venit după lungi dezbateri, dar și în urma apelurilor la 112 care arată disperarea cetățenilor.

  • „Ieri am primit de la STS ultimele cifre. În 2021 suntem la peste 4.400 de apeluri 112 pe atacuri de urs sau prezenta de urs în localități sau în afara locaității. În comparație, acum 5 ani vorbeam de peste 200 de apeluri, 263 de apeluri, dacă nu ma înșeală memoria, de apeluri 112 generate de prezența ursului în localități. Fără doar și poate evoluția acestui fenomen arată o agravare a situației. Lucrurile au luat amploare și trebuie să avem curajul să luăm măsuri, nu doar în intravilan ci per ansamblu pentru a gestiona populația de urși bruni în țară.”, a declarat Tanczos Barna.

10 milioane euro – ‘o sumă imensă’: De ce crede Tanczos Barna că este nevoie de mulți bani pentru a rezolva problema urșilor

Acesta a amintit că din 2016 nu se mai știe care este populația de urși.

  • „Știm sau nu știm câți urși sunt în țară? Lumea vorbește despre diverse cifre, evaluări, estimări. Acel stop cadru făcut în 2016 ne arată o populatie intre 6-7000 de exemplare, cu siguranță sunt cifre estimative, dar sunt ultimele raportate către Comisia Europeană. De atunci nu s-a mai întamplat mare lucru în privința estimării populației. Și de aceea este important noul proiect”, a spus Tanczos Barna.

Acesta susține că suma este mare dar necesară pentru a rezolva această problemă.

  • „10 milioane de euro. E o sumă imensă și mulți o să ne întrebe dacă asta e cea mai mare problemă a României și dacă nu se puteau construi autostrăzi, drumuri, spitale, școli cu banii aceștia. Cred sincer că este nevoie de responsabilitate și de fonduri, de bani mulți pentru a rezolva această problemă.”, a spus ministrul.

Potrivit acestuia, contractul de finanțare permite efectuarea acestei evaluări, implementarea primelor măsuri de prevenție, bazându-se pe acele garduri electrice care se vor cumpăra și vor fi distribuite fermierilor, vine cu o soluție de sanctuar – zonă special amenajată – pentru relocări și pentru exemplare care nu mai pot trăi în natură.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro