Sari direct la conținut

​VIDEO Ministrul propus al Economiei, Virgil Popescu, aviz pozitiv în Parlament: Un obiectiv este redobândirea încrederii învestitorilor/ Sectorul energetic are nevoie de investiții de zeci de miliarde de euro

HotNews.ro
Virgil Popescu, la audieri, Foto: Hotnews
Virgil Popescu, la audieri, Foto: Hotnews

Ministrul desemnat al Economiei, Mediului de Afaceri și Energiei, Virgil Popescu, a primit aviz pozitiv, după o audiere de două ore în comisiile reunite din Camera Deputaților și Senat. Acesta a spus că unul dintre obiectivele sale în calitate de ministru este redobândirea încrederii investitorilor. Virgil Popescu a mai spus că în 2020 va fi listat un pachet de acțiuni de la Hidroelectrica.

HotNews.ro a transmis LIVE TEXT audierea.

Avizul pozitiv a fost obținut cu 31 voturi pentru,9 abțineri și 7 împotrivă.

La audieri este prezent și prim-ministrul desemnat Ludovic Orban.

Parlamentarii vin cu set de întrebări, iar Virgil Popescu va răspunde după ce vor fi epuizate.

Partea de întrebări a durat circa o oră. Nu a reușit să răspundă la toate, deoarece erau prea multe, iar președintele de ședință, Iulian Iancu, a decis să se oprească după o audiere de două ore.

Întrebare parlamentar: Complexul Energetic Hunedoara se află într-o situație dificilă, cu 4.000 angajați. De rezolvarea situației depinde și soarta angajaților. Care este poziția ministrului față de acest complex?

Răspuns: Știu bine situația de la Hiunedoara. Acum două săptămâni am avut în comisie OUG 60/ Practic, acum s-a cerut insolvența voluntară și dacă nu aveam ordonanța în plenul reunit, Hunedoara nu putea beneficia de această ordonanță. La Mintia ar trebui ca producția de energie să fie pe bază de gaz.

Întrebare parlamentar: Care sunt efectele OUG 114/2018 și cum se poate reveni la normal? Care sunt cauzele devenirii României importator? Cum veți debloca investițiile din Marea Neagră?

Răspuns: Am spus întodeauna că OUG 114 a creat perturbații foarte mari. La consumatoriii non-casnici prețurile au crescut și la energie și la gaze cu peste 25%. Asta înseamnă scăderea competitivității industriei românești și o posibilă creștere a inflației. S-a făcut un transfer de profit de la producător la furnizor. Nu este ușor de definit consumatorul vulnerabil, dar prețul de 68 lei/MWh nu este un ajutor, ci o subvenție pentru toată lumea. Trebuie un calendar de abrogare, stabilit împreună cu Comisia Europeană. Trebuie definit consumatorul vulnerabil.

Ne dorim deblocarea investițiilor din Marea Neagră. OUG 114 a scăzut încrederea investitorilor în România. Faptul că ea a apărut în 28 decembrie cu aplicabilitate de la 1 ianuarie. De Exxon trebuie să știm dacă s-a trimis scrisoare către premier. Când vom ajunge la minister vom vedea exact. Modul în care s-a lucrat acum cu 3-4 versiuni ale Legii Offshore iar s-a redus încrederea investitorilor.

Întrebare parlamentar: Care sunt măsurile concrete pentru IMM_uri? Dacă veți continua Startup Nation și sub ce formă? Care trebuie să fie poziția România pentru a vorbi despre multilateralism? Ce părere aveți de relația cu China? Nu apare nimic în programul de guvernare.

Răspuns: Ne dorim continuarea programului Startup Nation, ușor îmbunătățit spre performanță managerială. La rectificarea bugetară din august, banii pentru program au fost tăiați. China este un parteneriat comercial al Chinei. Deficitul comercial cu China este destul de mare și acolo mai trebuie să lucrăm. Poziția României legat de taxe vamale va fi în concordanță cu cea a UE. Comerțul exterior va fi un Departament special de comerț exterior.

Întrebare senatorul Daniel Zamfir: Ați început prost prezentarea, cu cifre care nu sunt adevărate. Ați spus că industria este la pământ, ați vorbit de creșterea exagerată a consumului. Spunea prim-ministrul desemnat, prezent aici, că Transelectrica și Transgaz se vor transfera. În subordinea cui?

Răspuns: Transelectrica și Transgaz nu pot să rămână sub același acționariat. Că se va găsi o entitate, că va fi Ministerul Finanțelor sau Ministerul Transporturilor, vom găsi o formulă. Vom respecta directiva de unbundling.

Întrebare despre reoganizarea Romarm

Răspuns: Trebuie să se transforme într-o societate care să promoveze exportul de tehnică militară. Vom găsi o soluția ca o parte din 2% din PIB să se întoarcă în industria de apărare.

Întrebare deputat Cristina Prună: Câți secretari de stat vor fi? Ce aveți de gând cu Legea Offshore? La ce soluții pe termen scurt vă gândiți în privința Elcen ținând cont problemele termiei din București? Veți continua discuțiile cu investitorii chinezi pentru reactoarele 3 și 4?

Răspuns: Elcen are programul de iarnă în grafic. Ne dorim ca un reactor din cele două să fie pus în funcțiune până în 2030. Nu sunt de acord cu socializarea costurilor certificatelor de CO2. Poate fi o alt[ formă de ajutor de stat.

Întrebare: Din 2007 dețineți împreună cu soția societate care deține benzinării? Este stare de incompatibilitate evidentă. Ce puteți spune comisiei?

Răspuns: În 2007 a obținut în administrare o stație Petrom. NU eram căsătoriți. Nu este nicio stare de incompatibilitate. Și soțul premierului lucrează tot la Petrom. Nu cred că există niciun interes cu o stație. Am acțiuni de 2.500 lei de la Petrom.

Întrebare: Ce se va întâmpla cu master-planul pe turism? Ce se va întâmpla cu voucherele de vacanță?

Răspuns: Nu vrem să le tăiem. Nu sunt pentru tăierea voucherele de vacanță. PNL are îndezbaere proiect ca voucherele de 1.450 lei pentru mediul privat să fie deductibile.

Întrebare: Investiția de la Tarnița- Lăpuștești este luată în calcul?

Întrebare: Cum vedeți redobândirea încrederii investitorilor? Care este viziunea dvs pentru îmbunătățirea legii prevenției?

Răspuns: Am fost unul dintre susținătorii legii prevenției. Cred că trebuie îmbunătățită, fiindcă a ajuns să protejeze autoritatea statului împotriva cetățeanului.

Întrebare: Se vorbește în programul de guvernare despre marketing turistic? Ce înseamnă acest lucru?

Răspuns: Voucherele de vacanță sunt un adevarat vector de marketing turistic.

Întrebare: Despre Societatea de Închidere a Minelor aș vrea să vă vorbesc. Moșteniți 300 de mineri închiși în subteran. Cum vă raportați la această problemă?

Întrebare: Există vreo legătură între un amendament al dvs din Legea Offshore și Petrom?

Răspuns: În urma amendamentului meu, toate taxele rămâneau pe toată perioada acordului. Toată susținerea mea a fost menținerea acelor impozite.

Întrebare Dănuț Andrușcă: Vreau să știu dacă vă veți dedica activitatea doar economiei, mediului de afaceri și energiei și veți ignora activitatea ministerului?

Niculae Bădălău, ministru demis al economiei, ține un discurs lung, patriotic, despre industria de apărare, despre energie, consumatorul vulnerabil etc, oferă sfaturi, însă nu reușește să pună întrebări concrete. Bădălău spune că va da un vot împotrivă pentru „superficialitatea programului”. Ce trebuie făcut ca ostașii noștri să aibă în teatrele de operațiuni o armă așa cum trebuie? De ce nu vindeți CE Oltenia sau altceva? De ce Hidroelectrica? Ea trebuie să rămână la statul român.

Întrebare: Care dintre programele destinate IMM-urilor vor continua?

Câteva obiective prezentate de Virgil Popescu:

  • Ministerul Economiei, Mediului de Afaceri și Energiei propune un nou model de economie, care se bazează pe libertate
  • România a devenit importator de energie electrică și de gaze. Dintr-un stat apropate independent, România a devenit importator net
  • În domeniului industriilor mi-aș dori implementarea guvernanței corporative
  • O parte din cei 2% din PIB să se intoarcă prin industria de apărare
  • Ministerul Economiei va susține producția de energie cu emisii reduse de emisii cu efect de seră
  • Diversificarea surselor de aprovizionare, creșterea interconectării- sunt o componentă importantă
  • Redobândirea încrederii investitorilor-un obiectiv. România are nevoie de recâștigarea investitorilor având în vedere că sectorul energetic are nevoie de investiții de zeci de miliarde de euro în perioada de tranziție energetică.
  • Adoptarea strategiei energetice.
  • Listarea în 2020 a unui pachet de acțiuni de la Hidroelectrica.
  • Definirea consumatorului vulnerabil
  • Încurajarea reluării producției de uraniu
  • Încurajarea producției de energie din surse regenerabile
  • Deblocarea investițiilor din Marea Neagră

Virgil Popescu (51 ani), deputat PNL, a fost propus propus ministru al Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri. A mai deținut funcție de conducere la Ministerul Economiei, fiind secretar de stat în perioada noiembrie 2013-februarie 2014. Este doctor în științe economice și absolvent al Colegiului Superior de Securitate Națională și Colegiului Național de Apărare. Are o avere însemnată. Vezi aici cine este Virgil Popescu.

Citește și Programul de guvernare PNL, capitolul Energie: Deblocarea investițiilor din Marea Neagră, listarea Hidroelectrica, eliminarea prevederilor nocive pentru sectorul energetic generate de OUG 114

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro