Sari direct la conținut

VIDEO Monica Anisie, ministrul Educației, la întâlnirea online HotNews.ro : Exclud varianta înghețării anului scolar / Fac un apel la calm

HotNews.ro
Monica Anisie, Foto: edu.ro
Monica Anisie, Foto: edu.ro

Monica Anisie, ministrul Educației și Cercetării, exclude în acest moment varianta înghețării anului școlar, precizând că specialiști din minister lucrează la variantele de urmat, care vor fi făcute publice la momentul în care se va lua o decizie.

„La acest moment, specialiștii din Ministerul Educației nu iau în calcul, exclud varianta înghețării anului scolar. Trebuie precizat că toate variantele sunt în strânsă legătură cu evoluția situației grele în care se află România. Toate aceste scenarii pe care le lucrăm în Ministerul Educației le vom dezbate cu toți partenerii. Fac un apel la calm pentru părinți, elevi, studenți, cadre didactice. Îi rog să stea în casă și să continue învățarea de acasă. (…)Nu pot face public niciunul dintre scenarii până când nu există din partea specialiștilor o decizie. Când va exista le vom prezenta public.”, a declarat Monica Anisie, în cadrul unei întâlniri online la HotNews.ro.

Cele mai importante declarații ale ministrului Educației:

  • La acest moment, specialiștii din MEN nu iau în calcul, exclud varianta înghețării anului scolar. Trebuie precizat că toate variantele sunt în strânsă legătură cu evoluția situației grele în care se află România. Toate aceste scenarii pe care le lucrăm în MEN le vom dezbate cu toți partenerii.
  • Fac un apel la calm pentru părinți, elevi, studenți, cadre didactice. Îi rog să stea în casă și să continue învățarea de acasă.
  • Care sunt aceste scenarii? Nu pot face public niciunul dintre scenarii până când nu există din partea specialiștilor o decizie. Când va exista le vom prezenta public.
  • Tot timpul vom căuta soluțiile cele mai bune. Trebuie să ne uităm și la celelate sisteme de educație din UE. Suntem conștienți că nu suntem singuri.
  • În cât timp vor fi anunțate scenariile? Orizontul de timp va fi în funcție de informațiile de la Comitetul Național pentru Situații Speciale de urgență. Așteptăm o perioadă în care avem în mod clar ce se întâmplă cu evoluția pandemiei. Înțeleg această presiune, dar trebuie să ne gândim că la acest moment ar trebui să ne preocupe în mod special să stăm în casă și să continuăm învățarea.
  • Nu se pune problema înghețării anului școlar. Nu văd de ce să ne gândim la acest aspect. La acest moment nu e cazul
  • Cea mai optimistă dată de redeschidere a școlilor? Fiind activat Comitetul Național pentru Situații Speciale de urgență, nu ministerul ia decizia, ci Comitetul.
    Decizia prelungirii stării de urgență nu e la Ministerul Educației. Toți ne supunem decretului care instituie starea de urgență.
  • Examenul de Evaluare și BAC, trebuie să ne gândim și la examenele profesorilor. Aceste soluții pe care noi le căutăm urmăresc mai multe paliere. Nu e ușor să luăm o decizie. Vorbim de o privire de ansamblu pe care o vom prezenta public.
  • Ministerul Educație a solicitat autorităților locale să dezinfecteze toate unitățile de învățământ și vom relua acest lucru în momentul când vor reîncepe cursurile.
  • Ministerul Educației pregătește un set de variante de lucru pentru elevi pentru a se pregăti în această perioadă, le vom pune pe site. Este important ca elevii să se pregătească pentru examenele naționale.
    Câți dintre milioanele de elevi fac cursuri online? În întâlnirile cu inspectorii am solicitat să identifice acolo unde nu se realizează această legătură a profesorilor cu elevii. Suntem conștienți că nu în toate casele există acces la internet. De aceea am realizat parteneriatul cu TVR. Acest parteneriat cu TVR nu e singular, sunt și inițiative locale. La argeș, inspectorul general a realizat un parteneriat cu o televiziune locală. Nu sunt singulare aceste demersuri. Profesorii care merg si filmează la TVR nu e ușor pentru ei, se deplasează în această perioadă când sunt restricții.
  • Ce se întâmplă cu profesorii care nu fac cursuri online? La acest moment, profesorii s-au mobilizat exemplar. Îi rog și pe ceilalți care poate nu au avut timpul necesar, îi rog să fie alături de elevi. Sunt convinsă că în curând că foarte mulți profesori vor face acest lucru.
  • Homeschooling? Ar trebui mai multe date pe care să le avem pe masă. Putem să avem o discuție după ce trecem de această situație.
  • Excludeți o măsură de a-i obliga pe profesori să facă cursuri online? Nu e vorba de obligație, e vorba de modul în care fiecare înțelege să pună umărul în aceste momente grele. Local se poate găsi o soluție astfel încât cadrele didactice să mențină legătura cu școala.
  • Decalare examen? În niciun caz nu voi avansa vreo dată. Nu e momentul, pentru că toate acestea nu au fost analizate de specialisti. Nu pot avasa un scenariu cum îmi trece mie prin minte. Puteți fi liniștiți dragi părinți și copii, în grupul de lcru există reprezentanții părinților, elevilor, sindicatelor.

Întâlnirea cu Monica Anisie vine după ce, luni dimineață, vicepremierul Raluca Turcan a declarat că există trei scenarii în privința anului școlar, în contextul coronavirusului, printre acestea fiind și cel ca anul școlar să fie repetat.

Citiți și:

Raluca Turcan: Sunt trei scenarii privind anul școlar, unul dintre ele repetarea acestuia / E foarte-foarte dificil de afirmat acum care va fi soluția

Monica Anisie o contrazice pe Raluca Turcan: ”Nu există sub nicio formă scenariul în care se îngheață anul școlar”

Anisie face noi precizări: Pentru elevii care susțin Evaluarea Națională sau Bacalaureatul, vom prezenta variantele posibile luate în calcul dacă se va prelungi starea de urgență

Federația ”Spiru Haret”: Scenariul înghețării anului școlar nu poate fi luat în calcul

Iulian Cristache, președintele Federației Asociațiilor de Părinți: ”Este o declarație iresponsabilă a doamnei vicepremier”

Consiliul Naţional al Elevilor: Anul şcolar nu trebuie îngheţat

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro