VIDEO Moscova susţine că a difuzat primele imagini de la locul prăbuşirii avionului militar rus cu prizonieri ucraineni
Rusia a anunţat joi seară că difuzează primele imagini cu presupusul loc al prăbuşirii avion militar rusesc Il-76 lângă graniţa cu Ucraina, cu, potrivit Moscovei, 65 de prizonieri ucraineni la bord, relatează AFP.
Într-un filmuleț de aproape 40 de secunde, Comisia de Investigații a Rusiei, însărcinată cu ancheta deschisă de Moscova pentru „terorism”, sunt prezentate mai multe cadre cu o zonă împădurită și un câmp înzăpezit.
În clip se văd mai mulți copaci căzuți și o bucată mare de tablă boțită, dar nici urmă de enorma carcasă a avionului militar Il-76, a cărui lungime ajunge la aproape 50 de metri.
This is supposed to be evidence that 65 Ukrainian service men were on board of the downed IL-76.
The Russian “Investigative Committee” publishes new video of the work of investigators, criminologists and experts at the crash site of the IL-76 in the Belgorod region.
The… pic.twitter.com/OirG5CKZHQ
— Yasmina (@yasminalombaert) January 25, 2024
Pe sol, pe zăpadă, videoclipul prezintă resturi greu de identificat și rămășițe umane ale unuia sau două cadavre, neclare, precum și câteva urme de sânge.
AFP nu a putut identifica imediat unde a fost filmat videoclipul sau când a fost realizat.
Rusia spune că Ucraina a doborât miercuri un avion militar rus, cu 65 de prizonieri ucraineni la bord, care urmau să fie eliberați în timpul unui schimb cu Kievul în acea zi.
În videoclipul publicat de anchetatorii ruși, niciun element afișat nu atestă în mod direct prezența acestor prizonieri ucraineni.
La rândul său, Ucraina, care rămâne precaută cu privire la acest episod, nu a confirmat că a doborât avionul, dar și-a subliniat dorința de a continua să vizeze ținte militare pe teritoriul Rusiei.
Serviciile de informații militare ucrainene (GUR) au remarcat lipsa de „informații fiabile și complete” cu privire la pasagerii avionului.
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a cerut, la rândul său, o anchetă internațională pentru a face lumină asupra acestei afaceri.
Câte cadavre ar fi fost duse la morgă după prăbușirea avionului rus
În urma accidentului, FSB și armata rusă nu au permis angajaților serviciilor de urgență să inspecteze locul accidentului conform protocolului, a mai spus Andrii Iusov, purtătorul de cuvânt al Serviciului de informații militare din Ucraina.
Potrivit acestuia, cinci cadavre au fost trimise la morga locală din Belgorod și nu sunt vizibile rămășițe umane în videoclipurile de la locul accidentului.
Rusia a susținut că la bord se aflau 65 de prizonieri ucraineni, șase membri ai echipajului și trei însoțitori.
Avocatul Poporului, Dmitro Lubineț, a mai spus că fotografiile și videoclipurile de la fața locului nu indică „niciun semn că ar fi fost un număr atât de mare de oameni în avion”.
„Nu sunt un expert, dar dacă ar fi existat chiar fotografii și videoclipuri cu prizonierii noștri de război, (Rusia) le-ar fi postat deja”, a spus Lubineț, referindu-se la dovezile fotografice de la locul accidentului.
Lista publicată în presa rusă a prizonierilor de război ucraineni despre care se spune că-ar fi aflat la bordul avionului prăbușit are discrepanțe, a declarat comisarul ucrainean pentru drepturile omului pentru Reuters.
„Da, am găsit în listă cetățeni ucraineni care au fost deja schimbați anterior”, a spus Dmitro Lubineț.
Iusov a spus că numele înalților oficiali care ar fi trebuit să fie la bord „sunt cunoscute și vor fi dezvăluite”, deoarece Ucraina intenționează să prezinte concluziile sale anchetatorilor internaționali.