Sari direct la conținut

VIDEO Nicolaescu: Lucram la o noua grila de salarizare pentru personalul din Sanatate. Medicii din spitalele publice ar putea castiga peste 1.000 de euro

HotNews.ro
VIDEO Nicolaescu: Lucram la o noua grila de salarizare pentru personalul din Sanatate. Medicii din spitalele publice ar putea castiga peste 1.000 de euro

Salariul de baza al unui medic primar din sistemul public este de 1.800 de lei, insa, printr-o noua lege ce ar putea fi aplicata din 1 ianuarie 2014, ar putea ajunge la peste 1.000 de euro, a declarat ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, in emisiunea „Dupa 20 de ani”, difuzata duminica dimineata de Pro TV, informeaza Mediafax.

Nicolaescu a spus ca proiectul actului normativ respectiv vizeaza „excluderea medicului din sistem bugetar”, adica acesta „sa nu mai fie functionar public si sa traiasca cu grila respectiva”.

„Lucram la noul proiect de lege privind plata dupa performanta si competitivitate. Acest proiect este in faza foarte avansata. Astazi, spunem ca un medic lucreaza intr-un spital public, atat. Este medic primar, are 1.800 de lei. Este de ras. Daca mai are timp, poate avea si un cabinet privat sau poate sa lucreze la un spital privat, doua-trei ore. Dar, din pacate, sunt foarte multe cazuri cand un medic din sistemul public sta doua ore in spitalul public si pleaca in doua-trei cabinete. Dar problema este ca isi plimba pacientul din sistemul public catre cel privat, in acesta din urma se rezolva cazurile simple, iar daca este de tratat, revine cu el in sistemul public”, a mai spus ministrul.

Potrivit ministrului Nicolaescu, noua lege va propune medicilor trei modalitati de salarizare:

  • Norma intreaga la spitalul de stat, situatie in care medicul nu va mai putea lucra si la privat

Ministrul Sanatatii a explicat, in acelasi context, ca prin noua lege, medicii pot avea garantia ca muncesc in spitalul public cate sapte ore si primesc 3.000 de lei. „Medicii pot avea garantia ca muncesc in spitalul public cate sapte ore, cat prevede Codul muncii, si primesc 3.000 de lei. Dar, daca vrei sa fii numai angajatul spitalului public, poti sa vii sa lucrezi suplimentar in niste paturi private sau sectii private si iti completezi veniturile”, a adaugat Nicolaescu.

Intrebat daca in noua lege se va introduce un fel de interdictie aplicata medicului astfel incat acesta sa nu mai poata profesa atat la stat, cat si la privat, ministrul a subliniat ca noua reglementare va permite medicilor sa opteze pentru ceea ce doresc: „E optiunea fiecaruia. Nu il obligi. Opteaza.”

  • Jumatate de norma in sistemul public si jumatate in cel privat

„Dar cei care vor lucra in privat nu vor mai avea voie sa plimbe pacientii intre spitalul public si privat, iar in acest sens va fi nevoie de un sistem prin care sa fie urmarit bolnavul”, a declarat ministrul.

  • Salariu negociat cu managerii de spital

„Ar fi aceea prin care un anumit chirurg sa nu vrea sa lucreze angajat, ci sa opteze sa faca zece operatii la Cluj, altele la Iasi, altele in Bucuresti. Atunci, chirurgul isi negociaza tariful. In tot acest context, problema este cum reglementam ca sa nu existe abuzuri”, a mai spus ministrul Sanatatii.

Potrivit lui Eugen Nicolaescu, dupa aplicarea acestei legi pe criterii la care se adauga si cele de competenta, care pot sa aduca si alti bani, salariul unui medic primar ar putea ajunge la peste 1.000 de euro pe luna.

Noua lege ar putea fi aplicata din 1 ianuarie 2014, a mai spus ministrul.

www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/player’; if(typeof flowplayer == ‘undefined’) { document.write(”); } var domain = document.domain; var domain_split = domain.split(‘.’); var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1]; document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayer_max/beb34e754a73efd15ad50fe2a2de289d/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”)); content channel

  • Noua lista de compensate, de la 1 iulie; protocoalele terapeutice, pana la sfarsitul anului/ Nicolaescu despre criza citostacelor: Medicii nu au medicamente pentru ca nu isi fac treaba

Ministrul Nicolaescu a mai declarat in cadrul emisiunii „Dupa 20 de ani” ca noua lista de medicamente compensate ar putea intra in vigoare din 1 iulie, iar protocoalele terapeutice, prin care medicii vor fi indrumati sa recomande generice, pana la sfarsitul lui 2013.

„Am facut comisii noi de specialitate care vor face analiza intrarii de molecule noi, intrucat lista nu a mai fost modificata din 2008. Am facut o alta comisie, deasupra, formata din cei mai recunoscuti profesori si doctori din Romania, care va face un ‘filtru’ pe aceasta lista. (…) Toate acestea, pana in 30 iunie. Noua lista va intra in vigoare din 1 iulie”, a spus Nicolaescu, citat de Mediafax.

Aceleasi comisii vor revizui protocoalele terapeutice, pentru ca, pe baza lor, anumite medicamente sa fie folosite „la nivel de generice”, a adaugat demnitarul.

In acelasi context, Ministerul Sanatatii va declansa o campanie de promovare a medicamentelor generice. „Oamenii trebuie sa stie ca, daca iau generic, nu dau niciun leu, iar medicamentul este foarte bun. (…) Sper ca, pana la sfarsitul anului, sa avem protocale pentru primele 10 patologii”, a mai spus Eugen Nicolaescu.

Intrebat in emisiune care mai este situatia citostaticelor, ministrul a spus ca aceste medicamente reprezinta o mai veche problema, in prezent fiind monitorizata zilnic utilizarea acestora.

Citostaticele reprezinta o problema veche de ani de zile. Preturile, asa cum au fost facute in vechea guvernare, au permis exportul paralel. Zilnic, avem legatura cu comisiile de oncologie, facem redistribuiri intre spitale – pentru ca nu vorbesc unii cu altii, intrebam daca au vorbit cu Unifarmul. Nu au medicamente pentru ca nu isi fac treaba„, a afirmat Nicolaescu.

Ministrul a precizat ca au fost cazuri in care producatori unici au venit in Romania cu preturi de 70 de ori mai mari, la cinci produse.

Sper ca toate aceste lucruri sa se termine in acest an, dar de patru ani nu se face nimic. In 2008 (in primul sau mandat de ministru – n.r.), programul de cancer era cel mai bun”, a mai declarat Eugen Nicolaescu.

www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/player’; if(typeof flowplayer == ‘undefined’) { document.write(”); } var domain = document.domain; var domain_split = domain.split(‘.’); var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1]; document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayer_max/e02251fa4e54d6e06eb6411b3b9782e7/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”)); content channel

  • Noua lege a malpraxisului ar putea intra in dezbatere publica in doua-trei saptamani

Nicolaescu a mai afirmat la ProTV ca proiectul noii legi a malpraxisului, care va stabili modul de verificare si evaluare a faptei reclamate, ar putea fi pus in dezbatere publica in doua-trei saptamani.

Primul lucru care se schimba, si cel mai important, este sa asezam modul in care se controleaza si se evalueaza fapta presupusa de malpraxis. Expertii care vor veni sa controleze si sa spuna daca este sau nu malpraxis vor fi mult mai independenti si mult mai obiectivi (…) Prin noul proiect, va fi evaluat si modul de despagubire. Colegiul Medicilor nu va fi excus din acest proces”, a spus Nicolaescu.

A doua noutate ce va fi adusa de proiect vizeaza preluarea unei parti din responsabilitate de catre firmele de asigurari. „Firmele de asigurari, care incaseaza de ani de zile multi bani pentru riscul profesional, sa plateasca. Pana acum, nu au platit nimic”, a explicat demnitarul.

Potrivit ministrului Sanatatii, proiectul de lege, coordonat de secretarul de stat Raed Arafat, ar putea fi pus in dezbatere publica in doua-trei saptamani.

Poate, pana in 30 iunie, sa fie adoptat. Daca nu, din septembrie„, a mai spus Eugen Nicolaescu.

Ministerul Sanatatii afirma, in februarie, ca legislatia privind rezolvarea cazurilor de culpa medicala trebuie revizuita de urgenta, avand in vedere situatiile tot mai dese in care medici romani sunt sunt suspicionati sau acuzati de malpraxis.

Noile prevederi, arata atunci ministerul, trebuie sa introduca notiuni si criterii clare pentru o mai buna gestionare a situatiilor de culpa medicala sau a suspiciunilor de culpa medicala, inclusiv a modului de stabilire si aplicare a sanctiunilor.

  • Cardul de sanatate ar putea sa functioneze in timp cateva saptamani

Potrivit ministrului Sanatatii, cardul de sanatate ar putea sa inceapa sa functioneze „in timp foarte scurt”, Imprimeria Nationala angajandu-se ca din mai-iunie sa livreze cate un milion de carduri pe luna.

Nicolaescu a tinut sa sublinieze ca, de la preluarea mandatului, a facut demersuri pentru functionarea cardului de sanatate, in acest sens avand intalniri cu Casa de Asigurari, careia i-a transmis tot ce era necesar, si incheind contractul cu Imprimeria Nationala.

Suntem in ultima faza de negociere a contractului cu Imprimeria Nationala, iar eu cred ca in timp foarte scurt, o saptamana, doua, trei, va putea incepe sa functioneze acest program, in sensul in care, asa cum ne-a promis Imprimeria, undeva cu luna mai sau iunie sa inceapa sa livreze cate un milion de carduri pe luna”, a explicat ministrul Sanatatii.

Productia pentru toate cardurile de sanatate ar putea dura 18 luni, Ministerul Sanatatii angajandu-se sa cumpere 20 de milioane de astfel de carduri.

Valoarea unui card va fi de 2,2 euro, bani pe care ii va achita ministerul.

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) a lansat, in 19 decembrie 2012, primele carduri electronice active, acestea fiind primite de doi aradeni alesi aleator, care nu le vor putea utiliza insa decat dupa ce toti furnizorii de servicii medicale vor avea terminale de citire a cipurilor, cel mai probabil din 2014.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro