VIDEO Niyamgiri, adevaratul Avatar: India renunta la un proiect minier care ameninta muntele sacru al tribului Dongria Kondh
Ecologistii si populatiile tribale din India au castigat prima mare batalie cu marilor corporatii miniere: marti, 24 august, Jairam Ramesh, ministrul indian pentru mediu si paduri, a refuzat cererea gigantului britanic Vedanta, controlat de miliardarul indian Anil Agarwal, de a deschide o mina de bauxita in statul Orissa, relateaza Le Monde.
Ministrul si-a justificat decizia prin „incalcarile foarte grave” ale drepturilor populatiei locale si ale legii pentru protectia padurilor. La inceputul lui august, Comitetul indian pentru paduri (FAC) s-a pronuntat impotriva acestui proiect, argumentand ca o mina de suprafata ar avea consecinte grave asupra mediului, „alterand drastic” ecosistemul si aprovizionarea cu apa in zona, amenintand totodata supravietuirea populatiilor locale.
Cei 8.000 de membri ai tribului Dongria Kondh venereaza muntele Niyamgiri, unde ar fi urmat sa fie exploatat zacamantul de bauxita, deoarece considera ca aici salasluieste dumnezeul lor, Niyam Raja.
N. C. Saxena, directorul FAC, si-a exprimat regretul ca o prima autorizatie a fost eliberata in 2005 si a denuntat „puternica intelegere secreta” dintre guvernul statului Orissa si Vedanta.
La scurt timp de la acest anunt, grupul, care a investit deja 4,3 miliarde de euro in regiune, a precizat ca se afla in cautarea unul alt sit de extractie a bauxitei, pentru a-si alimenta uzina de aluminiu, construita in 2008 in apropierea muntelui Niyamgiri.
In aceasta regiune bogata in minerale, numeroase proiecte, printre care figureaza constructia unei uzine siderurgice de catre grupul sud-coreean Posco, in valoare de 9,5 miliarde de euro, asteapta unda verde din partea guvernului. In total, peste o suta de proiecte miniere au fost anulate sau intarziate de ministerul mediului si al padurilor.
Guvernul incearca acum sa schimbe legea exploatarii resurselor minerale, veche de o jumatate de secol.
Noua varianta prevede ca populatiile locale sa detina o participare de 26 % in proiectele miniere, nivel considerat insa prea mare de grupurile industriale.