Sari direct la conținut

VIDEO Noi filmari din avion cu tronsoanele de autostrada de la Sibiu la Orastie ce au termen de finalizare in acest an

HotNews.ro
Primul tunel de autostrada din Romania (Sacel)), in constructie, Foto: Captura YouTube
Primul tunel de autostrada din Romania (Sacel)), in constructie, Foto: Captura YouTube

Utilizatorii pasionati de subiecte de infrastructura de pe forumurile au publicat noi filmari realizate din avion cu toate tronsoanele aflate in constructie a autostrazii Orastie – Sibiu (82 km), tronsoane care, in afara de cateva zone cu probleme, au, potrivit estimarilor Companiei Nationale de Autostrazi, termene de finalizare anul acesta. Daca in unele zone lucrarile sunt avansate, in alte locuri stadiul aparent al constructiilor ridica semne de intrebare daca intr-adevar termenele de finalizare estimate de autoritati pot fi implinite in acest an. Cel mai sensibil tronson este lotul 3 unde exista zone puternic afectate de alunecari de teren de-o parte si de alta a celei mai impresionante lucrari, viaductul de un kilometru de la Aciliu, si unde constructorul italian Impregilo a acumulat cele mai mari intarzieri.

Patru noi filmari din avion cu cele patru tronsoane ale autostrazii Sibiu – Orastie (82km) au fost postate pe forumurile skyscrapercity.com si forum.peundemerg.ro. Filmarile au fost realizate ca urmare a unor chete realizate de catre forumisti, dupa ce Ministerul Transporturilor a renuntat inca din mai 2012 sa mai faca astfel de filmulete.

Filmarile au fost realizate incepand din capatul autostrazii dinspre Orastie (lotul 1), din capatul tronsonului proaspat inaugurat in iunie (18 km) din autostrada Deva – Orastie (32,5 km) si continua si continua pe traseul autostrazii pana la Sibiu (Lotul 1).

Filmarile au fost realizate de Inter-Fly la comanda forumurilor de infrastructura.

  • Autostrada Orastie – Sibiu (82 km) in ordinea loturilor prezentate in clipurile video de mai sus

*Termenele de finalizare au fost transmise de catre CNADNR, la inceputul lunii mai, la solicitarea HotNews.ro

Lotul 1 – Orastie – Sebes Vest – km 0+000 – km 24+110

– 24,11 km, valoare 551 mil. lei, fara TVA

– antreprenor general: Strabag SRL

– patru poduri peste cursuri de apa, patru poduri peste cai de comunicatie terestre, 7 subtraversari, 2 noduri rutiere (Orastie si Sebes), un spatiu de servicii, un centru de intretinere, parcare inteligenta la Sebes

Termen nou de finalizare: august 2013

Stadiul lucrarilor (7 mai): 53,03%

Lotul 2 – Sebes vest – Cunta – km 24+110 – km 43+855

– 19,74 km, valoare 377,78 mil. lei fara TVA

– antreprenor general: asocierea Straco Grup SRL (Romania) – Studio Corona SRL Civil Engineering

– 13 poduri, trei pasaje pe autostrada, un viaduct, un tunel peste CF, trei noduri rutiere (Lancram, Sebes, Cunta), un spatiu de servicii

Termen nou de finalizare: noiembrie 2013

Stadiul lucrarilor (7 mai): 54,70%

Lotul 3 – Cunta – Saliste – km 43+855 – km 65+965

Este tronsonul care a fost puternic afectat de alunecari de teren, o probleme pe care, spun constructorii, nu au fost prevazute inainte de atribuirea contractelor. Problemele majore au aparut tocmai de o parte si de alta a celei mai impresionante lucrari, viaductul de un kilometru de la Aciliu, cel mai inalt viaduct din tara. Problemele aparute nu au putut fi gestionate de antreprenorul italian Impregilo, iar lucrarile la acest lot au acumulat cele mai mari intarzieri.

Ce probleme au intampinat constructorii

Viaductul de la Aciliu

Viaductul de la Aciliu in constructie (noiembrie 2012)

Foto: Forum peundemerg.ro

„Problemele intampinate au fost cauzate de intarzieri in exproprierea de teren, conditii fizice nefavorabile, intarzieri in realocarea utilitatilor, alunceari de teren. In prezent, propunerile emise de catre Antreprenori sunt in analiza la inginer, urmand sa fie stabilit modul de solutionare in conformitate cu prevederile contractuale”, au precizat la inceputul anului reprezentantii CNADNR pentru HotNews.ro.

Cu toate acestea, analizand imaginile din filmarile aeriene, pe tronsonul cu probleme se vad utilajele constructorului si semne ca lucrarile au fost reluate. Acest lucru ar insemna ca CNADNR a luat o decizie privind solutia/rezolvarea pe acest lot. Vom reveni cu informatii.

– 22,11 km, valoare 604,7 mil. lei fara TVA

– antreprenor general: Impregilo SpA

– trei poduri peste cursuri de apa, trei pasaje peste cai de comunicatie, un viaduct (cel de un km de la Aciliu), un nod rutier (Apoldu de Jos), un spatiu de parcare si servicii

Termen nou estimat pentru finalizare: 18 luni de la data obtinerii Autorizatiei de Construire pentru lucrarile datorate alunecarilor de teren, restul lucrarilor – septembrie 2013

Stadiul lucrarilor (7 mai): 70,30%

Lotul 4 – Saliste – Nod Sibiu Vest – km 65+965 – km 82+070

Pe acest tronson se construieste primul tunel de autostrada din Romania, in dreptul localitatii sibiene Sacel. (minutul 03:00 din ultima filmare).

– 16,61 km, valoare 484,83 mil. lei fara TVA

– antreprenor general: asocierea Astaldi SpA – Euro Construct Trading 98 SRL (Romania) – Astalrom SA

– sase pasaje, doua poduri, doua noduri rutiere (Saliste, Sibiu vest), tunel (dealul Sacel), un spatiu de servicii, un centru de intretinere si monitorizare

– Termen nou estimat pentru finalizare: noiembrie 2013

– Stadiul lucrarilor (7 mai): 63,60%

HotNews.ro a scris in trecut despre situatia filmarilor din avion realizate de Ministerul Transporturilor si de ce acestea au fost stopate.

Timp de aproape un an, pana in luna mai 2012, Ministerul Transporturilor (MTI) a publicat constant pe site-ul propriu inregistrari video realizate din avion cu tronsoanele de autostrada aflate in constructie. De la schimbarea guvernarii si pana in prezent, Ministerul nu a mai realizat nicio astfel de inregistrare.

Fostul ministru al Transporturilor, Alexandru Nazare, a explicat pentru HotNews.ro ca filmarile erau realizate fara niciun cost de catre Aeroclubul Roman, in timpul zborurilor de antrenament, si ca filmarile, pe langa a fi un instrument de transparenta publica, reprezentau si o presiune publica pe constructor, dar si un adevarat ajutor pentru oamenii din minister care, astfel, puteau vedea mult mai bine exact care este stadiul lucrarilor la fiecare tronson de autostrada.

In plus, Nazare mai sustinea ca filmarile din avion erau folosite si la discutiile si negocierile cu diversi constructori.

HotNews.ro a insistat in 2012 timp de aproape o luna la MTI pentru a afla de ce au fost sistate inregistrarile. Raspunsul: Toate avioanele Aeroclubului au fost implicate in diverse concursuri si activitati. Din acest motiv nu s-au mai facut filmari.

„Aeroclubul Romaniei a fost implicat in ultima perioada in foarte multe actiuni sportive, cantonamente de pregatire a sportivilor legitimati la Aeroclubul Romaniei, concursuri nationale si internationale, cat si demonstratii aeriene. In cadrul acestor evenimente a fost utilizata toata flota de aeronave disponibila, precum si tot personalul navigant profesionist si tehnic al Aeroclubului.

Din motivele enumerate mai sus realizarea acestor filmari nu a mai fost posibila”, se arata in raspunsul oferit HotNews.ro de catre reprezentantii Ministerului.

Un obicei bun oprit de autoritati, dar continuat de forumisti

Din cauza ca aceste filmari au fost stopate, comunicatea celor pasionati de subiecte de infrastructura de pe cele doua forumuri mai sus mentionate a inceput sa organizeze chete pe internet si cu banii adunati au realizat, pe cont propriu, filmari aeriene cu tronsoanele de autostrada aflate in executie

in Romania.

Mai multe despre acest demers puteti citi aici sau pe pagina de Facebook a comunitatii – „Construim Romania”.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro