Sari direct la conținut

VIDEO Nou afront adus Rusiei în Kazahstan: „Aici e gustul libertății”

HotNews.ro
Reclama la ciocolata produsa in Kazahstan, Foto: Captura video
Reclama la ciocolata produsa in Kazahstan, Foto: Captura video

Rusia este ținta unui nou afront adus în Kazahstan, însă de data aceasta este vorba de unul mai puțin obișnuit: o reclamă la ciocolată.

O reclamă filmată pentru un brand de ciocolată din Kazahstan arată un rus obosit care trece granița pe jos prin munți, acesta fiind întâmpinat de un kazah călare în unul dintre costumele tradiționale ale țării aflate la frontiera de sud a Rusiei.

Kazahul îi întinde rusului o ciocolată, între cei doi urmând un dialog scurt:

„- Ce e asta?

– Asta e libertatea”.

Naratorul reclamei adaugă apoi un mesaj simplu: „Kazahstan. Simte gustul libertății”.

Amintim că la scurt timp după ce președintele Vladimir Putin a decretat mobilizarea parțială în Rusia pe 21 septembrie zeci de mii de ruși au luat cu asalt granița de sud a țării, încercând să treacă în Kazahstan și Georgia în contextul epuizării rapide a biletelor de avion pentru zborurile internaționale.

La doar o săptămână după decizia anunțată de Putin, guvernul de la Astana a adoptat o măsură de simplificare a procedurilor birocratice cu care se confruntă rușii care ajung în Kazahstan pentru ca aceștia să poată avea acces mai ușor la anumite servicii guvernamentale și bancare.

Însă în pofida mesajului din reclama cu „gustul libertății”, autoritățile kazahe au anunțat pe 25 septembrie că au prins 3 ruși care încercau să treacă ilegal frontiera, ocolind punctele de control vamal, afirmând că „infractorii vor fi predați părții ruse”.

Răcire puternică a relațiilor dintre Rusia și Kazahstan

Regimul președintelui kazah Kassym-Jomart Tokayev s-a distanțat treptat dar cât se poate de public de vecinul său de la nord după declanșarea „operațiunii militare speciale” de către Vladimir Putin pe 24 februarie, luând o serie de decizii care au stârnit consternare la Moscova.

Prima și probabil cea mai răsunătoare dintre acestea a fost anunțată de Tokayev însuși la jumătatea lunii iunie într-un interviu acordat televiziunii Rossiya-24 de la Moscova, el afirmând că guvernul de la Astana va respecta sancțiunile impuse de Occident împotriva Rusiei întrucât nu vrea să atragă măsuri și împotriva Kazahstanului.

„Sancțiunile sunt sancțiuni, nu ar trebui să le încălcăm”, le-a spus acesta jurnaliștilor ruși.

Ulterior, în luna august, ministrul kazah al Educației a anunțat că guvernul va elimina predarea obligatorie a limbii ruse din clasa întâi. Deși el a precizat că măsura se va aplica și limbii engleze, măsura nu a trecut neobservată la Moscova din cauza simbolismului său puternic.

Ivan Us, un cunoscut expert ucrainean de politică externă, a explicat într-un amplu interviu acordat HotNews.ro în luna aprilie că limba rusă este pretextul folosit de Moscova pentru a-și invada vecinii.

Kazahstanul vrea să exporte energie Europei

Pe 21 octombrie, ministrul kazah al Energiei a anunțat de asemenea că țara sa nu dorește să plătească gazele naturale rusești în ruble în contextul discuțiilor despre crearea unei piețe unice a petrolului și gazelor pentru Uniunea Economică Eurasiatică, un bloc comercial din care fac parte 5 foste state sovietice.

Anunțul acestuia a venit după ce Rusia a propus utilizarea rublei ca monedă de plată.

Ulterior, pe 7 noiembrie, Kazahstanul a anunțat că vrea să își crească exporturile de petrol ce ocolesc Rusia, prin porturile de la Marea Caspică.

Președintele Tokayev, care a cerut personal guvernului să redacteze planuri în acest sens, a justificat din nou măsură prin faptul că Kazahstanul nu dorește ca țara sa să fie la rândul său victima unor sancțiuni occidentale dacă nu le respectă pe cele impuse împotriva economiei ruse.

Însă analiștii politici și specialiștii din domeniul energetic afirmă că Kazahstanul vrea să devină un jucător major pe piața europeană în contextul în care UE a decis să își elimine dependența față de importurile energetice din Rusia.

Kassym-Jomart Tokayev și-a asigurat duminică un al doilea mandat de președinte, obținând 81,3% din voturile exprimate la alegerile anticipate pe care le-a convocat, unele cu rezultat dinainte cunoscut.

Urmărește ultimele evoluții din a 273-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro