Sari direct la conținut

VIDEO O răsturnare de situație: după luni de luptă dură, comandourile ucrainene au eliberat o fortăreață din est. În capcană, rușii au luptat până la ultimul om

HotNews.ro
VIDEO O răsturnare de situație: după luni de luptă dură, comandourile ucrainene au eliberat o fortăreață din est. În capcană, rușii au luptat până la ultimul om
Uzina eliberată din Vovceansk. Sursa: X/War Translated

În primăvară, forțele ruse au avansat rapid în Harkov și au ocupat poziții strategice în zonă, inclusiv o uzină din orașul Vovceansk. După o luptă sângeroasă, ucrainenii au reușit zilele trecute să o elibereze, scrie Forbes, o victorie care vine în contracurent cu situația complicată a Kievului pe front.

Pe 10 mai, trupele ruse au trecut granița la nord de orașul ucrainean Harkov. Avansând spre sud prin apărarea slabă a Ucrainei, rușii au ocupat rapid o mare parte din Vovceansk, un oraș cu o populație de 17.500 de locuitori înainte de război.

O lună mai târziu, pe fondul luptelor furibunde din Vovceansk, trupele ruse au capturat o fortăreață-cheie din centrul orașului din ce în ce mai devastat: uzina de agregate chimice PJSC Volceanski, un complex de 30 de clădiri din beton dur.

Uzina de agregate ar fi putut funcționa ca un fel de bază care să acopere forțele ruse care traversează râul Vovcea, chiar la sud de uzină. În schimb, a devenit o capcană.

Trupele ucrainene au ținut linia chiar în afara uzinei și apoi au contraatacat, avansând câteva străzi la nord de uzină și izolând-o de principala forță rusă, scrie Forbes.

„Lupte corp la corp cu inamicul”

A fost nevoie de trei luni epuizante, dar marți comandourile din cadrul Direcției ucrainene de informații – GUR – au eliberat în cele din urmă uzina, anihilând ultimii luptători ruși.

„Luptătorii GUR au efectuat o curățare sistematică a clădirilor uzinei, angajându-se în mod constant în lupte de contact cu inamicul în condiții de aglomerație densă”, a anunțat direcția. „În unele cazuri, forțele speciale ucrainene s-au angajat în lupte corp la corp cu inamicul”, au precizat oficialii.

„GUR a eliberat complet teritoriul uzinei de agregate Vovceansk și a distrus ocupanții în toate clădirile întreprinderii”, a adăugat direcția. Unii ruși au fost uciși; alții au fost capturați.

Nu este clar câți ruși mai erau în viață în uzină la momentul eliberării acesteia.

La începutul luptelor, însă, se pare că sute de ruși erau răspândiți în cele 30 de clădiri. Aceștia au beneficiat de sprijin din partea artileriei ruse amplasate la nord și ar fi primit provizii livrate de drone de mici dimensiuni.

Un „poligon de tragere”

În timpul luptelor, ucrainenii au lansat bombe, i-au hărțuit pe rușii din fabrică cu drone și lunetiști și au așteptat. Timp de luni de zile, uzina de agregate a fost – potrivit grupului de analiză ucrainean Deep State – ca un „poligon de tragere” pentru ucraineni, care puteau trage în ea după bunul lor plac și din toate direcțiile.

„Forțele armate ucrainene au avut plăcerea de a-i distruge pe ocupanți”, a notat Deep State.

Pe măsură ce ofensiva rusă din zona Vovceansk s-a diminuat în această vară, contraatacurile ucrainene au împins treptat linia frontului din oraș mai spre nord, lăsându-i pe rușii din uzina chimică și mai izolați decât înainte.

Direcția de informații a așteptat până când rușii supraviețuitori au fost epuizați și apoi a atacat complexul cu cel puțin patru echipe de comando separate. Aceștia au pătruns în uzină și au curățat-o cameră cu cameră în ceea ce Direcția a descris drept „o operațiune extrem de complexă și de reușită”.

Eliberarea uzinei PJSC Volceanski elimină pericolul (redus) pe care rușii din uzină îl reprezentau pentru forțele ucrainene care înaintau spre nord în zona controlată de ruși.

Este, de asemenea, o răzbunare pentru trupele ucrainene, care au fost țintele unor asedii urbane brutale de când Rusia și-a extins războiul împotriva Ucrainei.

INTERVIURILE HotNews.ro