Sari direct la conținut

VIDEO Parlamentarii au votat pentru remaniere de catifea. Cum a reusit Emil Boc si tripleta BVB sa-i ingenuncheze pe reformistii PDL

HotNews.ro
Emil Boc dupa sedinta PDL, Foto: Hotnews
Emil Boc dupa sedinta PDL, Foto: Hotnews

Premierul Emil Boc si tripleta Blaga-Videanu-Berceanu au reusit miercuri seara sa-si protejeze fotoliile si sa inchida gura reformistilor din partid. In sedinta cu grupurile parlamentare ale PDL, Boc impreuna cu garda veche a jucat la cacealma luandu-i prin surprindere pe acestia. Boc le-a oferit doua variante fie intreg Guvernul isi depune demisia, fie accepta o remaniere usoara. Pentru a se asigura ca parlamentarii cedeaza, Boc a cerut vot deschis „ca sa-i poata privi in ochi pe cei care trantesc Guvernul”. Deputatii si senatorii s-au predat cu arme si munitii si au votat pentru o remaniere simpla.

Premierul Emil Boc nu a prezentat in sedinta cu grupurile parlamnetare ale PDL nici un raport privind activitatea ministerelor asa cum asteptatu deputatii si senatorii ci a venit cu un bilant pe situatia economica a Romaniei.

Surse participante la sedinta au declarat pentru Hotnews.ro ca parlamentarii democrat liberali au asteptat conducerea partidului cu chestionare in care isi expuneau opinia care ministri trebuie sa plece. La propunerea deputatei Mihela Stoica s-au facut un fel de buletine de vot, completate de parlamentari care cuprindeau intrebarile urmatoare: „Care ministri ar trebui remaniati?”, „Considerati ca intreg cabinetul Boc trebuie sa-si depuna mandatul?”, „Ce parare aveti de ministerele PDL?”.

Chestionarele au fost completate de toti parlamentarii si depuse intr-o urna care i-a fost inmanata lui Emil Boc. Initiatoarea demersului Mihaela Stoica i-a cerut lui Boc sa le deschida in prezenta lor insa, acesta a refuzat motivand ca le va citi cand va singur.

Potrivit surselor participante la sedinta, dupa prezentarea raportului economic Emil Boc i-a luat prin surprindere si a anuntat ca PDL are doua variante. Boc a anuntat ca prefera sa-si depuna demisia impreuna cu toti ministri decat sa existe riscul ca parlamentarii PDL sa voteze motiunea de cenzura a opozitiei. Presedintele PDL a subliniat ca mai exista o a doua varianta si anume cea a unei remanieri.

Anuntul lui Boc i-a luat prin surprindere pe reformisti iar, vicepresedintele Ioan Oltean, cunoscut ca sustinator al garzii vechi, a intervenit imediat pledand pentru mentinerea premierului. „Domnul premier a incasat multe si a rezistat. In opinia mea nu se impune o demitere in bloc a intregului Guvern pentru ca riscam sa avem probleme cu opozitia. Decat sa venim acum cu un alt om, mai bine mergem mai departe asa”, ar fi spus Oltean.

Senatorii Mircea Andrei si Radu F Alexandru au pledat pentru o remaniere mica pentru a da satisfactie presei. Discursul lui Mircea Andrei a fost aplaudat de catre garda veche si sustinatorii acestuia.

Mircea Andrei: „Pentru Realitatea si Antena 3 si alegatorii astia care se uita la ei sa facem ca la un balon, sa dam o gaura si sa plece doi ministri. Vedem noi care sunt aia si dupa aia punem dopul si verificam sa nu rasufle”

Din tabara reformistilor, deputatul Sever Voinescu a fost cel mai transant. Voinescu a cerut ca intreg Guvernul in frunte cu Emil Boc sa-si depuna mandatul. Voinescu a pledat pentru demisia intregului Guvern sustinand ca Emi Boc nu poate ajuta relansarea partidului in sondaje.

Totodata presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase a prezentat o analiza sociologica SWOT care arata ca PDL are doua optiuni: Depunerea mandatului care implica riscul ca partidul democrat liberal sa intre in opozitie sau o remaniere drastica.

Si vicepresedintele Raluca Turcan a subliniat ca este nevoie de o remnaiere guvernamentala serioasa pentru a reface increderea publica in partid. Turcan a avertizat ca in caz contrar PDL se va confrunta cu situatia penibila ca proprii parlamentari sa voteze motiunea de cenzura a opozitiei.

Parlamentarii au solicitat sa se supuna la vot secret cele doua variante discutate si anume depunerea mandatului de catre intregul Guvern si remanierea ministrilor. Premierul a refuzat votul secret pe motiv ca „vrea sa-i priveasca in ochi pe cei care voteaza plecarea Guvernului”.

Demisia intregului Cabinet Boc a intrunit in vot deschis doar 6 voturi pentru si 12 abtineri din aproximativ 150 de parlamentari prezenti la sedinta. Printre cei care au votat pentru plecarea intregului Guvern au fost Sever Voinescu si Elena Udrea. Remanierea Guvernului a fost votata in majoritate.

Conform surselor citate, in sedinta nu s-a spus nici un cuvant despre ministri care ar putea sa fie remaniati. Emil Boc i-a anuntat pe parlamentari ca „asa cum prevede Constitutia il voi anunta inainte pe presedintele Traian Basescu ce propuneri voi face pentru remaniere”.

La finalul sedintei Boc a declarat scurt si sec: „Am discutat cu parlamentarii PDL soarta guvernului. Am analizat doua alternative: depunerea mandatului intregului Cabinet sau continuarea cu un Guvern remaniat. Optiunea luata a fost cea de-a doua. Maine se va stabili in Colegiul Director”.

Singura optiunea pe care o mai au deputatii si senatorii reformisti este sa asteapte cuminti ca Boc sa vina cu lista remaniabililor in plic la sedinta Colegiului Director programata joi la ora 16:00.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro