Sari direct la conținut

​​​ VIDEO Piața locuințelor Green Homes din România a depășit valoarea de 4 miliarde de euro. Ce potențial de creștere există pe acest segment?  

​​​ VIDEO Piața locuințelor Green Homes din România a depășit valoarea de 4 miliarde de euro. Ce potențial de creștere există pe acest segment?  
Iulia Iana, Director de Marketing, HILS Development Foto: HILS Development

Peste 18.000 de locuințe din România sunt certificate Green Homes sau se află în curs de certificare, cu o valoare totală de peste 4 miliarde de euro, conform celor mai recente date făcute publice de către Romania Green Building Council (ROGBC). Dar ce presupune să locuiești într-una dintre cele peste 18.000 de locuințe Green Homes? Alocă-ți 5 minute de lectură, află care sunt avantajele unei locuințe sustenabile, precum și detalii despre unul dintre cele mai recente proiecte rezidențiale pre-certificate Green Homes din București, HILS Sunrise din zona de est a Capitalei.  

Care sunt criteriile de certificare pentru o locuință verde? 

Numărul locuințelor certificate Green Homes din România a ajuns la peste 18.000 în ultimii 10 ani, conform celor mai recente date făcute publice de Romania Green Building Council, entitatea care gestionează din 2014 certificările Green Homes la nivel național. Pe scurt, certificarea Green Homes reprezintă un instrument care măsoară performanțele din perspectiva sustenabilității proiectelor rezidențiale încă din etapa de proiectare, pornind de la principiul „nu poţi îmbunătăţi ceea ce nu poţi măsura”. Certificarea Green Homes este liderul sistemelor de certificare aplicabile la nivelul clădirilor rezidențiale și este recunoscut la nivel internațional și apreciat de către Comisia Europeană ca model de bune practici. Certificarea încurajează construirea de locuințe de calitate mai bună, mai sănătoase, mai confortabile și cu beneficii financiare pentru locatari. 

”Certificarea Green Homes este angajamentul HILS Development pentru comunitatea din proiectul HILS Sunrise – către locuințe mai eficiente energetic, cu impact redus asupra mediului și cu beneficii financiare pentru rezidenți. Prin proiectul HILS Sunrise, ne dorim să oferim nu doar un spațiu de locuit, ci și un stil de viață sustenabil, adaptat nevoilor actuale și viitoare ale comunității. Calitatea vieții locuitorilor înseamnă confort, sănătate și economie de resurse, iar pre-certificarea Green Homes reflectă aceste valori, fiind o garanție a faptului că HILS Sunrise este un proiect care aduce beneficii reale pe termen lung atât pentru oameni, cât și pentru mediu.” — Iulia Iana, Director de Marketing, HILS Development. 

„Piața locuințelor verzi din România cunoaște o creștere semnificativă, reflectând o schimbare importantă în preferințele consumatorilor și în abordarea dezvoltatorilor. Depășirea pragului de 4 miliarde de euro în valoarea locuințelor certificate sau în curs de certificare Green Homes demonstrează nu doar potențialul acestui segment, ci și angajamentul tot mai puternic al industriei față de principiile construirii sustenabile. Pe măsură ce conștientizarea asupra importanței clădirilor verzi crește, anticipăm o accelerare și mai mare a acestei tendințe în anii următori”, ​​spune Monica Ardelean, Director Executiv, Romania Green Building Council. 

Alături de certificarea Green Homes​ dedicată sectorului rezidențial​, alte două cel mai des întâlnite sisteme de certificare pentru zonele de clădiri​, birouri​, retail​ sau mixed-use,​ sunt BREEAM și LEED. Toate cele trei sisteme de certificare sunt voluntare și sunt recunoscute la nivel national și international în ceea ce privește evaluarea și clasificarea performanței mediului construit.  

Ce a însemnat pentru HILS Sunrise procesul de pre-certificare Green Homes? 

Proiectul rezidențial HILS Sunrise, dezvoltat de HILS Development în zona de est a Bucureștiului pe un fost teren industrial de 15​​.000 mp, a trecut printr-o serie de verificări și simulări precum simularea energetică, analize de sol pentru identificarea riscului de contaminare și analiza LCA (Life Cycle Assessment) pentru a reduce impactul de mediu al materialelor folosite și o serie de alte verificări. HILS Sunrise este astfel, în acest moment, primul proiect rezidențial din zona de est a Capitalei care a obținut pre-certificarea Green Homes. Procesul s-a desfășurat pe parcursul a 3 luni și reprezintă o investiție totală de 3 milioane de euro, care include atât costurile de pre-certificare, cât și investițiile în tehnologii și facilități necesare conformării la standardul Green Homes.  

Principalele avantaje ale unei locuințe HILS Sunrise, pre-certificată Green Homes 

O locuință în HILS Sunrise înseamnă o casă luminoasă, bine ventilată și cu o acustică bună. Datorită investițiilor realizate de către HILS Development, compania antreprenorială care a demarat proiectul rezidențial, locuințele HILS Sunrise sunt performante energetic printr-un mod inovator de utilizare a energiei regenerabile. Pre-certificarea Green Homes atestă faptul că HILS Sunrise are un impact minim asupra mediului înconjurător, garantează un nivel ridicat de confort pentru viitorii rezidenți și asigură un mediu sănătos de trai, atât în interiorul locuințelor – datorită materialelor de construcție folosite, cât și în comunitatea creată – prin accesul la spații verzi generoase. 

HILS Sunrise revitalizează un teren industrial dezafectat, cu impact pozitiv asupra întregii comunități, iar cele 4 clădiri care însumează 704 apartamente vor avea o performanță energetică ridicată și acces la surse de energie regenerabilă – panouri fotovoltaice. Alături de acestea, alte avantaje pe care HILS Sunrise le aduce viitorilor săi locatari sunt:  

  • Transport sustenabil: HILS Sunrise este prevăzut cu stații pentru încărcarea mașinilor electrice și alte măsuri pentru încurajarea soluțiilor de mobilitate sustenabilă. 
  • Mediu interior mai sănătos: materialele şi finisajele au conţinut redus de compuşi organici volatili toxici, pentru o calitate superioară a mediului interior şi impact pozitiv asupra sănătăţii locuitorilor. 
  • Pentru a diminua efectul de insulă de căldură urbană, care accentuează canicula și valurile de căldură din spațiile locuite, HILS Sunrise va beneficia de un sistem eficient de irigații, de spații verzi cu plante ușor adaptabile și mentenanță redusă, și de terase în culori deschise. 
  • Economii substanțiale în costurile de finanțare și administrare ale locuințelor: dobânzi mai mici pentru creditele verzi și costuri reduse pentru consumul de energie.  

Complexul rezidențial HILS Sunrise aflat în Bd. Theodor Pallady 57A își așteată primii locatari în 2026, atunci când urmează să fie date în exploatare primele locuințe.   

Sustenabilitatea, viitorul pieței rezidențiale din România 

Sustenabilitatea clădirilor rezidențiale a devenit unul dintre cele mai des dezbătute subiecte din sectorul imobiliar, de interes atât pentru investitori, dezvoltatori imobiliari, cât și pentru locatari, în special la nivelul principalelor centre urbane din țară. Conceptul face parte și din strategia HILS Development de a devolta proiecte rezidențiale cu impact redus asupra mediului, care​​ regenerează ariile urbane abandonate și susțin comunități sustenabile.  

Află mai multe despre proiectul HILS Sunrise și despre dezvoltările rezidențiale sustenabile din zona de Est a Capitalei. 

Despre HILS Development 

HILS Development este compania de dezvoltări rezidențiale și mixed-use, fondată de către Ionuț Negoiță, cu o experiență de peste 19 ani în domeniul imobiliar și 11.000 de locuințe construite și vândute în București. Misiunea companiei este de a construi noi comunități și a crea condiții de locuire pentru un trai de calitate.  

Viziunea HILS Development de dezvoltare a comunității prin proiecte rezidențiale și de tip mixed-use se extinde pe un orizont de 20 de ani. În prezent, HILS Development gestionează șase proiecte de mari dimensiuni în București – HILS Sunrise, HILS Pallady, HILS Brauner, HILS Republica, HILS Splai și HILS Titanium – și finalizează peste 1.000 de apartamente anual.  

Articol susținut de Investing in Property