Sari direct la conținut

VIDEO Primul mesaj al lui Cătălin Drulă după ce a preluat șefia USR în urma demisiei lui Cioloș: "Vom face opoziție pe bune. Coaliția contrafirii are zilele numărate" / Cine este Cătălin Drulă

HotNews.ro
Catalin Drula, Foto: Agerpres
Catalin Drula, Foto: Agerpres

USR va face „opoziție pe bune”, iar „coaliția contra firii are zilele numărate”, a declarat marți Cătălin Drulă, cel care a preluat conducerea interimară a partidului după demisia lui Dacian Cioloș.

Este primul mesaj transmis de Drulă după demisia lui Dacian Cioloș.

Drulă le-a mulțumit lui Dacian Cioloş şi Dan Barna, spunând că fără ei această fuziune nu ar fi existat și făcând apel la unitatea partidului.

El a mai afirmat că are mare încredere în viitorul USR, care va face opoziție pe bune și a precizat că partidul va avea echipe de monitorizare pentru fiecare instituție a statului:

  • „USR va face opoziţie pe bune. Vom lupta cu un sistem care face o prioritate din clientelism, nu din bunăstarea ţării.
  • Vom arăta unde se risipeşte resursa bugetară şi vom veni cu soluţii concrete pentru a acoperi aceste găuri negre”.

Cătălin Drulă a mai spus că partidul „va face opoziţie pe tot terenul” şi, imediat ce situaţia epidemiologică o va permite, membrii USR vor ieși din nou în stradă:

  • „Ne reconectăm la oameni, facem opoziţie, propunem politici publice reformiste şi pregătim guvernarea din 2024. Toate aceste proiecte şi altele despre care vom vorbi în perioada următoare sunt în pregătire. Vom munci uniţi ca să oferim României alternativa pe care o merită.
  • Zilele confortului în această coaliţie disfuncţională s-au terminat. Au fost prea multe luni de miere şi s-a văzut că PNL şi PSD nu sunt în stare să conducă România.
  • Coaliţia contra firii are zilele numărate”.

Întrebat dacă va candida pentru un mandat plin de președinte al USR, Cătălin Drulă a spus că nu a luat încă o decizie.

Cătălin Drulă a preluat funcția de președinte interimar al USR, având în vedere că, potrivit statutului partidului, în cazul demisiei președintelui funcția este preluată de vicepreședintele care a obținut cel mai mare număr de voturi la ultimul congres. Acesta este Cătălin Drulă.

Următorul pas ar fi declanșarea procedurii de organizare a unui congres extraordinar al USR, pentru alegerea unui nou președinte.

Reamintim că luni Biroul Național al USR – dominat de echipa lui Dan Barna – a respins noul program de reforme în partid propus de Dacian Cioloș, de care actualul președinte al USR a condiționat rămânerea la șefia partidului. Pentru proiectul lui Cioloș au votat 11 din cei 25 de membri ai conducerii partidului.

În aceste condiții, Dacian Cioloș a demisionat de la șefia USR. El a spus că este o decizie firească și de bun simț, din moment ce programul său a fost respins.

Cioloș a mai spus că nu mai are de gând să candideze pentru funcția de președinte al formațiunii, pentru că „nu are rost”, și nici să reînființeze vechiul Plus.

„Nu puterile mi-au lipsit mie, ci încrederea că putem colabora împreună. Puterea nu trebuie să o concentreze un singur om. Şi în USR nu cred că va reuşi nimeni, niciun om, nici din afară, să concentreze puterea şi de unul singur să ducă partidul într-o anumită direcţie”, a afirmat Cioloș.

El a precizat că va rămâne în partid și și-a îndemnat colegii să nu plece din USR, și „să continue să se bată pentru ca acest partid să se modernizeze”.

Dacian Cioloș a fost ales președinte al USR PLUS în 1 octombrie 2021, cu 19.603 voturi (50,9%), față de 18.908 de voturi (49,1%) pe care le-a obținut contracandidatul său, Dan Barna, voturile fiind exprimate online. Rezultatul a fost validat apoi la congres.

Cine este Cătălin Drulă

Cătălin Drulă are 41 de ani și este la bază IT-ist. El a fost ministru al Transporturilor timp de 9 luni, cât a durat coaliția de guvernare PNL-USR și UDMR.

Alături de alți forumiști pasionați de infrastructură, în mai 2015 Cătălin Drulă a fondat Asociația Pro Infrastructura, devenită între timp una din cele mai active și credibile voci din societatea civilă pe domeniu. După căderea Guvernului Ponta, în noiembrie 2015, Drulă a fost unul dintre cei 20 de reprezentanți ai societății civile chemați la Cotroceni la discuții cu președintele Klaus Iohannis. În acele zile, în care se discuta mult despre un guvern de tehnocrați și persoane apolitice, Drulă apărea pe mai multe liste neoficiale ca un posibil candidat la funcția de ministru al Transporturilor.

Odată cu conturarea Guvernului Cioloș, Drulă a fost cooptat în funcția de consilier personal al premierului pe probleme de infrastructură și ceda orice poziție în cadrul asociației Pro Infrastructura. Timp de circa 10 luni, cât a ocupat funcția de consilier al premierului Cioloș, Drulă a fost adesea în contre cu conducerea companiei de drumuri și cu miniștrii Transporturilor care s-au perindat pe tema implementării unor proiecte de infrastructură.

Reclamat la DNA pentru prea multă… transparență

Din acea perioadă merită de amintit și un alt episod: Drulă a fost reclamat la DNA de către unii angajați ai Companiei de Drumuri pentru prea multă… transparență. Drulă comunicase pe Facebook care e stadiul proiectelor de pe Centura București.

În octombrie 2016, Drulă renunța la funcția sa de consilier al premierului Cioloș și anunța că intră în USR și candidează pentru un loc la Camera Deputaților. Drulă a fost ales deputat și a fost atât membru în Comisia de Transporturi, cât și președinte al Comisiei de pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor.

„Rădoi, nu mai merge, s-a terminat!”

Drulă a devenit ministru al Transporturilor în Guvernul Cîțu în decembrie 2020. Una dintre deciziile sale importante a fost demolarea chioșcurilor de la metrou administrate de firma sindicatului condus atunci de Ion Rădoi. Drulă a declarat „război mafiei de la metrou”, iar în primăvara anului trecut bucureștenii s-au trezit cu metroul blocat din cauza grevei sindicaliștilor.

Atunci, Cătălin Drulă le cerea scuze bucureștenilor pentru că zeci de miniștri ai Transporturilor „au lăsat să se formeze un buboi enorm, o mafie la metrou” și a avut un mesaj tranșant pentru „liderul de cartel” Ion Rădoi: „Rădoi, nu mai merge! S-a terminat, ceea ce ai făcut zeci de ani nu mai merge!”.

„Nu pot să spun că-i om, e un câine acest Drulă”

Un alt moment a fost legat de apariția numelui lui Cătălin Drulă în stenograme ale DNA, în vara lui 2021.

Senatorul PNL George Stângă și președintele Consiliului Județean Prahova, Iulian Dumitrescu, au fost înregistrați de procurorii DNA chiar în biroul ministrului Transporturilor în timp ce îi cereau lui Cătălin Drulă să îi păstreze în funcție pe șefii Asociației Române de Salvare a Vieților Omenești pe Mare și Administrației Fluviale a Dunării de Jos Galați, după cum rezultă din propunerea de arestare preventivă transmisă de procurorii DNA Tribunalului Constanța, consultată de G4Media.ro.

Dumitru Ciobanu, fost general SIE în anii 90, apare și el în stenogramele DNA. Administratorul uneia dintre firmele de apartament care intermediau tranzacțiile cu nave îi spune fostului general SIE că întâmpină probleme la Drulă și că ”este o problemă cu acest om care e un câine” și pentru care trebuie ”găsită o soluție”:

  • ”(…) dar este totuși o problemă cu acest om, care nu pot să spun că-i om, e un câine, acest Drulă, și trebuie să găsim o soluție pentru el”.

„Florine, s-a terminat! Te agăți de putere, dar România nu te mai vrea”

Cătălin Drulă a intrat în conflict și cu premierul Florin Cîțu. De altfel, în conferința de presă din septembrie 2021 în care își făcea bilanțul ca ministru, Cătălin Drulă spunea:

  • „Plec din cauza unui premier iresponsabil și incapabil să înteleagă ce înseamnă să conduci un guvern. Un premier despre care am spus odată că e zombie politic, care e terminat. Da, Florine, s-a terminat! Te agăți de putere, dar România nu te mai vrea”.

El mai spunea că Florin Cîțu este „un șef de guvern toxic pentru România”.

CITEȘTE ȘI: Bilanțul lui Cătălin Drulă la Ministerul Transporturilor după cele 9 luni de mandat

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro