Sari direct la conținut

VIDEO Probleme pentru Ucraina: Rușii au început să distrugă echipamente primite din Occident cu arme cu rază lungă

HotNews.ro
Obuzier M109, Foto: Captura video
Obuzier M109, Foto: Captura video

Forțele armate rusești au început să atace cu arme cu rază lungă unele din echipamentele americane primite recent de Ucraina în contextul în care Rusia încă beneficiază de o superioritate covârșitoare în ceea ce privește armamentul convențional.

O înregistrare video publicată de ministerul rus al Apărării în care prezintă atacarea unui obuzier M109 arată cât de vulnerabile pot fi echipamentele occidentale în fața unor atacuri de la distanță, chiar și în condițiile în care Forțele Aeriene Ruse nu au reușit să obțină superioritatea aeriană deasupra Ucrainei nici după a 104-a zi a războiului.

Înregistrarea a fost redistribuită pe Twitter de jurnalistul german Julian Röpcke, acesta notând că ea arată cât de urgent au nevoie forțele armate ucrainene de tehnică militară grea din partea aliaților occidentali și că Rusia încă se bucură de o superioritate de 10 la 1 în ceea ce privește armamentul convențional.

Obuzierul văzut în imagini, un model M109A3GN, este versiunea norvegiană a obuzierelor autopropulsate M109 de fabricație americană produs de la începutul anilor 1960. Îmbunătățit și modernizat constant de-a lungul anilor, el este în continuare considerat o armă de încredere pentru sprijinirea brigăzilor de armură și infanterie mecanizată.

Potrivit The Kyiv Independent și a altor surse, Norvegia ar fi donat Ucrainei 20 de obuziere M109A3GN. Fotografii cu unele dintre acestea au fost distribuite pe Twitter și alte rețele de socializare.

Ucraina are nevoie de armament greu pentru a contracara noua strategie adoptată de armata rusă

După înfrângerile umilitoare suferite în primele zile ale războiului care au forțat ministerul Apărării de la Moscova să își retragă forțele din regiunile Kiev și Cernihiv la sfârșitul lunii martie în vederea unui atac mai concentrat în Donbas, armata rusă și-a schimbat strategia, optând pentru bombardamente sistematice devastatoare înainte de a încerca să avanseze.

„Ei distrug totul și apoi avansează prin ruine”, a explicat Serghei Haidai, guvernatorul regiunii Luhansk, într-un interviu acordat la sfârșitul lunii mai corespondentului de război al Politico în Ucraina, Cristopher Miller.

„Predomină schimburile de focuri peste văi, dealuri și râuri. Cei cu cele mai mari arme vor câștiga probabil. Rusia are avantajul în momentul de față”, nota Miller la momentul respectiv într-un reportaj realizat în regiunea Luhansk.

Președintele american Joe Biden a anunțat pe 1 iunie că SUA vor trimite Ucrainei lansatoare multiple de rachete HIMARS (The High Mobility Artillery Rocket System) însă că rachetele pe care le vor furniza Kievului vor avea o rază de doar 80 de kilometri, cu mult sub cea maximă de 480 de km.

Administrația democrată de la Washington se teme că lovirea unor ținte militare aflate pe teritoriul Rusiei ar putea duce la o escaladare a conflictului și oferi Moscovei pretextul de a folosi arme chimice sau de distrugere în masă în Ucraina.

Ucraina estimează că are nevoie de 60 de lansatoare multiple de rachete pentru a înfrânge Rusia, cu mult sub numărul promis deocamdată de Statele Unite și Marea Britanie.

Ministrul rus al Apărării Serghei Șoigu a declarat marți că Rusia a „eliberat complet zonele rezidențiale din Severodonețk” și că forțele armate ruse ar controla 97% din teritoriul regiunii Luhansk.

Urmărește ultimele evoluții din a 104-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro