VIDEO PwC CFO Event 2022. Care sunt așteptările directorilor financiari privind evoluția afacerilor în 2023? Principalele declarații
- Redactia Hotnews
54% dintre directorii financiari sunt cu adevărat îngrijorați de faptul că instabilitatea economică, condițiile turbulente de pe piață și situația geopolitică îi vor împiedica să își atingă obiectivele, iar aproape 60% consideră că automatizarea sarcinilor și digitalizarea un subiect foarte important. Sunt doar două din rezultatele celei de-a doua ediții a sondajului CFO Insights Survey, realizat de PwC România, despre principalele provocări și așteptări ale directorilor financiari pentru 2023. Aceste rezultate, dar și alte subiecte au fost dezbătute la CFO Event 2022 on Finance Transformation.
Urmăriți înregistrarea evenimentului mai jos:
Principalele declarații:
Dinu Bumbăcea, CMP România
Schimbările sunt majore, mai ales în cazul funcțiillor financiare, care au trebuit să țină pasul cu modificările din mediul de afaceri. Tehnologiile au un rol important în această transformare pentru că au schimbat modul de lucru și modul în care interacționăm și joacă un rol important în funcția financiară. Ce urmează? Alte schimbări chiar mult mai rapide față de cum eram obișnuiți. Tot contextul global – războiul, schimbările climatice, schimbarea în generații, burnout-ul, flexibilitatea modului în care lucrăm – vor aduce noi transformări în companii care vor trebui să își adapteze modelele de business.
Dan Bucșa, Chief CEE Economist at UniCredit Bank AG
Anul 2022 a fost unul bun pentru creștere și am văzut în unele țări cum au crescut investițiile fixe și printre aceste țări se numără și România. Dacă intrăm într-o recesiune mică în iarnă, va însemna că anul viitor creșterea va fi mult mai mică. Ne așteptăm ca România să crească cu 1%, dacă zona euro are o creștere de 0%. Dacă zona euro se contractă cu 1-3% și România va fi în recesiune de asemenea. De ce? Acest lucru se întâmplă deoarece consumatorii sunt mai reticenți cu cheltuielile. În același timp și companiile sunt sceptice în a face stocuri. Iar în al treilea rând cheltuieli publice vor fi mai mici șii vor fi mai puțini bani pentru investiții. Cu toate acestea România se află printre cele trei țări care vor primi fonduri suplimentare(new money), pe lângă Croația și Bulgaria.
Creșterile salariale vor depăși rata inflație în 2023, iar acest lucru va impulsiona consumul în a doua parte a anului. Anul acesta rata inflației va depăși creșterile salariale.
Sectorul industrial este rezilient, cu excepția industriilor care depind de energie. România nu riscă să aibă o bulă imobiliară. Piața imobiliară din România este mai ieftină față de piețe din vecinătate.
Inflația și ratele dobânzilor sunt aproape de un nivel maxim, iar ratele dobânzilor vor rămâne ridicate pe termen mediu (2023-2024).
Cursul va fi stabil. Maximul pe care îl vom putea vedea este anul viitor de la actualul curs de 4,90 la 5,10, odată ce inflația va scădea. BNR va continua să intervină pentru a mențiune cursul euro – leu cât mai stabil.
Monica Movileanu, Partner PwC Romania
Am desfășurat anul acesta două studii: CFO Insights Survey, în 9 țări și am intervievat peste 300 de CFO și am mai demarat un alt studiu cu CIMA în 5 țări cu peste 227 cu angajați sub nivelul de CFO.
În urma celor două studii am observat 4 tendințe: digitalizarea și automatizarea, examinarea cu atenție a capacităților necesare pentru forța de muncă a viitorului, turbulența este noua normalitate și importanța componentei ESG (mediu, social și guvernanță).
93% dintre CFO consideră digitalizarea și automatizarea cel mai important subiect pentru îmbunătățirea funcției financiare. Dacă ne uităm la zonele cu cel mai mare potențial pentru automatizare vedem că 82% dintre CFO consideră că e posibilă în management reporting.
În ciuda pandemiei am observat că firmele vor să investească în ERP. 49% dintre companii vor să actualizeze sistemele ERP.
Întrebați care au fost cele mai importante îmbunătățiri revoluționare din finanțe în ultimii doi ani, 33% dintre CFO au menționat implementarea tehnologiilor (AI, Cloud și altele).
Cele mai importante competențe sunt în opinia a 71% din CFO cele sociale (soft skills).
Belgin Bactali, CFO Cargus
În ceea ce privește automatizarea din cadrul companiei Cargus, procesul a început prin a ne uita la munca care este repetitivă, munca care este legată de numeroase sisteme. Am început acum 3 ani acest proces de analiză. Scopul a fost să petrecem mai puțin timp cu gestionarea datelor și să îmbunătățim competențele angajaților. În condițiile în care avem mulți clienți și furnizori a devenit copleșitor să analizăm atât de multe date și să ne ocupă de atât de multe operațiuni. Introducerea roboților a fost o soluție rapidă. Și extindem acest proces la gestionarea flotei. Un sigur robot poate face mai multe sarcini în același timp, dar trebuie planificat inteligent. Am reușit să reducem timpul alocat pentru anumite operațiuni de la 8 ore pe zi la 2 ore pe zi cu ajutorul roboților.
Suntem foarte atenți la ce înseamnă automatizarea în ceea ce privește sistemele noastre ERP, astfel încât să ne facem viața mai ușoară. Un exemplu în acest sens este legat de furnizorii noștri. Le putem oferi posibilitatea să își ia propriile facturi direct din sistemul nostru pentru că avem un număr foarte mare de furnizori.
Ionuț Sas, VP Tax & Treasury UiPath
Legat de procesul de automatizare trebuie să ne mișcăm mult mai rapid și poate părea cinic, dar cel puțin 20% din atribuțiile unui job poate fi automatizat. Totuși scopul nostru este să punem în valoare omul, nu neapărat să optimizăm costurile în cadrul organizației. În mod normal la început mergem la Chief Information Officer/ Chief Tehnological Officer pentru a demonstra că produsul nostru este bun. Apoi constatăm că produsul nostru poate fi extins în întreaga companie. Urmărim atent transformarea componentei financiare și cum poate funcționa tehnologia în acest domeniu.
Maxence Didier-Vial, CFO Edenred
Am venit în România în ianuarie 2021 și am decis să lasăm câteva inițiative care fac parte dintr-un plan global de transformare. Am făcut o analiză în trei pași. În primul rând am analizat oamenii, pentru că trebuie să ai omul potrivit în locul potrivit. Al doilea pas a fost să întelegem procesele: care sunt manuale și care pot fi îmbunătățite. Și ultimul pas a fost analizarea sistemului: ce tip de sistem folosim și ce avem nevoie pentru viitor. Pe baza acestei analize am definit cererile. Iar aceste nevoi sunt cam aceleași: în primul rând eficiența, în al doilea rând este productivitatea (cum îmi pot măsura performanța echipei mele), și în al treilea rând cum ne putem îmbunătăți poziția companiei (gestionarea cash-ului).
Martin Sédo Carola, LucaNet, Channel Development Manager
Prin optimizarea timpului alocat putem ajuta managementul să ia decizii mai rapid pentru a crește nivelul de competitivitate. CFO-ul și angajații din departamentul financiar petrec 70% din timpul lor pentru a genera situații financiare. Folosirea sistemul ERP este de mare ajutor și poate furniza date de calitate. Astfel, poate fi evitată situația în care fiecare departament furnizează date diferite. În același timp, există și mai multă transparență, iar companiile pot anticipa nevoile clienților lor.
Lionel Van Dongen, Head of EMEA Cloud Economics Partnership Development AWS
De ce Cloud va fi noul normal? Pentru că aproape 30% dintre costuri pot fi reduse prin mutarea datelor în Cloud. Acest procent nu este unul pe care îl obții ușor. Un alt beneficiu pe care îl ai pentru mutarea în Cloud este productivitatea. Mă refer la volumul de lucru pe care îl presupune mutarea în Cloud care reduce nevoia de personal alocat cu 50%. Mutarea în Cloud înseamnă și reducere expunerii datelor pe internet, precum și creșterea agilității cu 37%. Dar în cele din urmă înseamnă schimbarea din modelului de business CapEx în OpEx.
Anca Macovei, Director PwC Romania
Automatizarea este cheia eficienței. Unele companii au reușit să automatizeze o mare parte din procesele financiare și fiscale și economisesc timpul care era alocat activităților repetitive. Astfel se pot concentra pe activități care aduc mai mult plusvaloare. De aceea automatizarea este foarte importantă. Așadar, vă voi da câteva exemple de procese care pot fi automatizate: rapoartele de TVA, o abordare inovativă pentru a rezolva probleme clienților, implementarea SAF-T sau implementarea sistemului național privind factura electronică RO e-Factura.
Mircea Bozga, Partner PwC Romania
Vă aduceți aminte incertitudinile de acum 10 ani? Nivelul de incertitudine, nivelul de schimbare prin care trecem acum este total diferit față de acum 10 ani. Rolul nostru este să fim proactivi, să aducem oamenii împreună, astfel încât aceștia să comunice, să simplificăm lucrurile. Un posibil cadru de lucru este gestionarea riscurilor companiei. Motivul pentru acest lucru este cum întâlnim obiectivele companiei. Ne uităm la riscuri dintr-o perspectivă negativă, dar în realitate este un instrument bun pentru a comunica pentru că ai într-un singur loc toate informațiile legate de organizație. Aproape 80% dintre liderii de afaceri spun că a ține pasul cu viteza digitalizării și a altor transformări reprezintă o problemă de risk management.
Articol susținut de PwC România