Sari direct la conținut

​VIDEO Racheta SpaceX, cu patru astronauți la bord, a decolat cu succes spre Staţia Spaţială Internaţională

HotNews.ro
Racheta SpaceX, Foto: Hotnews
Racheta SpaceX, Foto: Hotnews

O rachetă a SpaceX a decolat duminică noaptea de la centrul spaţial Kennedy din Florida cu patru astronauţi la bord, spre Staţia Spaţială Internaţională (ISS). Decolarea a fost transmisă în direct pe site-ul agenţiei spaţiale americane NASA.

Capsula Dragon cu patru astronauţi în interior s-a separat cu succes de racheta Falcon 9 a companiei SpaceX la scurt timp după lansarea acesteia duminică seara de la centrul spaţial Kennedy din Florida şi se află pe orbită, urmând să ajungă marţi la în jurul orei 04:00 GMT pe ”laboratorul spaţial” care orbitează la aproximativ 400 de kilometri deasupra Pământului şi anul acesta sărbătoreşte 20 de ani, informează EFE, citată de Agerpres.

La bordul navei se află astronauţii NASA Michael Hopkins, Victor Glover şi Shannon Walker, împreună cu Soichi Noguchi de la agenţia spaţială japoneză JAXA, care îşi încep misiunea de şase luni spre şi de pe ISS.

La sosirea la Staţia Spaţială Internaţională şi după o călătorie în care capsula, care s-a detaşat de rachetă, va atinge o viteză de 27.000 de kilometri pe oră, cei patru astronauţi – Michael Hopkins, Victor Glover şi Shannon Walker de la NASA şi Soichi Noguchi de la agenţia spaţială japoneză JAXA, – vor fi primiţi de Kate Rubins, de la NASA, şi de ruşii Serghei Râjikov şi Serghei Kud-Svercikov şi vor rămâne acolo şase luni.

Racheta Falcon 9 reutilizabilă cu capsula Dragon deasupra a fost lansată luni la ora 00:27 GMT, iar după aproximativ un sfert de oră, capsula, numită Resilience, s-a separat de rachetă, din care o parte a coborât cu succes pe o platformă din Atlantic.

Falcon 9 ar fi trebuit să decoleze sâmbătă în jurul orei locale 20:00, dar atât SpaceX, cât şi NASA au decis să amâne decolarea până duminică din cauza vremii nefaste cauzate de fenomenul tropical Eta, care a traversat nordul Floridei cu ploi abundente care au provocat inundaţii.

Este al doilea zbor cu echipaj uman asigurat de SpaceX, o companie privată fondată de antreprenorul Elon Musk, după lansarea istorică a astronauţilor Bob Behnken şi Doug Hurley în luna mai la bordul unei nave spaţiale Crew Dragon, aminteşte DPA, citată de Agerpres.

Misiunea lor Demo-2 a reprezentat prima lansare din Statele Unite în aproape un deceniu şi prima dată când o firmă privată, mai degrabă decât o agenţie spaţială guvernamentală, a trimis oameni pe orbită. Pentru SpaceX, aceasta este ultima demonstraţie majoră necesară înainte ca NASA să-i certifice sistemul de nave spaţiale pentru zboruri regulate cu echipaj uman, pregătind, de asemenea, calea pentru posibile zboruri turistice.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro