VIDEO Radu Florescu, Centrade/Saatchi&Saatchi: Pentru 2011 asteptam o crestere mica, de circa 5%. Companiile lucreaza in continuare cu planuri de marketing pentru perioade scurte
„Pentru 2011 asteptam o crestere mica, de circa 5%”, desi instabilitatea din economie nu permite estimari realiste privind piata de publicitate, iar companiile continua sa lucreze cu planuri de marketing pentru perioade scurte, spune Radu Florescu, CEO al grupului de comunicare Centrade/Saatchi&Saatchi. Dar „din septembrie am avut semnale mai bune in ceea ce priveste piata publicitatii”, a afirmat el, joi, in studioul HotNews.ro.
- Vezi aici discutia online cu cititorii HotNews.ro purtata de Radu Florescu
Radu Florescu in studioul HotNews.ro:
- Radu Florescu, 49 de ani, a fondat in 1990 compania Centrade, care in 1992 s-a afiliat la reteaua internationala Saatchi&Saatchi. Este CEO al grupului Centrade/Saatchi&Saatchi, care reuneste acum agentia de publicitate Saatchi&Saatchi, agentia media Zenith Media, agentia Saatchi&Saatchi X (BTL), agentia de relatii publice Saatchi&Saatchi PR, Cable Direct si casa de productie Pantone. Este, intre altele, membru fondator al IAA (International Advertising Association) Romania si cofondator Fulbright.
Principalele idei:
- „Semnalele din economie, anul acesta, au fost foarte proaste pana acum, de la inceput. Noi am pregatit un buget foarte conservator – ma refer la venituri – si am prognozat o scadere a bugetelor. Din fericire, din luna septembrie am avut niste semnale mai bune in ceea ce priveste piata publicitatii. Am fost mai activi, am primit mai multe proiecte. La Saatchi, am avut un an mai bun, in sensul ca am castigat mai multi clienti, in timp ce bugetele clientilor traditionali au fost in scadere. Am avut un echilibru destul de bun.”
- „In general, nu s-a schimbat nimic in acest an comparativ cu 2009, care a fost o perioada de disperare. Noi am negociat comisioanele mai jos, la un volum de munca mai mare. Mai putini bani pentru un efort mai mare. Aceasta tendinta a continuat si in 2010. Dar semnele sunt mai bune, in sensul ca putem merge acum la o discutie si, daca putem dovedi ca am lucrat foarte bine si rezultatele sunt bune, putem negocia un alt contract. Si am avut aceasta experienta acum cateva zile, cand am fost la un client, am discutat ce am facut (…) si am reusit sa renegociez un comision mai mare pentru 2011.”
- Avand in vedere incertitudinea din economie, pe ce se pot baza eventualele estimari privind evolutia pietei de publicitate? „Nu stiu pe ce se bazeaza, pentru ca nimeni nu stie. Am fost intrebat cand vom iesi din aceasta criza. Raspunsul meu a fost tot timpul la fel: vom iesi cand vom iesi. (…) Nimeni nu stie. Problema noastra, in Romania, e ca avem o situatie instabila, in sensul in care avem un guvern care incearca sa se descurce cat mai bine in conditii foarte dificile. Dar piata noastra este o piata mica. Trebuie sa ne gandim in primul rand la piata europeana si la piata Statelor Unite. (…) Isi vor reveni SUA, dupa SUA isi va reveni Europa, dupa Europa isi va reveni si Romania. Nu invers. Romania nu este o insula paradisiaca, dimpotriva. E o tara mica, in dezvoltare, dar tot o tara saraca, cu probleme majore.”
- Despre cum se raporteaza clientii internationali la ceea ce se intampla acum pe piata din Romania: „Majoritatea clientilor nostri sunt in crestere, din fericire. Sunt cativa care nu sunt intr-o stare foarte buna. Dar toti sunt „strong hand players”. Investitiile lor in Romania sunt pe termen lung. Si chiar daca un an, doi situatia este proasta, vor fi aici in continuare. Investitiile lor sunt pe 10-20-30 de ani, nu pentru cateva luni. Depinde de segmentul, produsul fiecaruia – unii stau mai bine decat altii. Dar, oricum, pentru noi, ca partener al lor, suntem aici pe termen lung.”
- „Media a fost in scadere tot anul. La Zenith – unde am avut o sedinta pe teme de buget ieri – venitul nostru in acest an este acelasi ca in 2009, din fericire. Nu stiu daca suntem singurii, dar suntem printre putinele agentii care s-au mentinut la un nivel similar celui din 2009.”
- „Despre consolidare si evolutii pe piata media: „Sunt titluri (de publicatii – n.r.) care nu mai exista – e normal dupa o criza precum cea din ultimii doi ani. Au fost prea multe ziare pe piata. Online este un mediu in crestere, are oportunitate de crestere in general. Avem in grupul nostru 2-3 firme care se ocupa de online si am vazut crestere tot anul – nu de bani, dar de volum. Sunt convins. Am dat un exemplu despre veniturile din online ale Publicis Groupe, – din venitul grupului, 40% vine din online. Acesta este viitorul. Nu e nimic suprinzator. Mi se pare ca Romania va urma aceeasi tendinta din punct de vedere al publicitatii online.”
- „Pentru 2011 am finalizat bugetul. Asteptam o crestere mica, vorbesc de circa 5%. Bugetele clientilor nu au fost discutate in detaliu, probabil deoarece clientii nu vor sa spuna, inca, ce vor face. Despre planurile lor, probabil au un plan de 2-3 luni si apoi vedem care este rezultatul la acel moment si vor face un alt plan de marketing, pentru urmatoarele 3 luni. Inainte se lucra cu un plan pentru un an intreg, stabilit in noiembrie pentru 12 luni. Dar acum nu putem face asta.”
- Despre scandaluri si tabloidizarea media: „Trebuie sa luam in calcul ca, in general, scandalurile atrag lumea. Romanii sunt ca italienii, le place un scandal fierbinte in presa, pe televiziune, nu conteaza daca e o vedeta sau un om politic. Scandalul este scandal. Din pacate, acest gen de program sau de articol este popular si merge aici. Nu pot sa fac un comentariu daca e bine sau rau. in ceea ce ma priveste, nu-mi place. Dar daca place pentru majoritatea oamenilor, este bun. (…) Cand e vorba de media, e o stiinta si un business. Daca ratingul unui canal de televiziune este in crestere sau este bun, e atragator pentru client. Pe atat se bazeaza.”
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro