VIDEO Situatie absurda la un mare proiect de infrastructura: o bucata mare din autostrada A3 Targu Mures – Campia Turzii zace nelucrata din cauza ca autoritatile sunt incapabile sa revizuiasca Acordul de Mediu
Pe trei loturi de autostrada in lungime de 37 de km dinspre Campia Turzii spre Targu Mures nu s-a pus nici o lopata pe santier, desi contractele de executie au fost semnate de mai bine de un an. Este vorba de loturile 1, 2 si 3 din autostrada A3 Campia Turzii – Ogra, in continuarea celor 52 de km realizati de Bechtel langa Cluj-Napoca. De vina nu sunt constructorii si nici nu exista vreo problema cu finantarea proiectului, ci lipsa autorizatiei de construire. Motivul blocajului? Revizuirea Acordului de Mediu, documentul pe baza carei se da autorizatia de construire, nu este gata, desi procedura a fost atribuita direct in 2015 unei fime controversate, al carei actionar a fost condamnat definitiv pentru abuz in serviciu intre timp, si care avea termen de finalizare de sase luni.
Au trecut, insa, de atunci mai bine de 26 de luni, iar blocajul creat duce la aparitia unor decalaje intre diversele tronsoane ale autostrazii, decalaje care vor duce practic la imposibilitatea de folosi unele loturi odata finalizate.
„Vina este 100% a autoritatilor incapabile sa rezolve problemele birocratice la timp pentru a emite Acordul de Mediu si apoi autorizatia de construire”, sustine Asociatia Pro Infrastructura (API) care acuza Ministerul Transporturilor si Compania de Drumuri de „incompetenta crasa si neputinta absoluta”.
„Pe cei 47,3 km care vor uni (oare peste cati ani?!) Campia Turzii de Aeroportul Targu Mures, nu se lucreaza decat pe aproximativ 21 km, adica doar pe 45% din intreaga distanta. Si nu, nu este vina constructorilor, asa cum ii place dlui ministru Cuc sa manipuleze opinia publica. Vina este 100% a autoritatilor incapabile sa rezolve problemele birocratice la timp pentru a emite Acordul de Mediu si apoi autorizatia de construire pentru restul de 55% din acest tronson de autostrada!”, detaliaza API.
Revizuirea Acordului de Mediu, atribuita direct in 2015 catre o firma controversata cu un actionar condamnat definitiv intre timp pentru abuz in serviciu
Istoria Acordului de Mediu pentru Autostrada Transilvania incepe in 2004 cand acesta a fost elaborat pentru proiectul autostrazii construite pe atunci de Bechtel. Rezilierea din 2011 a unor loturi Bechtel, intentia autoritatilor romane de a relicita aceste noi tronsoane pe fonduri europene, transpunerea unor Directive Europene pe mediu ulterior si aparitia unor sit-uri NATURA 200 pe traseu au facut necesara revizuirea Acordului de Mediu care sa stea la baza noilor lucrari. (Vezi aici – la punctul 3 – cum explica Ministerul Transporturilor necesitatea revizuirii Acordului de Mediu)
Pe 23 iunie 2015 Compania de Autostrazi, prin DRDP Cluj, atribuia printr-o procedura directa catre firma SC UNITATEA DE SUPORT PENTRU INTEGRARE SRL un contract de circa 8.500 de euro pentru „Servicii pentru obtinerea acordului de mediu pentru proiectul „Construirea autostrazii Brasov-Oradea”, sector Ogra-Bors”. (Vezi aici anuntul de atribuire, .pdf, ~128 KB)
Conform caietului de sarcini, termenul de finalizare a procedurilor era de sase luni. De la atribuirea contractului si pana azi au trecut peste doi ani si doua luni, de mai bine de patru ori fata de cat era termenul initial…
Firma angajata in 2015 de catre autoritatile de la drumuri sa se ocupe de revizuirea Acordului de Mediu – firma SC UNITATEA DE SUPORT PENTRU INTEGRARE SRL – este una despre care presa a scris ca ar fi o abonata la contracte publice si ca a fost implicata in diverse contracte controversate. (vezi aici sau aici )
In plus, actionarul firmei – Sergiu Mihut – a fost condamnat definitiv la final de 2016 la trei ani de inchisoare cu suspendare pentru abuz in serviciu, sub forma complicitatii, in dosarul Cuprumin. Potrivit Digi24, procurorii DNA au acuzat conducerea Directiei Mediu Alba ca aceasta a facut presiuni asupra conducerii Cuprumin pentru a-i acorda lui Sergiu Mihut un contract in valoare de 25.000 de euro pentru realizarea unui raport de amplasament.
A3 Campia Turzii – Ogra – Tg. Mures – pe loturi:
Revizuirea Acordului de Mediu, contractata tarziu – Dupa un an de la demararea licitatiei de executie, la patru ani de cand au fost eliberate loturile din contractul Bechtel
Pe langa faptul ca nu a gestionat eficient derularea contractului actual, Compania de Drumuri a demarat cu mare intarziere revizuirea acordului de Mediu.
Tronsoanele vizate de revizuire au fost scoase din contractul intiial cu Bechtel inca din 2011, de pe vremea mandatului Ancai Boagiu de la Transporturi, iar intentia autoritatilor de a relicita executia exista inca de pe atunci.
Mai mult, licitatiile pentru proiectarea si executia loturilor dintre Campia Turzii si Ogra au fost lansate in iunie 2014, mai exact cu exact un an mai devreme de momentul cand s-a contractat revizuirea Acordului de Mediu.
Acum, din cauza nefinalizarii Acordului de Mediu, autorizatiile de construire pentru cele trei loturi dintre Ogra si Campia Turzii nu pot fi emise, iar constructorii nu pot lucra…
„Cea mai grava situatie este pe lotul dintre Chetani si Campia Turzii (pe filmarea aeriana intre minutele 10:53-16:09), constructor Straco, unde nici macar un km de autostrada nu este autorizat! Pe acest segment, cei de la Straco stau degeaba de mai bine de un an de zile, de la emiterea ordinului de incepere in luna mai 2016. Stau degeaba pentru ca nu pot intra in teren, neavand emisa autorizatia de construire! Asa cum se poate vedea din avion, pe lotul acesta exista doar cateva depozite de agregate, constructorul neputand sa faca mai mult in acest moment, blocajul fiind total”, scrie Pro Infrastructura.
Intarzierea constructiei = decalaje intre loturi. Pro Infrastructura: „13,7 km din totalul de 47,3 km dintre Campia Turzii si Targu Mures vor fi… MUZEU!”
Situatia este cu atat mai grava cu cat, odata cu blocajul creat, au aparut decalaje intre constructia diverselor tronsoane, decalaje care vor duce practic la imposibilitatea de folosi unele loturi odata finalizate.
„Situatia aceasta inacceptabila devine absurda si penibila pentru ca 13,7 km din totalul de 47,3 km dintre Campia Turzii si Targu Mures vor fi… MUZEU! Da, cele doua loturi care acum sunt in executie (pe filmarea aeriana intre minutele 00:38-04:50, loturi construite de Strabag, respectiv Geiger), vor fi gata in vara anului 2018, in lunile iulie-august, deci peste un an de zile. Dar NU vor putea fi folosite pentru ca nodul Iernut, aflat pe lotul vecin (constructor Astaldi-Max Boegl), nu are in acest moment autorizatie de construire. Birocratia (obtinerea avizelor si autorizatiilor) si executia efectiva a nodului se traduc in minim 18 luni de asteptare din acest moment”, mai avertizeaza API.
VIDEO – Filmare aeriana A3 Targu Mures – Ogra – Campia Turzii – 10 august: