VIDEO Tudor Pendiuc (PSD): Constantin Nicolescu ramane presedintele CJ Arges, nu sunt motive legale pentru incetarea mandatului. Presedintele ANI spune ca Nicolaescu trebuie demis
Presedintele Consiliului Judetean (CJ) Arges, Constantin Nicolescu, declarat in conflict de interese printr-o decizie definitiva a Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), va ramane in functie, intrucat nu exista motive legale pentru incetarea mandatului inainte de termen, a declarat vineri prim-vicepresedintele PSD Arges, Tudor Pendiuc, citat de Agerpres. Pe 11 februarie 2014, Nicolescu (PSD), a fost declarat in conflict de interese potrivit unei sentinte definitive pronuntate de Inalta Curte de Casatie si Justitiei, iar Agentia Nationala de Integritate sustine ca potrivit legii acesta trebuie demis din functie in cazul constatarii conflictului de interese.
UPDATE: Presedintele Agentiei Nationale de Integritate a declarat pentru HotNews.ro ca decizia instantei trebuie pusa in aplicare, iar Nicolescu trebuie demis din functie.
„Primarul Tudor Pendiuc nu are niciun fel de de atributie in a emite opinii daca mandatul presedintelui de Consiliu Judetean, Constantin Nicolescu, trebuie sa inceteze sau nu. Deciziile definitive ale Inaltei Curti sunt de stricta aplicare si intra in atributiile Prefectului care, in conformitate cu Legea 176/2010, trebuie sa emita ordinul de revozare din functie. Mai mult decat atat, nerespectarea unei decizii definitive si irevocabile reprezinta infractiune si se sanctioneaza ca atare”, a declarat Horia Georgescu.
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
„In situatia aceasta, in care s-a constatat un conflict de interese, domnul Nicolescu ramane in continuare presedintele Consiliului Judetean. (…) Aceasta este legea, eu nu spun altceva decat ce spune legea. (…) Nu poate constata prefectul niciunul din cazurile in care s-ar impune incetarea mandatului”, a declarat Pendiuc. Acesta a explicat ca legea prevede incetarea mandatului inainte de termen in cazul incompatibilitatii, nu si in cazul conflictului de interese, astfel ca un eventual ordin al prefectului poate fi contestat in instanta de Constantin Nicolescu si aplicarea lui va fi suspendata pana la finalizarea procesului.
„Nu poate constata prefectul niciunul din cazurile in care s-ar impune incetarea mandatului. (…) Daca prefectul va emite ordinul de incetare a mandatului, acesta va fi contestat in instanta. (…) Daca se face contestatie, actul administrativ este suspendat de drept. Daca prefectul ar emite maine ordinul respectiv si presedintele il contesta poimaine, de poimaine ordinul este suspendat de drept”, a mai explicat Tudor Pendiuc, citat de Agerpres.
La randul sa, vicepresedintele CJ Arges Florin Tecau a anuntat ca secretarul judetului nu a putut intocmi referatul solicitat de prefect privind motivele legale de incetare a mandatului lui Constantin Nicolescu, intrucat acele motive nu exista.
„Documentatia de la ANI nu are valoare de lege, noi am raspuns in spiritul legii. (…) Secretarul judetului a inaintat documentul oficial prin care spune ca nu poate sa intocmeasca acel raport, intrucat in lege nu este specificat acest lucru”, a spus Tecau. El a anuntat, totodata, ca Nicolescu si-a reluat activitatea vineri, dupa aproape doua saptamani de concediu de odihna.
Institutia Prefectului Arges a primit, pe 18 februarie , comunicarea oficiala din partea Agentiei Nationale de Integritate (ANI) in cazul lui Constantin Nicolescu si a demarat procedurile pentru incetarea mandatului inainte de termen. Prefectul Cristian Soare a transmis o solicitare catre secretarul judetului pentru emiterea unui referat privind motivele legale de incetare a mandatului, in baza caruia sa emita un ordin prin care constata incetarea mandatului.
Potrivit ANI, „fapta persoanei cu privire la care s-a constatat nerespectarea regimului juridic al conflictului de interese constituie temei pentru eliberarea din functie, ori, dupa caz, constituie abatere disciplinara si se sanctioneaza potrivit reglementarilor aplicabile demnitatii si functiei respective”.
Ce spune Legea:
Potrivit articolului 25 (3) din Legea 176/2010, „fapta persoanei cu privire la care s-a constatat starea de incompatibilitate sau de conflict de interese constituie temei pentru eliberarea din functie ori, dupa caz, constituie abatere disciplinara si se sanctioneaza potrivit reglementarii aplicabile demnitatii, functiei sau activitatii respective”.
Potrivit 29 (3) din Legea 176/2010, „neaplicarea sanctiunii disciplinare sau neconstatarea incetarii functiei publice, dupa caz, atunci cand actul de constatare a ramas definitiv, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 50 lei la 2.000 lei, daca fapta nu constituie infractiune”.
Presedintele CJ Arges, Constantin Nicolescu, a fost declarat in conflict de interese de judecatorii ICCJ, decizia din 11 februarie fiind una definitiva.
Pe 22 martie 2011, ANI l-a declarat pe Constantin Nicolescu in conflict de interese, deoarece a aprobat incheierea de contracte intre societati comerciale la care este actionar cu institutii aflate in subordinea CJ Arges si a sesizat si DNA. DNA Pitesti a dat initial NUP in dosar, ANI a cerut reexaminarea solutiei, iar DNA a infirmat din oficiu solutia, astfel ca pe numele lui Nicolescu exista in curs si un dosar penal fiind cercetate un posibil conflict de interese si abuz in serviciu.
Procesul a inceput in 2011, iar in prima faza, la Curtea de Apel din Targu Mures, Nicolescu a avut castig de cauza. Agentia Nationala de Integritate a facut recurs la ICCJ, aceasta fiind ultima instanta.Instanta suprema a admis recursul declarat de Agentia Nationala de Integritate (ANI) si a anulat o decizie a Curtii de Apel Targu Mures, care ii daduse, in martie 2012, castig de cauza lui Constantin Nicolescu.
De ce a fost declarat Constantin Nicolescu in conflic de interese
In urma evaluarilor efectuate, ANI a constatat existenta conflictului de interese, prin semnarea sau aprobarea de catre Nicolescu a 14 contracte (13 contracte in suma de 1.139.715 lei – TVA inclus si un contract aditional prelungire perioada) incheiate de Consiliul Judetean Arges sau institutii si servicii publice aflate sub coordonarea, in subordinea sau sub autoritatea institutiei cu SC Autopro Mond SA si SC Mac Auto SA (societati la care Constantin Nicolescu este actionar majoritar, in procent de 92,194%, respectiv 63,08%).
De asemenea, ANI sustinea atunci savarsirea de catre Nicolescu a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie, ca urmare a semnarii sau aprobarii a 9 contracte incheiate de CJ Arges sau institutii si servicii publice aflate in subordine cu SC Autopro Mond SA, SC Mac Auto SA (societati la care Nicolescu este actionar majoritar) si SC Dinik Mar Arg SRL (societate unde sotia lui, Viorica Nicolescu, este actionar majoritar). In cazul acestor contracte au fost prezentate oferte doar de catre societati comerciale la care sotii Nicolescu sunt actionari.
Suma totala a celor 9 contracte incheiate sub semnatura lui Constantin Nicolescu, a altor 5 contracte incheiate cu aprobarea acestuia si a celor 12 contracte incheiate de societati la care el sau sotia sunt actionari majoritari, precum si a prestarilor de servicii efectuate institutiilor si serviciilor publice aflate in coordonarea, subordinea sau sub autoritatea CJ Arges de catre societatile la care sotii Nicolescu sunt actionari majoritari este de 1.567.305 lei.
In cazul unui alt contract incheiat intre Directia Generala pentru Administrare, Intretinere si Reparatii Drumuri si Poduri Judetene Arges (institutie aflata in coordonarea CJ Arges) si SC Mac Auto SA au fost prezentate oferte doar de catre aceasta societate si SC Autopro Mond SA.
ANI declara ca exista indicii temeinice privind savarsirea de catre Nicolescu a infractiunii de fals in declaratii, deoarece exista omisiuni in declaratiile sale de avere si interese.
Astfel, in declaratiile de interese depuse la 20 iunie 2004, 5 aprilie 2005 si 25 iulie 2005, Nicolescu nu a mentionat calitatea de actionar detinuta la: OTP Garancia Asigurari SA (267 actiuni in valoare de 26.700 lei, reprezentand o cota participare la beneficii si pierderi de 0,839%, actiuni care au fost vandute la 24 noiembrie 2005); ATE Bank Romania SA (fosta Banca pentru Mica Industrie si Libera Initiativa Mindbank SA, actiuni in valoare de 63.816,40 lei, care au fost vandute la 3 aprilie 2007) si SC Compania Hoteliera Intercontinental Romania SA (152.250 actiuni in valoare de 15.225 lei, reprezentand 0,0001% din capitalul social al societatii).
In declaratiile de interese depuse la 26 iunie 2008 si 12 iunie 2009, Constantin Nicolescu nu a mentionat calitatea de actionar detinuta la urmatoarele societati: SC Autopro Mond SA (165.209 actiuni in valoare de 413.022,50 lei, reprezentand o cota participare la beneficii si pierderi de 92,194%); SC Expert Consult & Management SRL (5 actiuni in valoare de 50 lei, reprezentand o cota participare la beneficii si pierderi de 25%); SC Mac Auto SRL (16.610 actiuni in valoare de 166.100 lei, reprezentand o cota participare la beneficii si pierderi de 63,08%); SC Compania Hoteliera Intercontinental Romania S.A (152.250 actiuni in valoare de 15.225 lei, reprezentand 0,0001% din capitalul social al societatii).
De asemenea, Constantin Nicolescu nu a mentionat in declaratia de interese depusa la 3 noiembrie 2010 calitatea de actionar detinuta la SC Autopto Mond SA, SC Mac Auto SRL si Compania Hoteliera Intercontinental Romania SA. In plus, nu a mentionat 18 contracte aflate in derulare, incheiate de SC Autopro Mond SA cu institutii si autoritati publice aflate in subordinea CJ Arges.
Dintre cele 18 contracte, in 4 au fost identificate elemente in sensul existentei unui conflict de interese.