Sari direct la conținut

VIDEO Tur virtual: Cum arată cea mai bună clădire nouă construită în Marea Britanie, premiu acordat de Institutul Regal al Arhitecților

HotNews.ro
Caminul studentesc al Universitatii Kingston, Foto: Captura video
Caminul studentesc al Universitatii Kingston, Foto: Captura video

Complexul studenţesc Town House al Kingston University London a fost desemnat cea mai bună clădire nouă din Marea Britanie, fiind câştigătorul premiului Stirling pe 2021 acordat de RIBA (Royal Institute of British Architects), relatează BBC.

Clădirea „primitoare, dinamică”, ce cuprinde un studio de dans şi o bibliotecă, a fost concepută de Grafton Architects pentru a încuraja învăţarea colectivă, scrie BBC.

Juraţii ediţiei de anul acesta a prestigiosului premiu au descris-o ca „un teatru pentru viaţă” şi „un depozit de idei”. Town House, realizată în urma unui concurs RIBA din 2013, s-a impus dintr-o listă scurtă de şase clădiri.

Arhitectul Lord Foster, preşedinte al juriului, a spus că Town House „aduce laolaltă cu uşurinţă ştudenţii şi comunităţile din oraş, creând un nou model progresiv de educaţie superioară, care merită din plin recunoaşterea şi atenţia internaţională”.

El a spus că este „o lucrare de arhitectură originală” unde „pot coexista încântător lectura în linişte, reprezentaţiile zgomotoase, cercetarea şi învăţarea”. „Educaţia trebuie să fie viitorul nostru şi acesta trebuie să fie viitorul educaţiei”, a completat el.

Clădirea cu şase niveluri din sud-vestul Londrei este concepută pentru a primi studenţii, localnicii şi vizitatorii. Cuprinde un forum public, o bibliotecă şi un studio de dans şi teatru, dar şi terase deschise şi grădini pe acoperiş.

„Este o clădire pentru oameni, interacţiune, lumină şi posibilităţi”, a transmis Grafton Architects.

Anul trecut, premiul nu a fost acordat, din cauza pandemiei, însă în 2019 a fost câştigat de o proprietate a consiliului Norwich.

Anul acesta, Universitatea Kingston a devansat clădiri noi precum moscheea centrală din Cambridge şi Tintagel Castle Footbridge for English Heritage.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro