VIDEO Ucraina a dezvăluit „SHARK”, drona autohtonă proiectată pentru a lucra în tandem cu HIMARS-urile americane
Ucraina a dezvăluit joi noua dronă SHARK de fabricație autohtonă pe care a dezvoltat-o pentru a lucra în tandem cu lansatoarele multiple de rachete HIMARS primite din Statele Unite.
Ministerul ucrainean al Apărării subliniază într-o postare făcută pe pagina sa de Twitter că este vorba de o dronă „complet ucraineană”, de la idee la producție, în timp ce Ukrspecsystems, compania care a creat aeronava fără pilot notează pe propria pagină că lucrul la acesta a început după 24 februarie, în condițiile invaziei pe scară largă a Rusiei.
A new SHARK drone was developed in Ukraine. This is a completely Ukrainian drone – from idea to production. Thanks to the highly reliable module, the UAV allows you to go deep into the enemy’s rear up to 60 km and transmit accurate data to HIMARS\uD83D\uDD25#Kherson pic.twitter.com/ngm43hh36x
— Ukraine-Russia war (@UkraineRussia2) October 27, 2022
Ministerul Apărării de la Kiev amintește de asemenea că drona poate zbura până la 60 de kilometri în spatele liniilor inamice și transmite date de precizie sistemelor HIMARS pe care le-au folosit pentru lovituri devastatoare împotriva sistemului logistic al armatei ruse.
Ukrspecsystems a publicat într-un comunicat remis presei toate detaliile tehnice ale dronei, afirmând că aceasta are o autonomie de peste două ore, o rază de comunicare de 60 de kilometri și o altitudine recomandată de zbor de 2.000 de metri.
Drona SHARK are de asemenea un senzor electro-optic ce permite zoom de 30x și o cameră digitală suplimentară.
Drona ucraineană a fost proiectată pentru misiuni de recunoaștere
Cu o anvergură a aripilor de 1,91 metri și o greutate de decolare de doar 10 kilograme ea poate fi pregătită pentru lansare în 10 minute și a fost proiectată să poată opera la temperaturi ce variază între -15°C și +50°C, atingând o viteză maximă de 150 de kilometri pe oră.
SHARK nu este prima dronă dezvoltată de industria de armament ucraineană, una dintre acestea, poreclită „drona poporului ucrainean”, fiind capturată de ruși luna trecută.
Tot la capitolul armament dezvoltat în Ucraina intră și racheta Neptun pe care forțele armate ale Kievului au folosit-o în luna aprilie să scufunde „Moskva”, nava-amiral a Flotei Mării Negre a rușilor.
Mai multe fotografii distribuite înspre sfârșitul lunii septembrie pe canalele de Telegram rusești sugerează că Ucraina a încercat să dezvolte și o dronă maritimă „kamikaze” însă aceasta a eșuat în apropierea bazei navale de la Sevastopol.
Urmărește ultimele evoluții din a 246-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.