Sari direct la conținut

VIDEO Ucrainenii au folosit cea mai veche armă din lume să doboare o dronă rusească de ultimă generație

HotNews.ro
VIDEO Ucrainenii au folosit cea mai veche armă din lume să doboare o dronă rusească de ultimă generație
Dronă de recunoaștere și control ZALA, FOTO: WillWest News / Profimedia Images

O înregistrare video publicată de armata ucraineană arată cum operatorii săi de drone au reușit să doboare o dronă rusească de ultimă generație cu ajutorul celei mai vechi arme din lume: un băț de lemn.

„Puterea unui băț magic! O dronă FPV a lovit în mod repetat o UAV (n.r. aeronavă fără pilot) cu un băț și a dezactivat motorul dronei”, notează ministerul ucrainean al apărării în postarea de pe „X” în care a distribuit înregistrarea video cu momentul:

Deși înregistrarea video nu surprinde momentul prăbușirii dronei rusești, pagina independentă OSINTtechnical confirmă acest lucru și arată că este vorba de o aeronavă fără pilot ZALA 421-16E. Bătălia aeriană unu-la-unu a fost geolocalizată ca având loc deasupra regiunii Herson din sudul Ucrainei:

Deși o soluție „ultra low tech”, bățul folosit de ucraineni oferă o capabilitate ofensivă pentru ceea ce este foarte probabil o dronă comercială de mici dimensiuni, cu capabilități doar de filmare.

Army Recognition, un site specializat pe subiecte militare, notează că bătălia aeriană a avut loc miercurea aceasta. Sursa citată afirmă de asemenea că dronele ZALA 421-16E sunt „o țintă prioritară” pentru operatorii Kievului.

Motivul ține de faptul că ele sunt drone de recunoaștere și supraveghere a câmpului de luptă de ultimă generație.

De ce este atât de modernă drona Zala 421-16E folosită de armată rusă

Deși un prototip pentru acest model de dronă a fost prezentat pentru prima oară în 2012 la un târg militar de la Moscova, deci nu s-ar putea spune că este una tocmai nouă, modelul a fost modernizat cu sisteme de ultimă generație după începerea războiului din Ucraina.

Generalul rus în retragere Igor Lyutykh declara încă din iunie 2022 pentru gazeta.ru că aceste drone sunt „practic invizibile” pentru forțele armate ucrainene din cauza capabilităților lor de criptare. Realitatea de pe câmpul de luptă a arătat puțin diferit, site-ul independent Oryx arătând că Rusia a pierdut 69 de drone ZALA 421-16E de la declanșarea invaziei.

Însă cele mai importante modernizări aduse acestui model de dronă au fost făcute în a doua parte a războiului, după ce a devenit evidentă supremația aeronavelor fără pilot pe câmpul de luptă și Rusia și-a majorat dramatic producția de drone.

Astfel, modelul ZALA 421-16E a fost dotat cu țintitoare laser care permit alegerea precisă a unor ținte. Această funcționalitate este crucială pentru coordonarea unor atacuri de drone „în roi”, o abilitate pe care industria rusă de armament a dezvoltat-o abia începând cu 2023.

Dronele 421-16E sunt deosebit de utile în ceea ce privește ghidarea unor drone kamikaze „rătăcitoare”, care survolează câmpul de luptă în așteptarea unei ținte. Ele pot fi „declanșate” cu precizie cu ajutorul datelor transmise de dronele ZALA 421-16E, maximizând pierderile inamicului concomitent cu minimizarea pagubelor colaterale.

Acest model de dronă este produs ZALA Aero Group, o companie de armament ce face parte din concernul Kalașnikov. ZALA Aero Group produce de asemenea și mult mai cunoscutele drone de atac „Lancet” ale rușilor.

De altfel, denumirea lor oficială este „ZALA Lancet”, însă ele sunt mai cunoscute sub denumirea prescurtată.

Urmărește ultimele evoluții din a 883-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

INTERVIURILE HotNews.ro