Sari direct la conținut

VIDEO Unda verde pentru majorarea pretului de productie a gigacaloriei cu inca 10% pentru bucuresteni. Oprescu spune ca pretul la populatie nu va creste in aceasta iarna

HotNews.ro
Sorin Oprescu, Foto: HotNews / DP
Sorin Oprescu, Foto: HotNews / DP

Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie (ANRE) a aprobat la sfarsitul anului trecut majorarea pretului de productie la energie termica din Bucuresti cu circa 10,2%, a declarat marti primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu. Acesta spune ca deocamdata populatia nu va plati mai mult, Primaria Capitalei urmand sa subventioneze pana in luna martie a acestui an majorarea de tarif.

ANRE a luat aceasta decizie pe 17 decembrie, iar majorarea de tarif se va aplica de la 1 ianuarie. Oprescu spune ca municipalitatea a fost anuntata de aceasta majorare in ajunul Craciunului.

„In ajun de Craciun, pe data de 24 decembrie 2014, in zi nelucratoare, RADET Bucuresti a primit de la SC Electrocentrale Bucuresti SA (ELCEN) o instiintare legata de majorarea tarifului de productie a energiei termice, de la 1 ianuarie 2015. Prin decizia ANRE nr. 2827 din 17. 12.2014 se majoreaza costul de producere a gigacaloriei cu 10,2 %. Asta inseamna o crestere de cost al productiei de energie termica de la 168,8 lei, la 186 lei, cu TVA inclus. Precizez ca Primaria Municipiului Bucuresti nu a fost nici consultata si nici macar informata de catre SC Electrocentrale SA de aceasta crestere de tarif, pe care o consideram nefundamentata si arbitrara. Consider ca decizia ANRE la solicitarea Electrocentrale Bucuresti este total nedreapta si este indreptata impotriva cetateanului”, a declarat Oprescu.

„Pentru ca Primaria Municipiului Bucuresti sa poata acoperi majorarea de tarif ceruta de ELCEN si aprobata de ANRE, astfel incat populatia sa nu fie afectata, trebuie sa prevada in bugetul anului 2015 un plus la subventie de 72,433 milioane RON, adica de peste 16 milioane de euro. Este un efort financiar care, din caza restrictiilor impuse de Ministerul de Finante, nu mai poate fi suportat. Insa, asta obliga la reorganizarea si restructurarea RADET si la urgentarea procesului de unificare RADET-ELCEN intr-o singura companie municipala, de productie si distributie, prin crearea Sistemului de Alimentare Centralizat cu Energie Termica (SACET)”, a mai spus Oprescu.

www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/play’; document.write(”); if(typeof flowplayerhtml == ‘undefined’) { document.write(”); } var domain = document.domain; var domain_split = domain.split(‘.’); var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1]; document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayerhtml_max/37e27935e7beff5a198277a86480408b/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”)); content channel

ANRE a aprobat si in 2013 o majorare a pretului de productie a gigacaloriei cu 11,3%, de la 151,42 lei Gcal la 168,81 lei/gcal fara TVA pentru consumatorii casnici, per total gigacaloria ajungand la circa 340 lei, insa municipalitatea nu si-a insusit aceasta crestere, populatia platind pretul vechi, iar primaria subventionand tacit cresterea de tarif.

In 2014, si RADET a cerut majorarea pretului de transport al gigacaloriei cu circa 10,7% pentru consumatorii casnici si 21,41% pentru consumatorii non-casnici, insa proiectul de hotarare a fost retras si nu a mai fost discutat de Consiliul General al Municipiului Bucuresti.Cresterea a fost insa aprobata de ANRE.

Practic, cele trei majorari aprobate de ANRE ar duce in total la o scumpire a pretului la gigacalorie cu circa 30%.

Pretul gigacaloriei platit de populatie si agentii economici este compus din costul de productie al energiei termice (stabilit de ELECEN cu aprobarea ANRE si a Consiliului General al Municipiului Bucuresti) si pretul de transport al energiei termice (stabilit de RADET cu aprobarea Consiliului General si ANRE). Iarna trecuta, bucurestenii au platit pentru gigacalorie 320 lei (TVA inclus), dintre care costul de productie era de circa 151 lei (fara TVA), iar pretul de distributie 106 lei (fara TVA). Din acest pret, municipalitatea subventioneaza aproape jumatate, astfel incat bucurestenii platesc doar 170 lei pe gigacalorie. In 2014, pentru subventionarea gigacaloriei, Primaria Capitalei plateste 550 milioane lei din bugetul total de 3,7 miliarde lei, iar in 2013 a platit 490 milioane lei.

In acest moment este in derulare procesul de contopire a RADET cu ELCEN, iar primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, spune ca dupa ce se se va realiza procesul de fuziune, per total, pretul la gigacalorie va scadea.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro