Sari direct la conținut

VIDEO UPDATE Crin Antonescu, in engleza, la intalnirea cu delegatia comuna a FMI, BM si CE: Criza politica nu afecteaza discutiile si angajamentele cu FMI si cu BM/ Erik de Vrijer: Suntem ingrijorati de impactul situatiei politice asupra economiei

HotNews.ro

Presedintele interimar Crin Antonescu s-a intalnit marti cu delegatia comuna a Fondului Monetar International, Comisiei Europene si Bancii Mondiale, informeaza Administratia Prezidentiala. La inceputul intrevederii, presedintele interimar a declarat ca actuala criza politica nu afecteaza discutiile cu delegatia si nici angajamentele asumate de Romania, subliniind ca, potrivit Constitutiei, el nu este seful Guvernului. Seful misiunii FMI, Erik de Vrijer, i-a raspuns presedintelui interimar ca este „putin ingrijorat” de impactul pe care il are actuala situatie politica din Romania asupra economiei.

  • Crin Antonescu: Cred ca putem vorbi despre o criza politica, dar in primul rand aceasta criza politica nu influenteaza negocierea cu FMI si Banca Mondiala

„Sunt sigur ca stiti totul despre situatia economica a acestei relatii cu Guvernul, aveti cel mai bun ministru, tatal si mama acesteia”, a spus Antonescu la inceputul discutiilor, referindu-se la vicepremierul Florin Georgescu, prezent la intalnire.

„Sunt presedintele in functie, presedinte interimar intr-o situatie politica speciala. Cred ca putem vorbi despre o criza politica, dar in primul rand aceasta criza politica nu influenteaza negocierea cu FMI si Banca Mondiala, pentru ca Guvernul are un program politic, are angajamente si viziune, iar criza politica care sper sa se termine la finalul acestei luni nu influenteaza, nu afecteaza aceasta discutie”, a explicat presedintele interimar.

„In al doilea rand, Constitutia Romaniei da presedintelui rolul reprezentativ si politic. Presedintele nu este seful Guvernului, seful Guvernului este prim-ministrul”, a adaugat Crin Antonescu.

  • Erik de Vrijer, seful misiunii FMI: Suntem ingrijorati de impactul situatiei politice asupra economiei

„Ca sa fim sinceri, suntem putin ingrijorati in legatura cu aceasta situatie si, de asemenea, de impactul pe care actuala situatie politica il are asupra economiei”, i-a spus seful misiunii FMI presedintelui interimar Crin Antonescu.

Seful misiunii FMI a salutat intentia oficialilor romani de a-si mentine angajamentele cu institutiile financiare.

„In ultimii ani, Romania a facut progrese in a-si reveni din criza financiara de acum cativa ani si economia a facut progrese in sensul stabilizarii inflatiei, situatiei bugetare dar agitatia politica curenta din tara si-a spus cuvantul asupra economiei si a afectat totodata increderea, iar acest lucru poate fi observat in comportamentul ratei de schimb valutar – deprecierea leului-, cu efecte asupra finantarii economice si, intr-un final, asupra cresterii economice. Credem ca este important ca guvernul sa se concentreze asupra prioritatilor macroenomice si sa implementeze politici bugetare solide si reforme care vor permite economiei sa creasca mai repede decat acum”, a mai precizat Erik de Vrijer.

O delegatie comuna FMI, CE si Banca Mondiala se afla la Bucuresti pentru a discuta cea de-a sasea evaluare a acordului de tip preventiv incheiat anul trecut, avand pe ordinea de zi negocierea mai multor masuri fiscale propuse de Guvernul Ponta si analizarea proiectului de buget pentru 2013.

Misiunea FMI se va incheia pe 13 august. Cea de-a sasea revizuire va fi prima condusa de olandezul Erik de Vrijer, care l-a inlocuit in vara pe americanul Jeffrey Franks, seful misiunii de evaluare a Romaniei in ultimii trei ani.

Premierul Victor Ponta a declarat recent ca Romania ar trebui sa continue relatia de colaborare cu Fondul Monetar International si sa mentina si anul viitor un acord de tip preventiv cu aceasta institutie financiara.

Romania are in derulare un acord de tip preventiv cu FMI in valoare de 3,6 miliarde euro, completat de o intelegere similara cu Comisia Europeana pentru foduri disponibile de 1,4 miliarde euro.

In urma cu cateva saptamani, Banca Mondiala a aprobat un memorandum de intelegere cu Romania in urma caruia institutia a pus la dispozitie o linie de credit de 1 miliard de euro.

Acordul cu institutiile financiare internationale a fost incheiat in martie 2011, in prelungirea programului de 20 miliarde euro derulat in perioada 2009-2011.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro