VIDEO UPDATE Un nou protest al magistraților, pe treptele Palatului de Justiție din București
Mai mulți magistrați au protestat din nou, luni seară, pe treptele Palatului de Justiție din București, față de intenția de adoptare a ordonanțelor vizând modificarea Codului Penal și Codului de Procedură Penală și contestația în anulare pentru decizii definitive ale completurilor de 5 de la instanța supremă.
UPDATE Protestul s-a încheiat la ora 18.30.
Protestul, care are loc în liniște, ca de fiecare dată, a început la ora 18.00. Prezența este destul de redusă, manifestanții explicând prin faptul că organizarea acestui protest a fost anunțată târziu.
„Nu înțelegem care este urgența ordonanțelor pregătite de Ministerul Justiției. Vor slăbi cu siguranță temelia justiției în România”, a declarat o judecătoare care participă la protest.
Peste drum se află mai mulți protestatari, așa cum s-a întâmplat la toate protestele magistraților. Între manifestanți se numără și actorul Mihai Călin.
„Ceea ce fac magistrații de câteva săptămâni, prin aceste proteste, este un semnal de disperare și încercăm să scuturăm lumea să se trezească,. Oamenii sunt anesteziați și loviți din toate părțile. Ar trebui să ne trezim puțin. oameni fără o caieră în spare fac niște schimbăr samavolnice în justiție (…) Este un asalt asupra justiției și oamenii trebuie să înțeleagă asta, chiar dacă au obosit (…) Important e să se înțeleagă că nu vom renunța. Sunt foarte mulți oameni corecți, doar că trebuie să prindă curaj și să se manifeste (…) Le este teamă”, a spus actorul.
În anunțul de mobilizare la protest, magistrații arătau că proiectul de ordonanță privind modificarea codurilor penale prevede, fără nicio justificare și fără existența unei urgențe reale, dezincriminarea unor infracțiuni grave, reducerea termenelor de prescripție, reducerea fracțiilor minime de executat în cazul liberării condiționate, precum și instituirea unor condiții noi pentru dispunerea arestării preventive, finalitatea fiind îngreunarea considerabila a activității organelor judiciare și un tratament preferențial pentru inculpați, fără nicio dispoziție în favoarea victimelor.
Magistrații au ieșit în stradă de mai multe ori în ultima lună, în semn de protest față de Ordonanța de Urgență nr.7/2019, adoptată intempestiv, fără consultarea Consiliului Superior al Magistraturii și a corpului de magistrați. Judecătorii și procurorii au cerut respectarea independenței justiției și desființarea secției pentru investigare a magistraților.