Sari direct la conținut

VIDEO USL a depus la Senat o initiativa legislativa care scade pragul la referendum la 30%. Miza: validarea viitoarei Constitutii

HotNews.ro

Surse parlamentare au declarat pentru Hotnews.ro ca USL a depus, marti la Senat, un proiect de lege care prevede modificarea legii referendumului. Initiativa prevede ca pentru validarea unui referendum sa fie necesara prezenta a 30% din cetatenii cu drept de vot. In prezent legea stipluleaza ca un referendum este validat daca la urne se prezinta 50 la suta plus unu dintre cei de pe liste.

UPDATE Deputatul PSD Florin Iordache a declarat la Parlament ca a depus marti la Senat, initiativa legislativa care vizeaza modificarea Legii referendumului.

  • Florin Iordache: „Am depus un proiect pentru modificarea Legii 3/2000, Legea referendumului, care contine doua noutati. Prima dintre ele se refera la cvorumul de participare la referendum in sensul ca acesta sa fie scazut de la 50% la 30% si cea de a doua conditie se refera la faptul ca rezultatul unui referendum sa fie validat daca nu mai putin de 25% din populatia cu drept de vot s-a pronuntat cu ‘da’ sau ‘nu’ in functie de specificul referendumului, deci, cele doua conditii cumulative pentru validarea unui referendum. Daca pastram numai conditia cu 50% plus 1, ipotetic discutand, la un procent de 30% participare a cetatenilor cu jumatate plus 1 asta insemna ca la un procent de 15% plus un vot se putea adopta un referendum. De aceea am introdus cea de-a doua conditie cumulativa ca cvorum de validare a referendumului, minim 25% din cei care participa la un referendum sa se pronunte favorabil la referendum. Se aplica tuturor referendumurilor”. 

Propunerea legislativa apare in contextul in care USL a initiat dezbaterile pentru revizuirea Constitutiei. Printre semnatarii proiectului de lege se numara deputatii PSD Valeriu Zgonea, Florin Iordache si deputatul PC, Bogdan Ciuca.

Proiectul prevede la articolul 4 ca referendumul este valabil daca la acesta participa cel putin 30% din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente.

Totodata,rezultatul referendumului este validat daca optiunile valabil exprimate reprezinta cel putin 25% din cei inscrisi pe listele electorale permanente.

www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/player’; if(typeof flowplayer == ‘undefined’) { document.write(”); } var domain = document.domain; var domain_split = domain.split(‘.’); var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1]; document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayer_max/93dec9f8502b78101c15f6573f7aae87/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”)); content channel

„Eliminarea pragului de 50% prezenta la vot din numarul alegatorilor inscrisi pe liste este o necesitate pentru ca avem un electorat caruia ii lipseste simtul civic si am risca sa nu validam noua Constitutie, sa patim ca in 2004 cand s-au acordat doua zile pentru validarea referendumului de Constitutie”, au explicat sursele citate.

La inceputul anului senatorul PSD Trifon Belacurencu a depus in Parlament o initiativa legislativa care prevedea eliminarea conditiei de cvorum la referendumul national. Belacurencu propunea eliminarea cvorumlui de 50% la referendumul pentru revizuirea Constitutiei precizand ca pentru validarea acestuia este necesara participarea a cel putin 30% din alegatorii inca scrisi in listele electorale permanente.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro