VIDEO Vicepreședinte ASF, despre plata RCA în rate lunare: Teama asigurătorilor e similară celei din folclor privind drobul de sare
„Când ai un venit de 3.000 lei sau 4.000 lei, să plătești 1.000 lei pe RCA este un efort mai mare decât în orice altă situație”, spune într-un interviu HotNews.ro Sorin Mititelu, noul vicepreședintele ASF, motivând astfel propunerea privind introducerea plății în rate lunare a asigurării auto obligatorii. Teama asigurătorilor privind posibile comportamente abuzive este comparată de Mititelu cu teama față de „drobul de sare” din povestea „Prostia omenească” de Ion Creangă.
Care e propunerea ASF privind plata în rate lunare a RCA
Una dintre modificările propuse de ASF la legea RCA este introducerea plății în rate lunare a primei de asigurare, scopul fiind reducerea efortului financiar în privința obligației de a încheia contracte RCA:
- „Pentru contractele RCA ofertate ce urmează a fi încheiate pe o perioadă de 12 luni, prima de asigurare se achită integral sau în rate lunare, trimestriale sau semestriale în funcție de opțiunea asiguratului sau potențialului asigurat;
- contractul RCA produce efecte şi în cazul în care rata primei de asigurare nu a fost plătită la termenul convenit între asigurat/contractant/utilizator şi asigurătorul RCA, dacă asigurătorul RCA nu şi-a exercitat dreptul de reziliere a contractului RCA;
- contractul RCA constituie titlu executoriu pentru ratele scadente și neachitate”, propune ASF ca modificare la legea RCA.
Asigurătorii au reclamat că s-ar încuraja apariția unor cazuri tragice precum cel din 2 Mai
Propunerea ASF a fost privită cu rezerve de asigurători, care au reclamat că „pe lângă complexitatea operațională necesară gestionării unui astfel de sistem, faptul că asigurătorul poate rezilia polița RCA doar după o anumită perioadă de la neplata unei rate, poate încuraja clienții de rea-credință sau fără bonitate financiară suficientă să nu mai achite mai ales ultimele rate și să circule neasigurați – putând provoca accidente.”
- „Consecința va fi accentuarea presiunii asupra FNP – Fondul Național de Protecție, fond alimentat din primele plătite de asigurații RCA onești, din care se plătesc inclusiv daunele provocate de cei neasigurați cum este, de exemplu, cazul tragicului accident de la 2 Mai din august anul trecut, caz bine mediatizat”, au atenționat asigurătorii.
Vicepreședinte ASF în interviu HotNews.ro: Argumentația este complet exagerată
Întrebat dacă sunt justificate aceste temeri, vicepreședintele ASF, Sorin Mititelu, a declarat într-un interviu HotNews.ro că această argumentație este complet exagerată, în condițiile în care și astăzi, în unele cazuri, pentru anumite segmente și pentru anumite produse, asigurătorii acceptă plata în rate.
- „Nu acolo este problema la plata în rate. Pentru că acolo nu există loc de fraudare, pentru că asigurarea dacă este neplătită după 30 de zile, asiguratorul are dreptul la rezilierea contractului.
- Da, va fi un mic cost suplimentar în partea de administrare a întregului sistem, cu această activitate de colectare a primelor care sunt plătite în rate, dar în același timp avem o foarte mare masă de asigurați care trebuie să depună un efort financiar disproporționat față de veniturile lor pentru a plăti într-o singură rată asigurarea RCA.
- Când ai un venit de 3.000 lei sau 4.000 lei, să plătești 1.000 lei este un efort mai mare decât în orice altă situație, când plătești o factură de telefonie mobilă sau de electricitate”.
Mititelu: Povestea lor este similară celei din folclor referitoare la drobul de sare
Ulterior interviului, HotNews.ro a insistat cu privire la teama asigurătorilor legată de imposibilitatea legală de a rezilia un contract RCA decât după 30 de zile de neplată și posibilitatea apariției unor situații de abuz, dar Sorin Mititelu și-a menținut punctul de vedere.
- „Pe scurt, povestea lor este similară celei din folclor referitoare la drobul de sare.
- În piață avem 7 milioane de mașini asigurate deținute de aproape 6 milioane de persoane, și nu 100 sau 1.000 de persoane care probabil vor avea impresia că au ceva de câștigat dacă nu plătesc ultima rată sau care cred (greșit, evident) că pentru neplata a 2-3 rate lunare nu vor suporta nicio consecință.
- Așadar, ce ne dorim? O deservire mai bună a 6 milioane de clienți sau evitarea unui risc inerent, administrabil și nesemnificativ generat de cei cu un potențial comportament inadecvat?
- Cât privește complexitatea activității, ar fi bine să observăm că pe alte piețe, la noi, companii mai mici, cu resurse mult mai puține au capabilități de colectare a unor creanțe plătibile în tranșe. De altfel, metoda plății în rate a unei prime de asigurare este acceptată de majoritatea asigurătorilor de la noi, dar în mod discreționar”, a declarat pentru HotNews.ro vicepreședintele ASF.
Proiectul de lege privind modificarea legii RCA se află în prezent la Senat în proces decizional, iar estimarea ASF este că legea va fi aprobată și va deveni operațională până la finalul lunii septembrie a anului acesta.
Alte informații din interviul acordat HotNews.ro:
- VIDEO Cum ar scădea prețul RCA dacă asiguratul își asumă o parte din risc. Șef ASF: Ar putea fi reduceri între 5 și 10%, în funcție de franșiză
- Un nou șef al ASF recunoaște că românii au dreptate când sunt nervoși de prețul RCA: „Blamul public împotriva ASF este 100% justificat” / INTERVIU cu Sorin Mititelu, vicepreședinte ASF
- INTERVIU Șoferii prudenți suferă o nedreptate la prețul RCA, confirmă ASF: „Sistemul actual nu face nicio diferențiere semnificativă între cei cu daune sau fără”