Sari direct la conținut

VIDEO Vladimir Putin recurge la tactica favorită a Kremlinului după atentatul terorist de la Moscova

HotNews.ro
Vladimir Putin in timpul vizitei sale la Torzhok, Foto: Mikhail Metzel / AFP / Profimedia
Vladimir Putin in timpul vizitei sale la Torzhok, Foto: Mikhail Metzel / AFP / Profimedia

La aproape o săptămână de la atentatul terorist de la Moscova, președintele Vladimir Putin încă nu a vizitat locul tragediei. În schimb, el și administrația sa de la Kremlin au apelat la o tactică de imagine arhicunoscută pentru a trece peste eșecul de securitate, scrie The Moscow Times.

Kremlinul a publicat încă de duminică fotografii și o înregistrare video cu Putin aprinzând lumânări pentru victimele atacului de vineri seara. „Președintele a adus un omagiu celor uciși în atacul terorist de la Crocus City Hall”, a scris Kremlinul într-un comunicat scurt.

Întrebat luni dacă Putin intenționează să viziteze locul tragediei, purtătorul său de cuvânt, Dmitri Peskov, a răspuns la fel de scurt: „În prezent nu există astfel de planuri”.

Chestionat din nou joi asupra subiectului, Peskov a declarat că „în prezent efectuarea unor vizite de studiu este cu totul nepractică deoarece pur și simplu ar interfera cu munca personalului, care a fost organizată la fața locului”.

Întrebat dacă Putin intenționează să se întâlnească cu familiile victimelor, Peskov a spus că va informa cu privire la acest lucru, dacă va fi cazul. „Dacă sunt necesare contacte, vă vom informa în consecință”, le-a transmis el jurnaliștilor acreditați pe lângă Kremlin.

În schimb, președintele Rusiei a efectuat miercuri o vizită surpriză la Torzhok, un orășel din regiunea Tver unde un grup de localnici l-a primit ca pe un erou.

Vladimir Putin arată după atentatul de la Moscova că „rușii adevărați” îl iubesc

Imaginile difuzate de televiziunile rusești arată o mulțime de aproximativ 100 de bărbați, femei și copii care au așteptat în spatele baricadelor ridicate de poliție sosirea coloanei oficiale a lui Putin. Mulțimea a izbucnit în aplauza când limuzina prezidențială s-a apropiat de oameni.

Putin a fost arătat semnând cartea unei bătrâne, cu imaginea sa pe copertă, și pupând un băiețel de 10 ani în timp ce era înconjurat de agenți de securitate. „Te-am așteptat timp de 20 de ani”, poate fi auzită vocea unei femei pe înregistrarea transmisă live de la fața locului.

Drept urmare, The Moscow Times notează ca Putin și administrația sa prezidențială au apelat la arhicunoscuta tactică de a controla discursul public după evenimente nefavorabile: organizarea unor întâlniri „spontane” cu publicul.

„Atacul terorist de la Crocus, cozile pentru [Boris] Nadejdin și muntele de flori de pe mormântul lui Navalnîi – toate acestea îl pun pe Putin într-o lumină nefavorabilă”, a declarat pentru The Moscow Times un oficial guvernamental rus sub condiția anonimității.

„Această vizită [din Torzhok] este menită să arate că adevărata națiune rusă îl iubește pe Putin”, a adăugat el.

Presa locală din această regiune locală aflată la nord de Moscova a scris că mulțimea de oameni a așteptat timp de ore întregi sosirea președintelui rus. Bărbați solizi îmbrăcați în civil, care semănau cu agenți de securitate, puteau fi văzuți în mulțime.

După întâlnirea cu oamenii Putin a vizitat un muzeu etnografic unde a primit un cadou și a vorbit despre „patriotismul adevărat”. Președintele rus le-a transmis localnicilor că plănuise să le viziteze orașul cu zile în urmă, dar că vizita a fost amânată din cauza atacului terorist din Moscova.

Autoritățile ruse le transmit oamenilor că Ucraina și Occidentul sunt în spatele atacului terorist

În aceeași zi în care Putin mergea la Torzhok, purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe Maria Zaharova, declara de la Moscova că este „extrem de greu de crezut” că Statul Islamic ar fi avut capacitatea să lanseze atacul terorist de vinerea trecută.

„Ei s-au expus. Ei [Statele Unite] au început să strige, nu pentru a cere o anchetă, ci ca să scoată Ucraina din atac. Prejudecățile și implicarea lor în această poveste sunt evidente”, a mai declarat ea miercuri în timpul unui briefing cu presa, adăugând că, dacă Ucraina într-adevăr nu a fost implicată în atac, „primele declarații ale americanilor ar fi trebuit să fie despre necesitatea de a investiga și prezenta faptele”.

Zaharova pare să facă referire la faptul că administrația președintelui Joe Biden a declarat la câteva ore după atac că a avertizat Rusia cu privire la pericolul unui atac terorist la Moscova și că nu există nicio dovadă privind implicarea Ucrainei. De altfel, Zaharova a reacționat încă de vineri seara la aceste declarații ale Washingtonului.

Cu o zi înainte, Alexandr Bortnikov, directorul Serviciului Federal de Securitate de la Moscova, admitea că Rusia a fost avertizată de SUA cu privire la pericolul unui atac terorist, dar că avertismentul a fost unul „general” și că informațiile nu s-au confirmat la momentul respectiv.

În pofida avertismentului american, Bortnikov a mai declarat marți că, deși FSB nu a identificat încă cine a ordonat atacul din 22 martie, „există indicii” privind implicarea Statelor Unite ale Americii, Marii Britanii și Ucrainei.

„Desigur că Ucraina”, a declarat marți și Nikolai Patrușev, șeful Consiliului de Securitate al Rusiei, după ce a fost întrebat de un reporter dacă în spatele atacului terorist se află Ucraina sau ISIS-K. Această organizație teroristă, o ramură a Statului Islamic, a revendicat atentatul la câteva ore după comiterea sa și a publicat fotografii cu presupușii atacatori.

O analiză publicată luni de HotNews.ro arăta însă că mass-media rusă și propagandiștii Moscovei au ignorat aproape complet faptul că ISIS-K a revendicat atacul care a spulberat ce-a mai mare promisiune făcută de Vladimir Putin rușilor.

Miercuri, anchetatorii ruși au anunțat că vor studia „cererea unor parlamentari” de a investiga ceea ce aceştia au numit „organizarea, finanţarea şi executarea de acte teroriste” împotriva Rusiei de către Statele Unite şi alte ţări occidentale.

Se crede că aproape 100 de persoane încă sunt date dispărute după atentatul terorist de vineri, în timp ce bilanțul morților a crescut la 143.

Pe același subiect:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro