VIDEO Zeci de bucuresteni au protestat sambata cerand Primariei sector 6 sa redeschida Parcul Drumul Taberei
Zeci de bucuresteni au protestat sambata, langa Parcul Drumul Taberei din Capitala, nemultumiti de faptul ca Primaria sectorului 6 nu a redeschis spatiul verde, inchis de circa 2 ani pentru lucrari de modernizare. In plus, cetatenii sunt nemultumiti de faptul ca pentru modernizarea parcului au fost taiati circa 160 de arbori si s-au betonat mai multe spatii verzi. In timpul protestului acestia au pus pe gardul parcului panglici negre in semn de doliu si au scandat „Vrem parcul inapoi”.
„Ne-am saturat de hotia care se petrece in acest parc. Parcul pur si simplu a fost distrus. Fiare si betoane de milioane de euro. Suprafata verde a parcului a fost redusa cu cel putin 30%. Au fost taiati oficial circa 170 de pomi, dar in realitate s-a depasit numarul de 500. Toate amenajarile facute nu corespund nici necesitatilor nici nevoilor noastre. Sunt poduri de beton, pasarele, poduri din fiare, sunt lucruri de care nu avem nevoie. Noi aveam nevoie de un parc curat, cu alei ingrijite si cu banci si locuri de joaca pentru copii”, a spus unul dintre protestatari, citat de B1TV.
La protest a participat si Sfefan Florescu, presedintele Fundatiei „Din suflet, pentru suflet”, care reclama aceleasi lucruri.
„Sunt alaturi de locuitorii Sectorului 6, incercand sa atragem, a cata oara, atentia, fata de faptul ca Parcul Drumul Taberei, singurul din acest cartier, este inchis de mai bine de 3 ani! Primaria Sectorului 6 si Primarul Manescu au avansat pana acum numeroase termene pentru finalizarea lucrarilor, insa parcul contiuna sa ramana inchis, inca din mandatul fostului Primar Poteras! Mai mult decat atat, spatiile verzi din interior au fost distruse, au aparut in locul lor betoane, fiare si diverse structuri metalice! Se pare ca in loc de parc, Primaria ne va oferi o promenada plina de baruri si restaurante, fiindca respectivele platforme betonate asta anunta, din nefericire! Este dreptul nostru, de cetateni platitori de taxe si impozite, sa stim de ce se intarzie efectuarea lucrarilor, ce s-a intamplat cu banii si de ce am ajuns sa ne ducem copiii in parcuri din alte Sectoare! Asa zisa „modernizare” a distrus, in fapt, intregul Parc Drumul Taberei, parcul copilariei mele! La asta nu pot ramane niciodata indiferent!”, scrie Stefan Florescu pe pagina sa de Facebook.
Oamenii s-au mobilizat pe Facebook, pe pagina „Plimbare in jurul Parcului Drumul Taberei”.
Lucrarile de reamenajare a parcului au inceput in mai 2012, iar din mai 2013 parcul a fost inchis pentru continuarea acestora. Termenul de finalizare al lucrarilor este de 391 de zile lucratoare, de la data inceperii, la care se adauga sambetele, duminicile, sarbatorile legale si intarzierile cauzate de vremea nefavorabila. Initial, Primaria sectorului 6 a apomis ca parcul va fi redeschis pana la sfarsitul anului 2014, insa nu a respectat acest termen.
„Lucrarile in Parcul Drumul Taberei continua conform graficului. Toate companiile implicate in asocierea din acordul-cadru lucreaza zilnic cu cate 3 – 4 echipe formate din minimum 20 oameni. Locurile de joaca pentru copii au fost finalizate. Spatiile de recreere destinate celor mici nu se limiteaza la obisnuitele leagane si balansoare, ci presupun si ansambluri de joaca de tipul casutelor, turnurilor, labirinturilor, ce au un rol important in dezvoltarea abilitatilor si deprinderilor copiilor. In imediata vecinatate a locurilor de joaca vor putea fi regasite atat cismele cu apa potabila si toalete ecologice, cat si locuri de odihna pentru insotitorii celor mici. Locurile de joaca sunt imprejmuite cu gard din lemn finisat rotund”, a informat Primaria sector 6 la inceputul acestui an.
Dupa modernizare, parcul va semana cu o gradina englezeasca si avea sere exotice, un labirint, o pasarela care va servi drept belvedere, pista de karting si locuri de joaca pentru copii.
Potrivit informatiilor afisate pe site-ul Primariei, de cele 15 milioane de euro vor fi reamenajate spatiile verzi din parc, vor fi plantati arbori, se vor reface aleile, sistemele de irigatii, sistemul de iluminat si se vor amenaja noi spatii de agrement. Mai exact, parcul va mai fi dotat cu fantani arteziene, foisoare pentru practicarea jocurilor de societate, sere pentru plante exotice, labirint, pista de karting, debarcader, piste pentru biciclete si role, spatii de joaca pentru copii, zona de fitness si spatii de joaca pentru caini. In mijlocul lacului se va amplasa o fantana arteziana, iar in zona estica a parcului se va construi o pasarela care va servi drept belvedere. In ceea ce priveste mobilierul urban se vor monta 245 de cosuri de gunoi si 320 de banci cu un picior.
Pentru amenajarea parcului, Primaria sectorului 6 a taiat circa 160 de copaci, dar a plantat alti 950. Defrisarile, dar si faptul ca in parc s-a construit o sera de ctiva mii de metri patrati, dar si mai multe poduri, a atras critici din partea societatii civile.
Dan Trifu, vicepresedintele fundatiei Ecocivica, este de parere ca ceea ce s-a intamplat in parc este un dezastru si ca Primaria ar fi taiat de fapt vreo 400 de arbori, circa o treime din parc. Dan Trifu spune ca nu era nevoie de asemenea constructii „megalomanice” in parc.
„Uitati-va la pilonul central de la pod, zici ca este pilonul de la podul de la Agigea. Ce cauta asa ceva in parc cand oamenii au nevoie doar de umbra si de aer curat, nu de pasarele pe care sa mearga la 50 de grade in soare si terenuri expuse, fara vegetatie? Uitati la hala aceea care ocupa sute de metri din parc. Noi initial am zis ca este statia de metrou, dar este o sera. Cum sa faci o sera pe un asemenea schelet metalic? Poate ca vor sa faca Palatul Luvru. Nici in statia de metrou de la Moghioros nu a intrat atata metal cat a intrat in aceasta sera. Din informatiile noastre au fost defrisati peste 400 de arbori”, a spus Dan Trifu.
Acesta sustine si ca Primaria sector 6 nu respecta proiectul aprobat initial pentru reamenajarea parcului si a cerut Uniunii Europene, printr-o scrisoare, sa verifice ce se intampla in acest caz. HotNews.ro a scris despre acest subiect aici.