Sari direct la conținut

Viena, implicată într-un nou scandal urât: Patru înalți oficiali austrieci suspectați că au protejat general sirian acuzat de crime, achitați

HotNews.ro
Politia austriaca, Foto: Franz Perc / Alamy / Alamy / Profimedia
Politia austriaca, Foto: Franz Perc / Alamy / Alamy / Profimedia

Patru înalți oficiali austrieci suspectați că au protejat un ofițer sirian de rang înalt acuzat de crime împotriva umanității au fost achitați luni la Viena într-un caz care implică serviciile secrete, a căror imagine a fost pătată de o serie de scandaluri, potrivit AFP.

Aceștia au fost găsiți nevinovați „pentru beneficiul îndoielii”, a declarat pentru AFP o purtătoare de cuvânt a tribunalului.

O a cincea persoană, un fost oficial al serviciilor de informații, care a lipsit din cauza unor probleme de sănătate, va fi judecată la o dată ulterioară.

Procuratura i-a acuzat că au „abuzat cu bună știință de puterea lor de a efectua acțiuni oficiale în numele statului”, ajutând un fost general sirian să obțină azil în Austria.

Cei patru bărbați – trei foști ofițeri de informații și un fost angajat al biroului de protecție a refugiaților – au fost acuzați că i-au oferit „ilegal” azil lui Khaled al-Halabi, „cel mai înalt ofițer sirian” responsabil de abuzuri și prezent în Europa, potrivit ONG-urilor.

Generalul, care face de asemenea obiectul unei anchete, a depus mărturie la cameră în timpul procesului.

Actul de acuzare se referea la un acord încheiat în mai 2015 cu un „serviciu partener străin”, în acest caz Mossad, însărcinat cu informațiile externe israeliene, potrivit presei austriece.

Acuzarea a susținut că Mossadul l-a mutat pe sirian din Franța, unde se afla la momentul respectiv, în Austria.

Austria, cazuri jenante de spionaj în favoarea Moscovei

În 2016, ONG-ul International Commission for Justice and Accountability (CIJA), care luptă împotriva impunității criminalilor de război din Siria, a informat autoritățile austriece cu privire la presupusa implicare în crime de război a lui Khaled al-Halabi, pe care îl identificase la Viena, chiar dacă acesta își asumase o identitate falsă.

Șef al securității de stat în orașul sirian Raqqa între 2009 și 2013, acesta este acuzat că a supravegheat tortura și alte crime împotriva populației civile înainte de a fugi la sosirea islamiștilor.

Regimul sirian face obiectul a numeroase proceduri judiciare în Europa în cadrul jurisdicției universale. Au fost pronunțate condamnări în Austria, Germania și Suedia.

Austria, o țară neutră care nu este membră a NATO, a fost zguduită în ultimii ani de cazuri jenante de spionaj în favoarea Moscovei, situație care a dus la o reorganizare a serviciilor de informații.​

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro