Visul lui Dragnea privind angajarea raspunderii Guvernului pe regionalizare, blocat temporar de PNL si UDMR. Ponta da asigurari ca nimic nu se va face fara acordul partidelor parlamentare, cu exceptia PDL
Vicepremierul Liviu Dragnea a anuntat, cu cateva zile in urma, ca regionalizarea se va face prin asumarea raspunderii Guvernului in Parlament. Reactiile nu a intarziat sa apara, majoritatea fortelor politice reprezentate in Parlament s-au declarat impotriva acestei proceduri. Pe fondul tensiunilor din USL pe acest subiect, liberalii au evitat sa faca declaratii, in timp ce UDMR si PDL au spus un „nu” categoric. Totodata, europarlamentarul PNL Norica Nicolai a declarat ca regionalizarea trebuie dezbatuta la nivel public de catre cetateni, altfel risca sa fie un fiasco. Social democratii s-au repliat imediat, iar premierul Victor Ponta a dat asigurari ca asumarea nu se va face fara acordul tuturor partidelor politice – cu exceptia PDL.
- Liviu Dragnea: „Speram sa modificam Constitutia pe la sfarsitul lunii septembrie – inceput de octombrie prin referendum. Daca referendumul se va desfasura in octombrie, pentru a finaliza procesul pana la 31 decembrie 2013 singura procedura posibila pentru a putea adopta legea regionalizarii o reprezinta angajarea raspunderii guvernului. Cred ca daca am intra pe proceduri normale de dezbatere parlamentara s-ar putea sa depasim termenul de 31 decembrie 2013, iar unul din obiectivele importante ca procesul sa fie finalizat inainte de inceperea noului exercitiu financiar sa-l pierdem. Asta a fost motivatia argumentata, pe care o mentin.” (conferinta la Oradea, Mediafax, 26 aprilie)
Anuntul facut de Dragnea a starnit reactii negative, reprezentantii UDMR si cei ai PDL fiind cei mai vehementi. Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat ca Uniunea nu este de acord cu adoptarea Legii de infiintare a regiunilor prin angajarea raspunderii pentru ca nu se poate ocoli o dezbatere parlamentara pe o tema care vizeaza fiecare cetatean si ar reprezenta „cea mai mare greseala a coalitiei”.
- Kelemen Hunor: „Nu suntem de acord cu asumarea raspunderii, daca vom ajunge, cumva, pana acolo, dupa amendarea Constitutiei, pentru ca nu se poate ocoli o dezbatere parlamentara. Nu vorbim aici de legea privind proprietatile confiscate, care vizeaza un segment din societate, ci de legea privind infiintarea regiunilor, unde fiecare om este vizat. Din acest punct de vedere cred ca nu ai voie nici legal, nici moral sa eviti dezbaterea parlamentara. Nu am sustinut aceasta modalitate nici in 2011, cand PDL a incercat sa faca aceasta forma de adoptare a legii, nu o vom sustine nici acum. Din punctul nostru de vedere, ar fi cea mai mare greseala a actualei coalitii o asumare pe reorganizarea regiunilor” (Mediafax)
- Laszlo Borbely, vicepresedinte UDMR: „Nu suntem de acord cu asumarea raspunderii, suntem de acord cu discutii. Este o lege prea importanta ca sa eludam aceste discutii (…) N-avem nevoie de o asemenea posibilitate, chiar daca, de-a lungul anilor, s-a uzitat de aceasta prevedere. Nu e bine, pentru ca de fapt Parlamentul este cel care trebuie sa decida si, daca e nevoie, poporul prin referendum. Deci noi refuzam aceasta posibilitate si n-o sa fim de acord, e clar, o spun de acum, in orice varianta, nu o sa fim de acord prin asumarea raspunderii sa treaca aceasta foarte importanta lege, de fapt una dintre cele mai importante legi din ultima perioada”. (RFI)
Si democrat liberalii s-au opus procedurii, catalogand-o drept „inadmisibila” in conditiile in care coalitia la guvernare are o majoritate de 70% in Parlament.
- Liviu Negoita, prim vicepresedinte PDL: „Din punctul nostru de vedere, este inadmisibila o astfel de procedura de asumare a raspunderii pe reginalizare, avand in vedere ca, dupa Constitutie, cel mai important proiect de lege care se poate adopta intr-o legislatura este regionalizarea adminsitrativa a Romaniei. Cum sa mergi pe o astfel de procedura, avand in vedere ca aceasta coalitie are o majoritate consistenta de 70% in Parlament?” (Mediafax)
- Vasile Blaga, presedinte PDL: „PDL se opune categoric unei proceduri de asumare a raspunderii Guvernului pe reforma administrativ-teritoriala sau regionalizare, cum ii spune domnul Ponta. Este revoltator ca o coalitie care are 70% in Parlament stabileste procedura tehnica pentru un act normativ atat de important inainte de a spune romanilor cum vede aceasta reorganizare administrativ teritoriala”. (Hotnews.ro)
Dincolo de faptul ca nu agreeaza proiectul regionalizarii in varianta lui Liviu Dragnea, liberalii au evitat sa se pronunte public asupra angajarii raspunderii.
- Norica Nicolai, presedinte executiv PNL: „Proiectul regionalizarii trebuie supus unei dezbateri parlamentare si publice, pentru ca cetatenii sunt principalii beneficiari ai acestei legi. Daca legea nu este acceptata de oameni, reorganizarea teritoriala va fi un fiasco, lucru de neacceptat pentru USL”. (Rfi)
Dupa reactiile negative, premierul Victor Ponta a dat asigurari ca singurul caz in care se va apela la angajarea raspunderii pe Legea regionalizarii va fi situatia in care, dupa revizuirea Constitutiei, va exista un consens intre toate fortele politice. Ponta a precizat ca nu se va consulta cu PDL pe acesta subiect pentru ca este „un partid neserios”.
- Victor Ponta: „Nu vom avea angajarea raspunderii Guvernului pe legea regionalizarii decat daca exista un acord cu toate fortele politice din Parlament. Dar daca nu exista acest acord cu toate fortele politice serioase, mai putin PDL, pe care nu-i consider o forta politica serioasa, legea va merge in Parlament si va fi adoptata de Parlament (…)Daca va exista un acord cu toate fortele politice din Parlament, atunci poate fi folosita (asumarea raspunderii, n.red.), daca nu, nu. Mergem in Parlament, discutam in cele doua Camere, facem amendamente. Regionalizarea e la fel de serioasa ca si modificarea Constitutiei si nu se face prin impunerea vointei USL. (…) Nu vorbim de majoritate, majoritate avem. Daca va exista acordul UDMR si PP-DD, altfel nu”. (Mediafax, 28 aprilie)
In 2011, democrat liberalii impreuna cu presedintele Traian Basescu au incercat sa treaca proiectul regonalizarii prin asumarea raspunderii in Parlament. In iunie 2011, presedintele Traian Basescu a chemat la consultari partidele parlamentare pentru revizuirea Constitutiei si pentru proiectul regionalizarii. La vremea respectiva, atat USL, cat si UDMR s-au opus vehement procedurii de asumare in Parlament a proiectului PDL de regionalizare.
Primii chemati la consultarile de la Cotroceni au fost liderii USL Crin Antonescu si Victor Ponta, cu care seful statului a avut un schimb de replici tensionat pe parcursul consultarilor.
La vremea respectiva, Traian Basescu le-a propus celor doi lideri politici realizarea unui „compromis”, precizand ca cere sprijinul opozitiei pentru revizuirea Constitutiei si pentru reorganizarea administrativ-teritoriala a tarii.
La randul lor, liderii USL au declarat ca seful statului trebuie sa opreasca reorganizarea aici, intrucat ar avea „consecinte dintre cele mai nefaste”.
Traian Basescu: „Ati prezentat un program care vizeaza crearea celor opt regiuni si am observat ca sunteti de acord cu numarul de 300, ceea ce lasa loc compromisului. Va propun un compromis si o privire legata de cele doua subiecte in paralel: reorganizare si Constitutie”, a spus seful statului catre reprezentantii USL.
In replica, Victor Ponta a spus ca nu s-au prezentat la consultari pentru niciun compromis, precizand ca a venit cu propunerile proprii, pe care a dorit sa le prezinte intr-un raport scris.