Sari direct la conținut

"Vladimir Voronin ar putea fi demis din functia de presedinte al Partidului Comunistilor" – analist politic

HotNews.ro

“Dupa ce a pierdut fotoliul de presedinte al tarii, Vladimir Voronin este puternic slabit. In interiorul Partidului Comunistilor sunt elemente care il sfideaza. In aceste conditii, Voronin ar putea fi demis din functia de presedinte al PCRM”, a declarat analistul politic Petru Bogatu, in cadrul unei dezbateri televizate la Jurnal TV, transmite Unimedia.md.

Analistul a amintit despre faptul ca exista persoane in interiorul PCRM care „au avut grija” ca stirea despre demisia lui Voronin din functia de sef al statului sa fie distribuita simultan catre cateva institutii de presa internationale, printre care si Reuters. „Aceste institutii media au transmis stirea inaintea presei din Republica Moldova. Explicatia este ca a existat interesul ca Voronin sa nu mai poata da inapoi”, mai sustine analistul.

Vladimir Voronin si-a anuntat demisia din functia de presedinte al Republicii Moldova la 2 septembrie, in cadrul unei sedinte interne a Partidului Comunistilor. Stirea a fost transmisa neoficial de catre presa comunista si, ulterior, retrasa din fluxul de stiri. Spre seara, a fost transmis un comunicat de presa al PCRM, in care se confirma stirea despre demisia lui Voronin.

  • „Eu, in calitate de presedinte al partidului, nu am de gand ca in acest moment crucial pentru tara si pentru partidul nostru sa raman intr-o pozitie destul de dubioasa si ambigua, exercitand atributiile sefului de stat. Nu am nici motive morale si nici politice pentru a detine aceasta inalta functie in stat. Categoric nu pot sa accept calea, pe care acum vor sa conduca tara. Si din acest motiv, anunt ca trec in Parlament in calitate de simplu deputat, pentru ca sa fiu impreuna cu partidul si cu fractiunea”, declara Voronin.

Ulterior, liderii Aliantei pentru Integrare Europeana i-au cerut lui Voronin sa-si prezinte demisia in fata Parlamentului, nu in fata membrilor PCRM. Vlad Filat, presedinte PLDM, a declarat ca „demisia nu se anunta astfel”, urmand sa fie „inaintata o cerere in scris Parlamentului”, iar „institutia legislativa sa ia act de acest document”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro