Sari direct la conținut

Vom invata ceva din experienta de viata a brokerilor imobiliari?

In editia de luni, Ziarul Financiar a publicat un articol despre situatia brokerilor imobiliari, ale caror venituri au fost serios diminuate de criza, unii dintre ei ajungand acum sa realizeze castiguri de-a dreptul ridicole comparativ cu cele din urma cu 1-2-3 ani, scrie Cristian Orgonas, pe blogul lui.

Nu as dori nici sa le plang de mila, nici sa ii acuz de ceva, insa doresc sa comentez fragmentul de mai jos, acesta fiind in opinia mea definitoriu pentru multi dintre angajatii „de succes” din perioada 2006-2008:

„Daca in 2008 unii brokeri rivalizau la nivel de prestanta si look (tinuta scumpa de marca, masini noi si performante, gadgeturi de ultima ora) cu unii executivi de companii cu prestigiu, acum realitatea i-a adus pe majoritatea la nivelul unor simpli agenti de vanzari…

Daca inainte brokerii erau obisnuiti sa castige bani multi intr-un timp foarte scurt si fara prea multe eforturi, in ciuda faptului ca nu erau foarte bine pregatiti din punct de vedere profesional, acum raportul de forte s-a schimbat. Clientul face legea, iar brokerul este nevoit sa se supuna”. sursa: Ziarul Financiar

Expansiunea fara precedent a afacerilor in ultimii ani a adus multi angajati in situatia de a detine pozitii si de a realiza venituri mult peste valoarea adaugata pe care ei o puteau genera, lipsa de pregatire profesionala fiind suplinita de contextul economic, respectiv de cresterea nesustenabila a economiei, existand domenii in care rezultatele bune se obtineau indiferent de strategia pe care o aplicai.

Problema este ca acesti oameni au inceput sa consume pe masura castigurilor pe care le realizau: masini scumpe, apartamente sau case in ansambluri rezidentiale cumparate la preturi exorbitante, au contractat credite pentru care plateau rate de mii de euro pe luna, cu alte cuvinte consumau cat de mult puteau, fara sa se gandeasca la ziua de maine.

Acest comportament a dus la cresterea artificiala a unor piete cum ar fi cea imobiliara sau auto, spre exemplu, care au acum cel mai mult de suferit de pe urma consumerismului exuberant din anii trecuti.

Daca luam in considerare evolutia soldului depozitelor si al creditelor contractate de populatie, vedem ca doar in 2007 imprumuturile au fost cu 11 miliarde de lei mai mari decat economiile, ceea ce inseamna ca atitudinea multora dintre cei care faceau parte din clasa de mijloc sau putin peste era in mod clar indreptata spre consum, nu spre economisire.

A venit insa criza, iar multi dintre acesti angajati de succes au fost nevoiti sa coboare cu picioarele pe pamant. Ma intreb insa cum este sa treci de la un venit de cateva mii de euro pe luna, masina scumpa si casa in complex rezidential, la un venit de cateva sute de euro, o gramada de datorii la banca, masina returnata societatii de leasing si in pragul executarii silite din cauza ca nu iti mai poti plati ratele la banca?

Citeste restul articolului si comenteaza pe Khris, un ‘blog cu atitudine’.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro