Sari direct la conținut

Vosganian califica politica de preturi a companiilor petroliere drept o "sfidare"

HotNews.ro

Ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, a calificat drept o „sfidare” politica de preturi a companiilor petroliere, argumentand ca, atat timp cat Romania are rezerve de petrol, preturile nu se ghideaza dupa cele la nivel mondial. Vosganian a spus ca va avea discutii cu societatile petroliere si a avertizat ca le va prezenta bilanturile pentru a le dovedi ca profiturile lor sunt in crestere, iar majorarile de preturi nu se justifica.

In ultimele doua saptamani, ministrul a criticat in cateva randuri majorarile de preturi practicate de companiile petroliere si le-a transmis de fiecare data avertismente publice. Saptamana trecuta, Vosganian recunostea ca statul nu poate impune politica de preturi, dar aprecia ca o atentionare venita din partea unui ministru va fi tratata cu toata seriozitatea de catre aceste companii.

Intr-o conferinta de presa sustinuta joi, Vosganian a reluat declaratiile pe aceasta tema, considerand ca politica de preturi a companiilor petroliere reprezinta o „sfidare”. „Este un termen care nu este destul de tare pentru ceea ce se petrece”, a punctat oficialul Finantelor.

„In Romania, benzina care rezulta din petrolul din pamant se vinde la preturi mai mari decat in tari care nu au rezerve si care cumpara petrol din Golful Persic”, a aratat ministrul. Totodata, acesta a sustinut ca impozitele incluse in pretul carburantilor au un nivel scazut.

„Am invitat conducerea Petrom si am prezentat o situatie din care rezulta ca Romania are unul dintre cele mai avantajoase sisteme de impozitare pe parte de combustibili. Deci taxele, accizele luate de statul roman sunt cele mai mici din UE si, cu toate aceastea, preturile de livrare ale rafinariilor sunt printre cele mai mari din Europa. Am intrebat Petrom cum de este pretul mai mare decat in Franta, Germania, Marea Britanie, cand Romania este singura tara din Europa care are rezerve terestre de petrol”, a declarat Vosganian, precizand ca nu a primit inca un raspuns din partea Petrom.

Ministrul a mai spus ca nu intelege motivele pentru care statul roman a cedat rezervele de petrol, dar a sustinut ca si o companie privata trebuie sa arate responsabilitate fata de siguranta energetica a Romaniei.

UPDATE: Contactati de HotNews.ro, reprezentantii Petrom nu au dorit sa comenteze declaratiile ministrului economiei si finantelor. Cu o zi in urma, acestia au precizat insa ca politica de preturi a companiei este similara cu cele practicate in tarile Uniunii Europene si reflecta competitia de pe piata.

„Preturile Petrom au o evolutie dinamica bazata pe cotatiile internationale ale carburantilor dar si pe competitia de pe piata. Petrom, ca si toate companiile private din Romania, evolueaza intr-o piata libera, competitiva, in care pretul este liber sa oscileze in functie de cerere si oferta, fara a fi influentate de interventii administrative. Orice interventie administrativa echivaleaza cu o interventie anticoncurentiala”, au aratat miercuri reprezentantii companiei petroliere intr-un comunicat de presa.

„Indiferent daca actionariatul este de stat sau privat, pretul carburantilor ar fi fost acelasi. Este o conjunctura negativa internationala in ceea ce priveste pretul produselor petroliere”, au mai precizat acestia.

Petrom a fost privatizata in anul 2004, prin vanzarea pachetului majoritar de 51% catre compania austriaca OMV.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro