Vosganian: Majorarea pretului la gaze nu ar trebui resimtita de populatie
- Redactia Hotnews
O majorare a pretului la gazele naturale anuntata pentru luna februarie nu ar trebui sa aiba o influenta majora asupra preturilor bunurilor de consum, a declarat, luni, ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian. Oficialul roman a spus ca majorarea ar trebui sa fie sub 10 procente.
„Pretul la gazele naturale influenteaza cu aproximativ trei-patru la suta preturile de consum, iar o crestere de numai o cifra nu ar trebui sa fie resimtita de populatie”, a spus ministrul Varujan Vosganian intr-o conferinta de presa, relateaza Rompres.
Vosganian a adaugat ca Guvernul detine mecanisme pentru a nu face simtita aceasta majorare si ca la nivelul cosului energetic (energie electrica-gaze naturale) modificarile vor fi de asemenea nesemnificative.
In ceea ce priveste alinierea pretului local la preturile internationale, Vosganian sustine ca este irelevanta o discutie despre un pret unic la nivel mondial, deoarece fiecare tara importa gaze naturale la preturi diferite. „Daca discutam in termeni de convergenta solutia finala ar fi ca preturile internationale sa scada”.
Surse din cadrul Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei au declarat ca o decizie privind ajustarea pretului la gazele naturale si procentul de majorare va fi luata la finele acestei luni.
Potrivit sursei citate, in ultima saptamina a lunii ianuarie, Comitetul de Reglementare se va intruni pentru a stabili daca se va ajusta pretul si va fi luat in discutie si procentul de crestere.
„ANRE poarta negocieri cu privire la procentul cu care va fi majorat, in luna februarie, pretul la gaze naturale. Aceasta nu este de 10-15-20 procente sau 30 la suta, cit s-a tot vehiculat, in nici un caz. Este vorba de o ajustare cu o singura cifra, dar am dorit sa mai prelungim un pic discutiile cu operatorii, ca sa gasim niste metode de implementare, astfel incit acestea sa afecteze cit mai putin buzunarul consumatorului roman”, a declarat pentru Radio Romania Actualitati directorul de tarife si preturi al Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Gabriel Sirbu.
In cazul in care ANRE va decide majorarea pretului gazelor naturale, aceasta masura va fi determinata de scumpirea gazelor din import. Pretul mediu de import al gazelor naturale, estimat de ANRE pentru primul trimestru al acestui an se ridica la 370 dolari/1.000 mc (876,20 lei), fiind cu 55 dolari mai mare fata de cel estimat pentru ultimul trimestru din 2007, potrivit datelor publicate pe site-ul ANRE. Acest pret a fost estimat pe baza mediei cotatiilor pina la 6 decembrie. Pentru evaluarea costului gazelor naturale din import a fost folosit cursul de schimb anuntat de BNR in data de 30 noiembrie 2007, valabil in data de 3 decembrie 2007, de 2,3681 lei/dolar.
De asemenea, pentru trimestrul III, ANRE a estimat un un pret al gazelor naturale din productia interna de 470 lei/1.000 mc, costul mediu al amestecului de gaze naturale (din import si intern) fiind de 624,90 lei/1.000 de mc. La acesta se adauga costul mediu unitar pentru serviciile de transport, de 62,01 lei/1.000 mc, ceea ce duce la o suma fixa de 686,91 lei/1.000 mc necesara pentru acoperirea costurilor de achizitie a gazelor naturale. Costul mediu la intrarea in sistemul de distributie nu include insa valoarea accizei, aceasta urmind a fi calculata si evidentiata distinct pe factura catre consumatorii finali.