Sari direct la conținut

Wall Street Journal: Daca UE si FMI si-ar retrage sprijinul, alti investitori straini s-ar putea retrage rapid din Romania

HotNews.ro

„A doua cea mai saraca tara din Uniunea Europeana din punctul de vedere al produsului intern brut pe cap de locuitor a fost paralizata de un scandal constitutional de cand Victor Ponta, de stanga, a devenit premier in luna mai”, relateaza Wall Street Journal, intr-un articol ce analizeaza situatia politica din Romania si impactul asupra economiei. WSJ scrie ca o eventuala retragere a sprijinului UE si FMI pentru Romania ar duce la plecarea investitorilor.

„Acesta a incercat sa il inlature pe presedintele Traian Basescu, acuzandu-l pentru masurile de austeritate nepopulare. Liderii europeni l-au criticat deja pe Ponta, temandu-se ca – asemenea premierului ungar Viktor Orban, Ponta ameninta presupusa independenta a institutiilor din Romania. Acesta ar fi un pas inapoi pentru statul de drept in Europa”, se mai arata in articolul WSJ.

„Rezultatul referendumului de duminica, organizat pentru a-l demite pe Basescu din functia de presedinte, nu a rezolvat nimic. Chiar daca 88% dintre votanti au votat pentru demitere, votul nu va fi valid pentru ca prezenta la referendum a fost sub 50% din populatia cu drept de vot. Rezultatul il lasa pe Basescu foarte slabit, insa determinat sa isi reocupe functia. In acelasi timp, Ponta isi poate continua campania anti-Basescu. Desi leul s-a apreciat luni in fata monedei euro cu 1%, impasul politic este de asteptat sa mentina cursul aproape de nivelurile minime record inregistrate saptamana trecuta”, continua WSJ.

„Pretextul pentru campania lui Ponta a fost ca Basescu a sprijinit politica guvernului de reducere a cheltuielilor, care a dus la scaderea deficitului bugetar de la 9% in 2009 la 5,2% anul trecut, cu o tinta de 2,2% in acest an. Reducerile au ajutat si la garantarea unei linii de credit din partea FMI si UE de 5 miliarde de euro, destinata protejarii economiei romanesti de migratia capitalurilor in eventualitatea unei inrautatiri a crizei economice din Europa”, mai scrie Wall Street Journal.

„Ponta ar putea acum sa caute sa obtina mai mult sprijin popolar dand inapoi pe tema reducerilor fiscale din Romania. De asemenea, el poate lua mai multe masuri de tipul schimbarii recente a liderilor celor doua camere ale Parlamentului roman. Acest lucru poate fi o strategie riscanta: daca UE si FMI si-ar retrage sprijinul, alti investitori straini s-ar putea retrage rapid din Romania. Dar dl. Ponta se poate sa se fi gandit ca ultimul lucru de care au nevoie liderii UE este o alta tara care sa cada in abisul economic, indiferent cat de mica este aceasta. Un nucleu slabit al UE permite aparitia <>”, concluzioneaza articolul din ziarul american.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro